Gündem ‘Filistin halkına abluka kaldırılmalı’

‘Filistin halkına abluka kaldırılmalı’

18.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP lideri Kılıçdaroğlu, İsrail-Gazze arasındaki çatışmalara değindiği grup konuşmasında “Biz Filistin halkının kendi topraklarına kavuşmasını, Mescid-i Aksa başta olmak üzere bütün kutsal mekanlara saygı istiyoruz” dedi.

‘Filistin halkına abluka kaldırılmalı’

ANKARA Milliyet - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün parti grubunda gündemi değerlendirdi. Gazze’de devam eden çatışmalarda masum sivillerin öldürüldüğüne dikkati çeken CHP lideri savaşın bir an önce sonlandırılmasını diledi. TBMM Genel Kurulu’nda Irak-Suriye tezkeresinin görüşülmesi öncesi konuşan Kılıçdaroğlu, iktidarı eleştirdi, tezkereye ‘hayır’ oyu vereceklerini yineledi. CHP lideri özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

‘Hiçbir insan kabul etmez’

Yakınımızda Filistin İsrail çatışması var. Bütün dünyanın gözü de orada. Çocukların, kadınların, yaşlıların öldürülmesini hiçbir insan kabul edemez. Savaşın bir an önce sonlanması en büyük dileğimizdir. Ama İsrail’in uyguladığı politikalanın en büyük eleştirilerini İsrailli aydınlardan aldığını unutmamamız gerekiyor. Biz Filistin halkının kendi topraklarına kavuşmasını, Mescid-i Aksa başta olmak üzere bütün kutsal mekanlara saygı istiyoruz.

Biz Filistin halkına yönelik insanlık dışı ablukanın kaldırılmasını, akan kanların durdurulmasını istiyoruz. Ve biz CHP olarak Ortadoğu’ya barışın gelmesi için Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı’nın kurularak Türkiye’nin bu bölgeye barış getirmesini istiyoruz.

Haberin Devamı

‘Teröre her zaman karşıyım’

CHP olarak ve doğrudan terör örgütünün saldırısına uğrayan bir kişi olarak teröre her zaman karşı çıktım. Terörle mücadele için bizden ne isteniyorsa eyvallah. Hiç itirazımız yok. Terörle mücadele tezkeresi diye bir tezkere getirdiler. Şunlar yazıyor; ‘ve aynı amaçlara matuf olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması’. Yani yabancı bir silahlı kuvvet Türkiye’ye gelecek ve burada belli olaylara müdahale edecek. ‘Buna izin verin’ diyorlar. Kökleri Kuvayi Milliye’de olan bir parti nasıl olur da yabancı askerlerin Türkiye’ye gelmesine izin verir? Akıl tutulması gibi bir şey. Biz ülkemizde, ülkemizin mübarek topraklarında yabancı asker postalı istemiyoruz. 

‘Bizi kandıramazlar’

Kendi topraklarına yabancı askerleri davet edip terörle mücadele ayağı altında burada onların bazı müdahalelerde bulunmalarına izin vermek açık ve net söylüyorum vatana ihanettir. Yabancı askerler Türkiye’de neye müdahele edecekler? Terörle mücadeleyse kahraman ordumuz, polislerimiz var.

Bazı yanıtlar istedim Bahçeli ve Erdoğan’dan. Erdoğan’dan tık yok. Bahçeli konuşmuş; ‘Türkiye’ye gayri meşru yabancı postalların ayak basması diye bir şey yoktur, şayet olursa verilecek sadece bir canımız vardır’ diyor. Bizleri kandıracaklarını sanıyorlar. Türkiye’ye meşru yabancı postallar gelebilir. Ben meşru yabancı postal da istemiyorum kardeşim.

Haberin Devamı

‘Kovacağız’

Yabancı asker buraya geldiğinde, sen davet ettiğinde Kılıçdaroğlu olarak, bütün CHP’liler olarak önlerinde duracağız ve onları kovacağız. Bunları göndereceğiz. Ben Milli Kurtuluş Savaşının tarihine ihanet ettirmeyeceğim.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Genel Kurulu’nda Irak-Suriye tezkeresinin görüşülmesi öncesi parti grubunda konuştu.