Gündem Fidan’ın yoğun diplomasi trafiği

Fidan’ın yoğun diplomasi trafiği

05.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı çerçevesinde geldiği Belçika’da ardı ardına ikili temaslar gerçekleştirdi.

Fidan’ın yoğun diplomasi trafiği

AYDIN HASAN Ankara - Bu kapsamda dün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya gelen Fidan, bunun öncesinde de Hollanda Dışişleri Bakanı Hanke Bruins Slot ile bir görüşme yaptı. Bakan Fidan, yine aynı şekilde dün, Alman mevkidaşı Annalena Baerbock ile de bir görüşme gerçekleştirdi. 

Haberin Devamı

Öte yandan Hakan Fidan, NATO - Ukrayna Konseyi ve Hint-Pasifik Bölgesi Ortakları ile Ortak Oturum’a katıldı. Avrupa Birliği’nin Avrupa - Atlantik bölgesiyle ilgili yaklaşımlarını eleştiren Fidan, “NATO, Avrupa-Atlantik bölgesinde güvenliğimizin belkemiğidir. AB’nin bu alandaki girişimleri NATO’nun faaliyetleriyle çatışmak şöyle dursun, ikilik dahi oluşturmamalı ve rekabet etmemelidir. Ancak, daha önce üzerinde mutabık kalınan tüm taahhütlere rağmen, AB hala, AB üyesi olmayan müttefikleri güvenlik alanındaki girişimlerin dışında tutuyor... AB’nin, AB üyesi olmayan müttefiklere karşı ayrımcı ve dışlayıcı yaklaşımları ülkemiz ve NATO için stratejik bir risk oluşturmaktadır. “ dedi.  

Fidan, NATO - Ukrayna Konseyi toplantısında da, “Çatışmayı sona erdirmeye elverişli yeni bir ortamı yaratacak etkin bir ateşkese erişmek için çalışılabileceği anlayışındayız” dedi. 

Haberin Devamı

Fidan’ın yoğun diplomasi trafiği

75. yıl kutlaması

Tüm bunlar konuşulurken, NATO, dışişleri bakanları toplantısının ikinci gününde 75. kuruluş yıldönümünü de kutladı. Rusya-Ukrayna savaşından dolayı coşkudan uzak ancak bölünmez dayanışma mesajının vurgulandığı kutlamalarda ABD, NATO’nun kuruluş belgesi olan Washington antlaşmasının orijinal belgesini sergiledi. Liderler düzeyindeki kutlama 9 Temmuz’da yapılacak. Avrupa’nın güvenlik açısından ABD’ye ihtiyacı olduğunu hatırlatan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Washington yönetiminin de Avrupa’ya ihtiyaç duyduğunu vurguladı. 1949’da 12 ülkeyle yola çıkan NATO, Türkiye ve Yunanistan’ın 1951’deki üyelikleriyle 14’e, 1955 yılında Almanya’nın üyeliğiyle 15’e, son olarak Finlandiya ve İsveç’in katılımıyla 32 üyeye ulaştı.