Gündem Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? MTSAS-4

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? MTSAS-4

06.10.2017 - 07:33 | Son Güncellenme:

Ehliyet sınavı bugün gerçekleşecek. Ehliyet sınavını başarıyla geçen adaylar direksiyon sınavına alınacak. Gerekli kurallara uygun sürüş gerçekleştiren ve yeterli puanı alan kişiler ehliyet hakkını elde edebilecek. Peki Ehliyet sınavından geçmek için kaç puan gerekiyor?

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak MTSAS-4

Ehliyet sınavı bugün yapılacak. Sınav giriş belgeleri MEB resmi internet sitesinden ve kayıtlı olunan sürücü kurslarından alınabilir. Sınavlarda başarılı olan adaylar ehliyetlerini alacaklar. Başarılı sayılabilmek için testlerden ve direksiyon sınavından 70’er puan alınmalıdır.

Haberin Devamı

EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

EHLİYET SINAVINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Ehliyet sınavının ilk aşaması olan test kısmında adaylar geçmiş yıl sorularına bakabilirler. Geçmiş yıl soruları adaylara, gelebilecek soruların nasıl olacağını gösterir. Direksiyon sınavında, adayların yaptığı hataların çoğunluğu heyecan kaynaklıdır. Bu nedenle adaylar heyecanlarını kontrol altında tutmaya çalışmalıdır. Sınavda ilk olarak adaya, aracın tanınması ile ilgili birkaç soru sorulur. Sınav komisyonu üyeleri ile araca binilir ve adayın aynaları, koltuğu kendine göre ayarlamasından aracın kalkışına, dönüş kurallarından eğimli yolda durup düzgün hareket ettirmeye kadar pek çok noktaya dikkat edilir. Yapılan her hata, adayın puan kaybetmesine neden olur. Adayların başarılı sayılabilmeleri için sınavlardan en az 70 puan alması gereklidir.

Haberin Devamı

EHLİYET SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Ehliyet sınavında adaylara ilk yardım, trafik adabı, trafik ve çevre, araç tekniği derslerinden 50 tane soru sorulacak. Adayların başarılı olabilmeleri için sınavda en az 35 soruyu doğru cevaplayarak 70 puan alması gereklidir. 70 puan alamayan aday başarısız sayılır.

Ehliyet sınavının sonuçları 15 gün içinde açıklanır. Direksiyon sınavının sonuçları da genel olarak aynı gün içerisinde açıklanır ve adaylara ilan edilir.

STAJYER EHLİYET

Sınavlardan başarıyla geçenler stajyer ehliyet sahibi olurlar. Stajyerlik için 2 yıl süre verilir. Bu süre sonunda normal ehliyet alınabilmesi için 75 ceza puanına ulaşılmaması gerekir. 75 ceza puanına ulaşan adayların ehliyetleri alınır. Ehliyeti alınan adaylar psikoteknik teste girerler. Yeniden ehliyet alınabilmesi için sürücü kursuna kayıt olunarak ehliyet sınavına girilmesi gerekir. Ceza puanı yazılmasına neden olan durumlardan bazıları şunlardır;

- Ruhsatsız araç kullanmak 10 ceza puanı

- Emniyet kemerinin takmamak 15 ceza puanı

- Kırmızı ışık ihlali 10 ceza puanı

- Yüksek sesle müzik dinlemek 10 ceza puanı

Haberin Devamı

- Hız sınırını yüzde 30’dan fazla aşmak 15 ceza puanı

- Cep telefonuyla konuşma 10 ceza puanı

- Emniyet şeridinden gitmek 20 ceza puanı