Gündem ‘Eğitimi en iyi bilen isim’

‘Eğitimi en iyi bilen isim’

11.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Akademisyen olması, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı yapması, özel okulculuk deneyimi ve eğitimin içinden gelmesi nedeniyle Prof. Dr. Ziya Selçuk’un yeni Milli Eğitim Bakanı olmasını eğitimciler olumlu karşıladı.

‘Eğitimi en iyi bilen isim’

Selçuk’u sınav sistemlerinden müfredata ve öğretmen atamalarına kadar çözülmesi gereken pek çok sorunun beklediğine dikkat çeken eğitimcilerin Selçuk ile ilgili ilk sözü “Eğitimi en iyi bilen bir isim” oldu. Selçuk’un eğitim sorunlarını çözmesi için zamana ihtiyacı olduğunu ve kendisine müdahale edilmemesi gerektiğinin altını çizen eğitimcilerin yeni Milli Eğitim Bakanı ile ilgili görüşleri şöyle:

Haberin Devamı

‘Eğitime katkı sağlayacak’

Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu: Net olarak şunu söyleyeyim, bu makamı Türkiye’de en fazla hak eden insanlardan biridir Sayın Bakan. Hem özel sektörü, hem bürokrasiyi, hem dünyayı eğitimde çok iyi bilen biridir. Eminim ki ülkemizin kronikleşmiş en büyük sorunu olan eğitime büyük katkılar sağlayacaktır. Zaten kendisiyle beraber hazırlanmış olan ulusal milli program var. Türkiye’nin eğitimi Bakan’dan Bakan’a, YÖK Başkanı’ndan YÖK Başkanı’na değişmeyecek programlardır. Nesil kurtarmak ancak uzun vadeli bir iştir. Sayın Bakan bunları en iyi bilen bir isimdir. Sayın Bakan’ın bu icraatları yapmak için büyük bir gayret sarf edeceğine eminim.

‘En isabetli atama yapıldı’

Haberin Devamı

İstanbul İl Milli Eğitim eski Müdürü ve MEB Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey: Milli Eğitim Bakanlığı’na olması gereken en isabetli atama yapıldı. İstanbul Milli Eğitim Müdürü’yken kendisi Talim ve Terbiye Kurulu Başkanıydı, beraber çalıştık. Hem bir akademisyen hem mütevazı kişilik olarak hem de bakanlığı iyi bilen ve bildiklerini de yansıtan çok iyi bir kişi. Ziya Selçuk’a fırsat verilirse, rahat bırakılırsa Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki özlenen reformları getirir. İcraatları yapmak biraz zaman ister. Ziya Bey akademisyendir. Uzun vadede yol haritası mutlaka vardır. Yapılması gereken ilk şey, sınav sistemi. Mutlaka liselere kayıt sistemini, sınav sistemini çözmesi lazım. Bu zaman isteyen bir şey. Müfredat yeniliklerini yapar, öğretmen sistemini çok iyi bilir. Çok iyi bir ekiple çalışması lazım. Yıllardır beklenen, herkesin çok mutlu olduğu, Milli değerleri olan, herkesle düşüncelerini paylaşabilen iyi bir insan.

‘Liyakat esas alınmalı’

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan: Yeni Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk’a yüklenmiş olduğu bu önemli sorumluluğunda başarılar diliyorum. Duam odur ki, epey bir süredir eğitim hayatımızda yaşadığımız sıkıntıların giderileceği, sorunların çözümü için samimi gayret gösterileceği bir yeni dönemi yaşayalım. Türk Eğitim Sen olarak tek beklentimiz; atama, terfi ve görevlendirmelerde liyakatin esas alındığı adil bir yönetim anlayışının MEB’de hakim kılınması. Bakanlık merkez ve taşra teşkilatlarının sendika, cemiyet, vakıf görünümlü çetelerden temizlenerek, eğitim çalışanlarının huzur içerisinde görevini yaptığı bir çalışma ortamının oluşturulması en büyük özlemimiz.

Haberin Devamı

Bu irade ortaya konulabilirse Türk milli eğitiminin ve eğitim çalışanlarının yaşadığı problemlerin çözümü ve beklentilerin karşılanması anlamında ilk düğme doğru iliklenmiş olacak. Bu başarılabilirse, biz de taşın altına değil elimizi gövdemizi koyacağımızın bilinmesini istiyoruz.

‘Öğretmene itibarı verilsin’

Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım: Öncelikle yeni görevinden başarılar diliyoruz. Akademik kadrodan gelmiş olması şu anda tek olumlu yön. Çünkü daha önceki bakanların çoğu eğitimci değildi. Ancak özel sektörden gelmiş olmasının uygulamalara nasıl yansıyacağı konusunu da tedirgin bir şekilde izliyor olacağız. Umarız kendi gelmiş olduğu orijinden mantığını orada bırakır. Devlet Milli Eğitim Bakanı olduğunu unutmaz. Eğitimi özelleştirmeye yönelik kararlar almaz. İlk yapması gereken Türkiye’deki eğitime hak ettiği önemin verilmesi için gerekli adımları atması. Çünkü eğitimde dünyanın gelişmiş ülkeleriyle bilimsel ve akademik boyutuyla yarışılabilir duruma getirmeden atılacak adımların sonuç anlamında pozitif bir şey doğurması mümkün değil. İkinci önceliğimiz öğretmenlere kaybettirilmiş olan değerini ve itibarını tekrar kazandırılması. Son dönemde özellikle sınav sistemlerinde yapılan değişikliklerle milyonlarca öğrencimizin anlaşılmaz şekilde eğitim süreçlerinin sabote edilmesini tekrar düzeltmesini bekliyoruz. Kendisini temkinli bir şekilde izleyeceğiz. Eğitim İş olarak Türkiye’de eğitim hayatıyla ilgili atılacak her olumlu adımda destek vermeye hazırız.

Haberin Devamı

‘Müdahale edilmemeli’

Eğitimci, İstanbul Erkek Lisesi eski Müdürü Sakin Öner: Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nın ilk kabinesinde en isabetli atama Milli Eğitim Bakanlığı’na Prof. Dr. Ziya Selçuk’un getirilmesidir. Kendisiyle birkaç eğitim platformunda beraber oldum. Son yıllarda MEB’e atanan eğitim kökenli ilk bakandır. Hem başarılı bir akademisyen hem de Bakanlığı en iyi tanıyan biri. 2003-2006’da Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı yaptı. Bu görevi sırasında 2005’te bütün eğitim müfredatını yapılandırmacı eğitim anlayışına göre yeniden düzenletti. Eğitimdeki çağdaş gelişmeleri yakından takip eden vizyoner bir kişidir. Eğer kendine müdahale edilmezse eğitime yararlı hizmetler vereceği kesindir. Fakat fazla müdahale edilirse görevi bırakır diye düşünüyorum.