Gündem Gençler iklimde söz hakkı istiyor

Gençler iklimde söz hakkı istiyor

19.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, bağımsızlık meşalesini yaktığı 19 Mayıs’ı Gençlik ve Spor Bayramı olarak gençliğe armağan ederken, gençler de Türkiye’yi çevreci yarınlara hazırlamaya çalışıyor.

Gençler iklimde söz hakkı istiyor

MELTEM GÜNEŞ Ankara - Türkiye’nin iklim elçileri Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi olan Elif Ayhan ile Ardahan Üniversitesi Coğrafya Bölümü 4. sınıf öğrencisi Tevfik Işık, “Gelecek bizim” diyerek, gençlerin iklim kriziyle mücadelede söz hakkı istediğini ve mücadelenin siyaset üstü sürdürülmesi gerektiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

İklim Elçisi Elif Ayhan, İklim Şurası’nın ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı’nın üniversitelerde “iklim dostu” projelerin üretilip hayata geçirilmesini desteklemek üzere Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile protokol hazırlığında olduğunu söyledi. Ayhan, “Yeşil Kampüs Eylem Planı projemizi İklim Değişikliği Başkanlığı’na sunduk, şu an geliştirilme aşamasında. Okulların coğrafi koşullarına göre eklemeler, geliştirmeler yapılacak projeyle, okul binalarında enerji kazanımı sağlamak ve karbon salımının azaltılması için ‘yeşil çatı’ uygulanacak. Atık şişelerden oluşan bisiklet yolunun yapılmasıyla ulaşımdaki emisyon salımı önlenirken atıklar da dönüşecek. Kampüslere arıtmalı su muslukları konulmasıyla ise öğrenciler, hem ücretsiz temiz suya erişebilecek hem de mataralar teşvik edilerek pet şişe kullanımı azalacak. Biz gençlere söz hakkı verilmesi, gelecek kaygımızın anlaşılması gerekli” dedi. Tevfik Işık ise, Akdeniz havzasında yer alan Türkiye’nin iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülkelerin başında geldiğini vurgulayarak, “Mücadeleyi siyaset üstü bir anlayışla sürdürmek zorundayız.Ormanların yeşili, denizlerin mavisi için, geleceğimiz için mücadelemiz sürecek” diye konuştu.