Gündem GBT sorgusu nedir?

GBT sorgusu nedir?

29.04.2018 - 19:09 | Son Güncellenme:

GBT, yani genel bilgi toplama anlamına gelen bir sistemdir. İç İşleri bakanlığına bağlı çalışan bu sistem, kişi ile ilgili genel bilgi verici bir sistemdir. Yasal olarak çalışır ve mahkeme kararı ve adli karar olmadan ve devlet çalışanı olmayan kişiler herhangi bir kişinin GBT ‘sini değiştiremez. Genellikle polis araştırmalarında, kişinin şüpheli ya da anormal hareketleri fark edildiğinde, bu sistem ile sorgusu yapılarak, kişi hakkında geçmişinde ahlaki ya da toplumsal bir suç işlemiş ya da işlememiş, hükümlü ya da eski hükümlü olup olmadığına bakılıp, genel bir bilgi sahibi olunabilir.

GBT sorgusu nedir

Son zamanlarda kullanımı oldukça yaygınlaşan E- Devlet sistemi üzerinden de kişi kendi kimlik bilgileri ile genel bilgilerini sorgulatabilmektedir.

Haberin Devamı

GBT Sorgulamasında Hangi Bilgiler Çıkar?

GBT sorgulamasında kişi ile ilgili, geçmişte görülen bir davası ve verilen hüküm, adli bir sonuç ya da erkeklerde askerlik döneminde yaşadığı adli bir suç ve verilmiş bir hüküm söz konusu ise bu bilgilere ulaşılabilmektedir. Polislerin, şüpheli bulduğu kişiler için ya da bir olayın yaşanması durumunda, o an kişi hakkında bilgi sahibi olabilmesi için, GBT sorgulama yaparak bilgilere ulaşmaktadır. GBT sorgulamasında geçmişte herhangi bir suç işlememiş, davası görülmemiş ya da hüküm verilmemiş olması durumunda kişinin GBT sorgusu temiz çıkar. Adli, hükümlü bir sonuç söz konusu olmaz.

Online GBT Sorgulama Yöntemi

Online GBT sorgulama yöntemine, bilgisayar ortamı ya da akıllı telefonlar ile internet ortamından, e-Devlet resmi sitesine girilerek, Adalet bakanlığı, Adli Sicil Sorgulama linki tıklanarak ulaşılabilir. Bunun için kişi e-Devlet şifresini almış olmalıdır. Kişinin TC kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile giriş yapması durumunda, Genel Bilgi Toplamasına ulaşabilmektedir. Yaş sınırlaması yoktur. Her yaş gurubu için sorgulama yapılabilir. Gerekli bilgileri polisin istemesi durumunda, polis bu bilgilere ulaşabilir. Kişiye ait gerçek bilgilerdir. Ne kişi kendi bilgilerini sistemden değiştirebilir ne de yetki sahibi olmayan bir kişi tarafından gerekli görülmediği takdirde herhangi bir işlem yapamamaktadır. Ekran görüntüsü yazdırılabilmektedir.