Gündem ‘En düşük emekli maaşı 25 bin TL olmalı’

‘En düşük emekli maaşı 25 bin TL olmalı’

13.01.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

CHP lideri Özgür Özel, dün toplu açılış ve temel atma töreni için memleketi Manisa’yı ziyaret etti.

‘En düşük emekli maaşı 25 bin TL olmalı’

Özel, ilk olarak Turgutlu ilçesinde muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile kahvaltıda bir araya geldi. Belediyecilik hizmetinin bir parti hizmeti olmadığını belirten Özel, şunları kaydetti: “Türkiye, hangi görüşten olursa olsun büyük bir ekonomik krizin altında ezilen milyonların yaşadığı bir ülke. Bugün esnaf zor durumda, çiftçi zor durumda, çalışanlar zor durumda; çok önemli miktarda emekliler ise perişan durumda. Enflasyon rakamlarına göre, güya geçen yılın enflasyonu telafi ediliyor. Ama bu yıl o maaş hızla erimeye başlıyor. İnsanlar güçlük yaşıyor. Enflasyon rakamları gerçek açıklansa, hiç olmazsa geçen yıldaki enflasyon telafi edilmiş olur. 1 yıl önce 100 liralık bir mal 200, 220, 230 lira oldu. 8 ile yüzde 170 arasında, çeşitli ürünler için değiştiğini biliyoruz. Uç olarak, fiyatı bire üç, bire dört olarak katlanan örnekler de var ama yüzde 120’nin altında zam alan bir şey yok. Bu şartlar altında binlerce emekli 7 bin 500 lira emekli maaşı alıyor. Bir emekli, 2002 yılında, bu iktidar geldiğinde; asgari ücrete göre 1’e, 1,5 emekli maaşı alıyordu. En düşük emekli maaşı, asgari ücretin yüzde 50 fazlasıydı. Bugün asgari ücret yeterli değil, ama 17 bin lira. Bu hesaba göre, bugün emekli maaşının en düşüğünün 25 bin lira olması lazım. Ama 7 bin 500 lira.”

Haberin Devamı

‘Savaş 4 anketle seçildi’

Özel, daha sonra Turgutlu Belediyesi’nin toplu açılış törenine katıldı. Törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özel, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığına Lütfü Savaş’ın yeniden aday gösterilmesinin sorulması üzerine şu yanıtı verdi: “Biz çoğu yerde tek bir anket yaptık, Hatay’la ilgili dört anket yaptık. Bütün anketlerin sonucunda Lütfü Savaş’ın ismi bir kez daha şekillendi. Dört anket sonucunda Savaş’ı aday gösterdik.”

Muhalefete miting daveti

Özel, pazar günü Ankara Tandoğan’da partisince organize edilen anayasa ve demokrasiye sahip çıkma temalı mitinge muhalefet liderleri, sivil toplum ve meslek örgütlerini mektup göndererek davet etti. Özel, Türkiye’nin bile isteye anayasal bir krizin içine süreklendiği günlerden geçtiğini savunduğu mektubunda, olağanüstü durumların olağanüstü tepkiler gerektirdiğini vurgulayarak, “Pazar günü Ankara’daki varlığınızın toplumsal muhalefeti güçlendireceğine olan inancımla” dedi.

Haberin Devamı

‘39 ilçede de aday çıkaracağız’

CHP ve DEM Parti görüşmesinde “yerel işbirliklerinin öncelendiği” bir işbirliği modeli çalışması kararlaştırıldı. CHP’li bir kurmay, “Bazı yerlerde adaylar çıkarırlar, bazı yerlerde muhalefet adayına destek verebilirler” dedi. Kurmay, CHP’nin İstanbul’da DEM’e ilçe verip vermeyeceği sorusuna “39 ilçede de aday çıkaracağız” yanıtını verdi.