Gündem Engelli çocuklar akranlarıyla mutlu

Engelli çocuklar akranlarıyla mutlu

23.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Gedik Üniversitesi ile Pendik Belediyesi’nin ilk kez uyguladığı yöntemle engelli çocuklar engelsiz akranlarıyla birlikte spor yapıyor. Projeden 250 engelli çocuk faydalanıyor

Engelli çocuklar  akranlarıyla mutlu

Türkiye’de özel eğitime ihtiyaç duyan yaklaşık 310 bin engelli çocuk var. Ama hem alt yapı hem de fiziki şartlar engellilerin eğitime erişimini kısıtlıyor. Engelli çocukların eğitimi için son yıllarda pek çok eğitim kurumu açılırken, Pendik’te de Türkiye’de bir ilk olan, ‘Birlikte Eğitim’ modeli uygulanıyor.

Haberin Devamı

Pendik Belediyesi’nin Kurtköy’deki tesislerini kullanan İstanbul Gedik Üniversitesi, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın maddi desteğiyle özel eğitime ihtiyacı olan çocukları, yaşıtlarıyla bir araya getiriyor. Bütünleşik Fiziksel Aktivite Merkezi adlı tesise gelen 250 engelli çocuk ilçedeki okullardan gelen diğer çocuklarla birlikte spor yapma imkanı buluyor. Uzman beden eğitimi öğretmenleri eşliğinde yaşıtlarıyla spor yapmak özel eğitime ihtiyaç duyan çocukları çok mutlu ediyor. ABD’de 1975 yılından beri devlet desteğiyle uygulanan yöntemi Türkiye’ye kazandıran üniversite merkez sayısının artması için çabalıyor.

Beden eğitiminin, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi gereğince temel hak olduğuna dikkat çeken Bütünleşik Fiziksel Aktivite Merkezi’nin kurucusu Gedik Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Dilara Özer, “Sosyal becerileri gelişen çocuğun, diğer çocuklar tarafından arkadaşlığa kabul edilme şansı artıyor. Yani her iki çocuk grubu da engelli olmanın bir eksiklik olmadığının farkına varırken tüm yaşantısında hoşgörü ve özgüvenle davranıyor. Aslında çocukların gereksinimlerini karşılayacak sayı ve nitelikte beden eğitimi öğretmenimiz var” dedi.

Haberin Devamı

‘Can atıyorlar’

Proje yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Sibel Nalbant da, “Engelli çocuklar akranlarıyla koşuyor, bisiklete biniyor, dans ediyor, futbol yada basketbol oynuyor böylece kendindeki eksikliğin bir sorun olmadığını görüyor. Diğer çocuklar da engelli akranının kendisiyle oynarken yaşadığı mutluluğa şahit olduğunda toplumda kimseyi ötekileştirmemeyi öğreniyor. Engelli çocuklar akranlarının gelmesini iple çekiyor. Okullardaki çocuklarda engellilerle birlikte olmak için can atıyor. Bu projenin bu kadar başarılı olduğunu ve her iki grubun da mutlu olduğunu görmek bizi

Engelli çocuklar  akranlarıyla mutlu
heyecanlandırıyor. Bunu pek çok Avrupa ülkesi zaten yapıyordu. Bu merkezlerin çoğalması için çabalıyoruz” diye konuştu.

Özgüveni arttı

13 yaşındaki otizmli Işıl Yıldız’ın haftada iki gün akranlarıyla oynadığını söyleyen annesi Eda Yıldız, “Özgüveni öylesine arttı ki kendini çok iyi hisssediyor. Morali düzeldi, hayata bakışı değişti. Yaşıtlarının kendisiyle ilgilenmesi, Onu ötekileştirmemesi, birlikte spor yapması Eda’yı hayata bağladı” dedi. Adil Erdem Bayazıt Ortaokulu öğrencisi 13 yaşındaki Sinan Akdemir ise, “Engelli arkadaşlarıma yardım etmek beni çok mutlu ediyor. Onlarla birlikte futbol oynarken pasları hep onlara atıyorum ve gol attıklarındaki sevinç beni sevindiriyor. Haftada 2 saat yerine daha çok onlarla oynamak istiyorum” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

4 yıldır hizmette

‘Aktifim Toplumun İçindeyim’ sloganıyla 4 yıldır hizmet veren merkeze; zihinsel engel, otizm spektrum bozuklukları, öğrenme güçlüğü, bedensel engel gibi birbirinden farklı tanılar konulan çocuklar geliyor. Pendik Kaymakamlığı’nın izniyle 36 okul belirli günlerde merkeze çocukları getirerek engelli çocuklarla buluşturuyor. İlçe genelindeki 36 okuldan 4-17 yaş arasındaki 380 çocuk, özel eğitime ihtiyacı olan akranları için ellerinden geleni yapıyor.

Haberin Devamı