Gündem 'Gazeteleri ‘dinliyor’ büyüteçle okuyordu'

'Gazeteleri ‘dinliyor’ büyüteçle okuyordu'

20.10.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Milliyet’in usta ismi Kohen, “Camları sürekli buğulu bir gözlükle dolaşıyor gibiyim” diye tarif ettiği görme sorunu nedeniyle yerli ve yabancı gazeteleri bilgisayardan bir yazılım aracılığıyla dinliyor, büyük harflerle aldığı notlarını ise büyüteçle okuyordu.

Gazeteleri ‘dinliyor’ büyüteçle okuyordu

 

Sami Kohen, 2017 yılında geçirdiği sağlık sorunları nedeniyle uzun bir süre gazeteden uzak kalmış, sağlığına kavuştuktan sonra yeniden daktilosunun başına geçmişti. Kohen, 2018 yılında, Milliyet Ek Yayınlar Yönetmeni Filiz Aygündüz’e verdiği röportajda hastalık sürecini ve görme sorununa karşın gündemi nasıl takip ettiğini, yazılarını nasıl hazırladığını anlatmıştı. “Milliyet benim her zaman ikinci yuvam dediğim yerdi; hatta bazen acaba ikinci mi birinci mi diye düşündüğüm oldu” diyordu Kohen röportajında. O dönemde 90 yaşındaydı ancak gazetecilik tutkusunu şöyle anlatıyordu: “Ben geçirdiğim rahatsızlıklar dolayısıyla artık sadece köşemde yazı yazmakla yetiniyorum. Fakat inanın bana keşke bu rahatsızlıklarım olmasa da ben bugün uçağa atlayıp falan olayı yerinde izlesem...”

Haberin Devamı

“Sarı nokta dedikleri o sinsi dejenerasyon yüzünden görme yetisinin çok zayıfladığını” söylüyordu Kohen. “Gazete okuyabiliyor musunuz?” sorusuna şu yanıtı vermişti: “Gazete ya da kitap okuyamıyorum ama okutuyorum. Bir ara sabah gazetelerini eşime okutuyordum. Sadece başlıkları görebiliyorum. Ama geçen sene benim için mucizevi bir şey oldu. Amerika’da bulunan bir sistem var. Bu sistem bilgisayarda herhangi bir yazıyı okuyor. Okuyan bir robot. Her gün gözden geçirdiğim yerli ve yabancı gazeteler var. Hangi yazıyı, haberi okumak istiyorsam bir tıklıyorum oradan bir ses bana bunu okuyor. 14 dilde yayın yapıyor. Buna Türkçenin de dahil edilmesi benim için büyük olay oldu. Açıyorum bilgisayarı gazete açar gibi başlıyorum Milliyet, Hürriyet... Bu arada gazlı kalemle büyük harflerle kendime göre notlar alıyorum. Aldığım notları da bir büyütecim var büyüterek okuyabiliyorum.”

Haberin Devamı

Daktiloyla özel bağ

Olivetti daktilosu, Kohen’in vazgeçilmeziydi: “Daktiloyu hâlâ kullanmamın sebebi birincisi göz dolayısıyla çok iyi görmediğim için daktilo ile benim aramda, beyin ve parmaklar arasında adeta otomatik bir irtibat var. Ben fazla görmeden de tak tak tak yazabiliyorum. Yazıyı yazıyorum, sayfayı çıkarıp büyütecin altına koyuyorum oradan yazdıklarımı okuyorum, düzeltme veya ek yapıyorum ve o şekilde gazeteye yolluyorum.”