Gündem Evdeki bomba doğal gaz! Çürük sarımsak kokusu alırsanız 187’yi arayın!

Evdeki bomba doğal gaz! Çürük sarımsak kokusu alırsanız 187’yi arayın!

30.09.2023 - 06:55 | Son Güncellenme:

İstanbul ve Ankara’da meydana gelen doğal gaz patlamalarının ardından aboneleri uyaran uzmanlar, çürük sarımsağa benzer kokunun alınması halinde Alo 187 doğal gaz hattına haber verilmesini, ortamın hemen havalandırılmasını istiyor.

Evdeki bomba doğal gaz Çürük sarımsak kokusu alırsanız 187’yi arayın

Gülden Çoktan - Doğal gaz patlamalarının yaşanmaması için tesisatlara yetkisiz ve sertifikasız kişiler tarafından müdahale edilmemesi ve kurulum esnasında camlara açılan menfezlerin asla kapatılmaması uyarısında bulunan yetkililer, tesisatların kurulu olduğu alanlarda çürük sarımsak kokusuna benzer bir koku alındığında acilen 187’nin aranmasını istiyor. 

Haberin Devamı

İstanbul ve Ankara’da yaşanan doğal gaz patlamaları sonrası uzmanlar, aboneleri uyardı. Gaz kaçaklarının yüzde 90’nın ocak değişimlerinden kaynaklandığını söyleyen uzmanlar, özellikle proje onayının ardından tesisatlarının yerlerinin değiştirilmemesi gerektiğini belirtiyor. 

Doğal gazın olduğu alanlar da çürük sarımsak kokusuna benzer bir koku alındığında mutlaka Alo 187 doğal gaz hattının aranması gerektiğini söyleyen İGDAŞ yetkilisi, sayaçların vanasının kapatılması ve ortamın havalandırılması gerektiğini söyledi. MMO İstanbul Şubesi Başkan Vekili Seyfettin Avcı, tesisatların bulunduğu alanlarda camlardaki menfezlerin asla kapatılmaması uyarısında bulunurken sürekli havalandırılan yerlerde gaz kaçağı olsa bile patlamanın yaşanmayacağının altını çizdi. Doğal gazın doğru konumlandırıldığı takdirde güvenilir bir yakıt olduğunu söyleyen İGDAŞ çalışanı Makine Mühendisi Zeynep Eda Bayram, “Gazı kullanıma sunmadan önce çürük sarımsak kokusuna benzer bir kokuyla kokulandırıyoruz. Eğer evde çürük sarımsak kokusuna benzer bir koku duyuyorsak öncelikle sayaçların vanasını kapatacağız. Ortamı havalandıracağız. Kıvılcım yaratabilecek şeylere kesinlikle dokunmamamız gerekiyor. Telefon, kibrit, priz gibi” dedi. 

Haberin Devamı

YETKİSİZ KİŞİLER 

İGDAŞ’ın kontrolleri sağladıktan sonra doğal gazı açtığı tesisatlara daha sonrasında yetkisiz kişiler tarafından kesinlikle müdahale edilmemesi gerektiğini söyleyen Bayram, “Bizden sonra kesinlikle tesisata yetkisiz kişilerce müdahale edilmemesi gerekiyor. Eğer bir değişiklik yapılmak isteniliyorsa da kesinlikle yetkisiz ustaları değil, İGDAŞ tarafından yetki verilmiş firmalar aracılığıyla yapılması gerekiyor” diye konuştu. Makine Mühendisi Çağlar Bal da “Gaz kaçaklarının yüzde 90’ı ocak değişimlerinden kaynaklanır. Bir evden diğer bir eve taşınan kişiler, ocaklarını alıp diğer eve taşıdıkları zaman bağlantılarını kendileri ya da taşıyan firmalar yapmak ister. Onlar yapınca da gaz kaçakları olur” dedi. 

MENFEZİ KAPATMAYIN

Makine Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi Başkan Vekili Seyfettin Avcı, doğal gaz tesisatlarının olduğu alanların mutlaka havalandırılması gerektiğini söyledi. Avcı, uyarıları şöyle sıraladı: “Patlama yaşanmaması için doğal gaz kullandığımız alanların havalandırılması gerekiyor. Tesisat yapılırken camlara takılan menfezlerin mutlaka açık olması gerekiyor. Kışın bu menfezler soğuk geliyor diye kapatılır. Asla öyle bir şey yapmamak gerekiyor.”

Haberin Devamı

AÇIK UNUTULAN OCAK FACİAYA NEDEN OLDU

Ankara’nın Mamak ilçesinde altı katlı bir apartmanda doğal gaz kaynaklı meydana gelen patlamada Fatıma Köse (70) hayatını kaybetti.  

Olay, dün saat 07.00 sıralarında Küçük Kayaş Mahallesi’ndeki Mehmet Han Apartmanı’nda meydana geldi. Binanın giriş katındaki dairede ilk belirlemelere göre doğal gaz kaynaklı patlama oldu. Patlama sonrasında daire harabeye döndü. Evde yalnız olduğu belirlenen evli ve 6 çocuk sahibi Fatıma Köse hayatını kaybetti. Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.’den yapılan açıklamada, patlamanın “ocağın açık unutulması” nedeniyle meydana geldiği belirtildi. Dairenin abonelik sözleşmesinin bina yönetimi adına yapıldığı ve sadece pişirme amaçlı cihaz projelendirildiği belirtildi. 

Haberin Devamı

Açıklamada, “Proje tadilat, onay ve gaz açma işlemleri yapılmadan ve şirketimiz onayı olmaksızın kombi eklendiği anlaşılmıştır” denildi.

KOMBİ BAKIMI, BACA TEMİZLİĞİ, DEDEKTÖR

MELTEM GÜNEŞ Ankara  - İstanbul ve Ankara’da 4 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan doğal gaz patlamalarının ardından doğal gaz kaçakları konusunda nasıl tedbir alınabileceği de gündeme geldi. Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği’nin (GAZBİR), güvenlik önlemlerine ilişkin hazırladığı rehberde, senede en az bir kez kombilerin bakımının, baca temizliğinin yaptırılması gerektiği vurgulandı. 

Rehberde, doğal gaz patlamasına ve zehirlenmesine karşı alınacak önlemler sıralandı. Kullanıcıların doğal gaz tesisatlarını, ekipmanlarını, cihazlarını, soba, kombi gibi cihazlarının bakımlarını senede en az bir kez yaptırmaları gerektiği belirtildi. Doğal gaz dedektörü, karbonmonoksit dedektörü gibi hissedicilerin, selonoid vanaların kullanımına da dikkat çekildi. Dedektörlerin daire girişine konulacak selenoid vanaya bağlanıp, herhangi bir karbonmonoksit veya doğal gaz oluşumunda dedektörün hissedip gaz girişini keseceği, bunun da can ve mal kaybını önleyeceği aktarıldı. 

Haberin Devamı

ÖNLEMLER

Konutta, binada, merdiven boşluğunda, sokak genelinde gaz kokusu hissedildiğinde alınabilecek önlemler şöyle sıralandı:
Evde koku hissedildiğinde; kapı ve pencereler açılarak ortam havalandırılmalı, sayaç ve cihaz vanaları kapatılmalı. Elektrikli cihazlar açılmamalı, elektrik düğmelerine dokunulmamalı. Kıvılcım çıkarabileceği için ortamda telefon kullanılmamalı, sigara, kibrit-çakmak gibi açık alev kaynakları kullanılmamalı.