Gündem Emine Erdoğan'dan 'Sıfır Atık' temasıyla davet

Emine Erdoğan'dan 'Sıfır Atık' temasıyla davet

15.03.2018 - 18:05 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, iş, sanat, siyaset, medya, akademi ve spor dünyasından seçkin bir kadın davetli grubuna Külliye'de, "Sıfır atık" temasıyla, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" yemeği verdi.

Emine Erdoğandan Sıfır Atık temasıyla davet

Davetin her aşamasına Zeytindalı Harekâtı teması damga vururken, tüm davetlilere dokusundaki tohumlarla, toprağa ekildiğinde zeytin ağacına dönüşecek mendiller hediye edildi. Erdoğan, salona getirilen bir saksının içerisindeki toprağa, aynı kumaştan yapılan bir elbiseyi, ileride zeytin ağacı olması için gömdü. Yemek servisinde görevli ekibin ceket ceplerine zeytin dalları konuldu. Erdoğan, "Vatanımızın bekası, milletimizin selameti için canını feda eden tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum. Masalarınızdaki Zeytindalı mendillerinin, dokusunda bulunan zeytin tohumlarıyla barış ağacına dönüşme sürecinde, inşallah coğrafyamızdaki barış umudunun da güçlenerek artmasını temenni ediyorum" dedi.

Haberin Devamı

Emine Erdoğan, geçen hafta kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü haftası dolayısıyla dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde aralarında Demirören Holding Yönetim Kurulu Üyesi Meltem Demirören Oktay ve Demirören Holding Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Demirören'in eşi Reyhan Demirören ile iş, sanat, siyaset, medya, akademi ve spor dünyasından seçkin bir davetli topluluğuna öğle yemeği verdi.

Emine Erdoğandan Sıfır Atık temasıyla davet

NAZIM'IN ŞİİRİYLE BAŞLADI

Erdoğan, kendi himayesinde yürütülen, "Sıfır Atık" özel temasıyla gerçekleştirilen davette yaptığı konuşmasına, Nazım Hikmet'in "Davet" şiirinden, "Yaşamak, bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine" satırlarını okuyarak başladı. Erdoğan, "Tıpkı Nazım'ın dediği gibi, tek tek her biriniz, başarıları ve cesaretleriyle temayüz etmiş güçlü kadınlarsınız. Fakat hep birlikte, bu ülkenin umudu, vicdanı, geleceğisiniz" dedi.

Haberin Devamı

NE MERHAMET NE LÜTUF

Dünyanın hiçbir yerinde kadınların, ne merhamet, ne lütuf beklediğini söyleyen Erdoğan, "Kadınlar, en temel insanî haklarını, eğitim ve çalışma haklarını istiyorlar. Şiddetten, istismardan uzak bir yaşam hakkı talep ediyorlar. Hayatın her alanında söz sahibi olmak istiyorlar. Kadına kötü yaklaşımdan tabiata hor muameleye kadar her biri, ahlaki bir zaafiyetin neticesidir. Bu nedenle önce insana bakışımızı değiştirmek durumundayız" diye konuştu.

Emine Erdoğandan Sıfır Atık temasıyla davet

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Demirören Holding Yönetim Kurulu Üyesi Meltem Demirören Oktay

"ON BİNLERİN HAYATINI ETKİLEYEBİLİRSİNİZ"

Yemeğe katılanları, "dünyanın geleceğini tehdit eden sorunlar karşısında, bir çözüm sürecine davet edeceği"ni söyleyen Erdoğan, "Çevre, çağımızın alarm veren konularının başında geliyor. Çevre sorunlarının altında, insanın bencilliği ve hırsı yatıyor. Tabiatı, hep hükmedilecek bir nesne olarak görüyoruz. Sonu gelmeyen istekler uğruna, türleri yok ediyoruz. Ben merkezli anlayıştan, insan merkezli anlayışa geçmezsek, herşey için çok geç olacak. İşte bu nedenle, sizleri çevre sorunlarının çözümünde rol almaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın koordinasyonunda, "Sıfır Atık" kampanyası başlattıklarını hatırlatan Erdoğan, kaynakları daha verimli kullanıp, geri dönüşümle israfı azaltmayı hedeflediklerini söyledi. Erdoğan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Aramızda on binlerin hayatını etkileyecek güçte iş kadınları var. Toplumun ruhuna dokunan sanatçılarımız var. Aklımızı terbiye eden öğretmenlerimiz, akademisyenlerimiz var. Yeter ki, sorunların çözümünde rol almaya niyet edelim. Kaynağında ayrıştırılmış atıklar, geri dönüşüme imkan sağlayacak, böylece tükettiklerimizin çevreye verdiği zararı minimize etmiş olacağız. Bu kapsamda biz önce evimizden başladık. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne, atıkların ayrıştırılabileceği kumbaralar yerleştirdik, personelimizi eğittik. Ve sadece 1 ay içinde kayda değer kazanımlar elde ettik. İnşallah 2018'de tüm kamu kurumlarında, 'Sıfır Atık' kültürünü yerleştirme hedefindeyiz."

Emine Erdoğandan Sıfır Atık temasıyla davet

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Demirören Holding Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Demirören'in eşi Reyhan Demirören

Haberin Devamı

"ZEYTİN DALI" MESAJI

Erdoğan, konuşmasının sonunda Suriye'de süren Zeytindalı Harekâtı'na da değinerek, "Vatanımızın bekası, milletimizin selameti için canını feda eden tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum. Masalarınızdaki Zeytindalı mendillerinin, dokusunda bulunan zeytin tohumlarıyla barış ağacına dönüşme sürecinde, inşallah coğrafyamızdaki barış umudunun da güçlenerek artmasını temenni ediyorum" dedi.

ATIKSIZ MENÜ

Yemekte, davetlilere Külliye mutfağında hazırlanan, "Atıksız Menü" sunuldu. Menüde, başlangıç olarak zeytinyağlı enginar dolması ve kuru domatesli kızarmış ekmek üzerinde balık tartar, ara sıcak olarak güveçte deniz mahsulleri kaneloni, ana yemek olarak asma yaprağına sarılı deniz levreği ızgara, taze baharatlarla lezzetlendirilmiş patates ve yeşil mercimekli bal kabağı sinkonta, tatlı olarak da chia dolgulu browni yer aldı. Misafirlere, içecek olarak ise ballı kızılcık şerbeti ve ballı zencefil şerbeti ikram edildi. Tüm masalara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, "Sıfır atık el kitapçığı" konuldu. Yemeği servis eden ekibin ceketlerinde de zeytin dalı bulunması dikkati çekti.

Haberin Devamı

DÜNYANIN İLK VEGAN KUMAŞLARINDAN KIYAFETLER SERGİLENDİ

Davetin düzenlendiği salonun girişinde modacı Ezra ve Tuba Çetin'in, "Doğa dostu geri dönüşüm koleksiyonu" sergilendi. Koleksiyondaki kıyafetlerin, hiçbir canlıya zarar verilmeden üretilen geri dönüşüm özelliğine sahip dünyanın ilk vegan kumaşları ile yapıldığı bildirildi.