Gündem Filistin'i destekleyen akademisyenlere baskı! YÖK Başkanı'ndan açıklama geldi

Filistin'i destekleyen akademisyenlere baskı! YÖK Başkanı'ndan açıklama geldi

14.12.2023 - 12:45 | Son Güncellenme:

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Avrupa’da Filistin halkını desteklerini bildiren akademisyenlere yönelik baskıların arttığını söyledi.

Filistini destekleyen akademisyenlere baskı YÖK Başkanından açıklama geldi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Avrupa’da Filistin halkını desteklerini bildiren akademisyenlere yönelik baskıların arttığını belirterek, "Avrupa yükseköğretim alanında ifade özgürlüğü ve üniversitelerin özerklikleri konularının incelendiği mekanizmaların çalıştırılması ve akademisyenlere yönelik baskıların incelenmesi hususunda gerekli girişimlerimizi yaptık. Bu konuyu hassasiyetle takip ediyoruz" dedi.

Haberin Devamı

YÖK Başkanı Özvar, yazılı açıklama ile Gazze'de soykırım yaşandığını belirterek, İsrail hükümetinin elindeki tüm askeri imkanlarla Gazze'deki Filistin halkını yok etmeye çalıştığını vurguladı. İnsanlık suçuna karşı YÖK ve üniversiteler olarak tepkilerini farklı mecralarda dile getirdiklerini söyleyen Özvar, Türkiye'de akademik camianın Filistin halkıyla dayanışma içinde olduğunu belirtti. Bazı Avrupa ülkelerinde Filistin halkını desteklerini bildiren akademisyenlere yönelik baskıların arttığını belirten Özvar, sosyal medyada bu baskıları dile getirerek istifa eden akademisyenler olduğuna işaret etti. Son olarak İsrail'e tepki gösterilerinde ifade özgürlüğünü savunan Pensilvanya Üniversitesi Rektörü Liz Magill'in istifa etmek zorunda kaldığını söyleyen Özvar, bu istifanın ardından başta bilim insanları olmak üzere tüm uluslararası camiayı bu saldırılara karşı tavır almaya davet ettiğini belirtti.

Haberin Devamı

'AKADEMİK CAMİAYA BASKILAR KABUL EDİLEMEZ'

YÖK olarak Avrupa yükseköğretim alanında ifade özgürlüğü ve üniversitelerin özerklikleri konularının incelendiği mekanizmaların çalıştırılması ve akademisyenlere yönelik baskıların incelenmesi hususunda gerekli girişimleri yaptıklarını belirten Özvar, “Konuyu hassasiyetle takip ediyoruz. Bu çerçevede bir veya birkaç üniversitemizin ev sahipliği yapacağı bir bilimsel faaliyet düzenlenmesini teşvik ediyoruz. Akademik camiaya yönelik baskılar kabul edilemez. İsrail'in Filistin halkına yönelik katliamlarının tüm veçheleriyle ve her vesileyle akademik camiada tartışılması önem taşımaktadır" ifadelerini kullandı.