Gündem Gençlerin 19 Mayıs gururu

Gençlerin 19 Mayıs gururu

20.05.2010 - 01:55 | Son Güncellenme:

19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı tüm yurtta törenlerle kutlandı. Ankara’da ilk tören, devlet erkânının Anıtkabir’i ziyaretiyle başladı. Ülkenin dört bir yanında gençler hazırladıkları etkinliklerle törenlere canlılık kattı

Gençlerin 19 Mayıs gururu

19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı dün tüm yurtta, dış temsilciliklerde ve KKTC’de törenlerle kutlandı. Ankara’da ilk tören, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki devlet erkânının Anıtkabir’i ziyaretiyle başladı.
Törende, CHP’yi genel başkanlıktan istifa eden Deniz Baykal’la görüşen Genel Başkan Vekili Cevdet Selvi yerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in temsil etmesi dikkati çekti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile uzun süre sohbet eden Öymen, Türkiye’de gerçekleşecek uranyum takasını ve BM’nin İran’a yönelik yaptırımlarını konuştuklarını söyledi.

Erdoğan statta yoktu
Anıtkabir’deki törene böbrek taşı kırdıran TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’i temsilen TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Bakanlar Kurulu üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan, kuvvet komutanları, milletvekilleri ile diğer askeri ve mülki erkân katıldı. Törende BDP’yi temsilen kimsenin bulunmadığı görüldü. Öymen, mozoleden Misak-ı Milli Kulesi’ne geçerken de Orgeneral Başbuğ ile ayaküstü konuştu. Önceki gece geç saatlerde Ankara’ya dönen Erdoğan, Anıtkabir’deki törenin ardından yapılan 19 Mayıs Stadyumu’ndaki törenlerde yer almadı.

Haberin Devamı

Gençlerin 19 Mayıs gururu

EDİRNE

Edirne’de gençler kutlamalarda Kemal Atatürk imzalı tişörtler giydi. Antalya’da ise 19 Mayıs Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi coşkuyla kutlandı. Antalya’daki ilk tören, Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı. Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu ve İstiklal Marşı okundu. Törene askeri ve sivil erkân tam kadro katıldı.

Gençlerin 19 Mayıs gururu

Anıtkabir yine coşkulu bir törene sahne oldu. Vatandaşlar Ata’nın kabrini ziyaret etti. Törende saygı duruşunda bulunan askerlerin arasına küçük bir kız çocuğu girdi.

Gençlerin 19 Mayıs gururu

Stadyumdaki törene katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yerine gelirken protokolde bulunanlar önlerini ilikledi.

Anıtkabir’e akın ettiler
Resmi törenin ardından saat 10.00’da Anıtkabir vatandaşların ziyaretine açıldı. Saat 10.00’dan itibaren 7’den 77’ye farklı yaş gruplarındaki vatandaşlar Anıtkabir’e akın etti. Atatürk’ün mozolesine çiçek bırakan vatandaşlardan bazıları Atatürk’ün kabri önünde dua ederken, bazıları da hatıra fotoğrafı çektirdi. Bir üniversite öğrencisi mezuniyet cübbesini giyerek hatıra fotoğrafı çektirdi. Vatandaşlar, kabri Anıtkabir’de bulunan İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’yü de ziyaret etti. Anıtkabir Komutanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, dün Anıtkabir’i 977’si yabancı toplam 74 bin 619 kişi ziyaret etti.

Haberin Devamı

Gençlerin 19 Mayıs gururu

Devlet erkânı Anıtkabir’de Ata’nın huzurunda saygı duruşunda bulundu. Anamuhalefet partisi CHP’yi de Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen temsil etti.

Gençlerin 19 Mayıs gururu

Şehit Er Burhan Küçükkartal’ın annesi Makbule Hanım gözyaşlarını tutamadı.

Şehit annesinin gözyaşları
Konya’daki törende terör örgütü PKK ile girilen çatışmalarda yaşamını yitiren 14 şehidin ailesine Cumhurbaşkanlığı adına Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, ‘Devlet Övünç Madalyası’ verdi. Madalya verilirken, öğrenciler ‘Vatan sana canım feda’, ‘Şehitler ölmez vatan bölünmez’ sloganları attı. Şubat 2008’de Kuzey Irak’ta PKK terör örgütüne yönelik kara harekâtında şehit düşen Komando Er Burhan Küçükkartal’ın annesi Makbule Küçükkartal, törende gözyaşlarına hâkim olamadı.

Gençlerin 19 Mayıs gururu

Kutlamaya gidemediler
Adana’da okullarındaki 19 Mayıs kutlamalarına giderken trenin altında kalan Halil Temelli (8) öldü, arkadaşı Mustafa Karlıdağ (11) ağır yaralandı. Aksaray’da da törenleri izlemeye giden Nazmiye Bezgen (13), 25 metre yüksekliğindeki kayalıklardan düşerek hayatını kaybetti. Adana’da Şehit Erkut Akbay Mahallesi’nde oturan Karlıdağ ve Temelli, okudukları Dervişler İlköğretim Okulu’nda düzenlenen bayram kutlamalarına katılmak için sabah erkenden evlerinden çıktı. İki arkadaş, okul yolundaki raylardan geçerken, yola bakmadığı ve gazete okuduğu iddia edilen adı açıklanmayan makinistin kullandığı lokomotifin çarpması sonucu ağır yaralandı. Temelli hayatını kaybetti. Aksaray’da Güzelyurt Atatürk İlköğretim Okulu öğrencisi Nazmiye Bezgen de kardeşi Yakup Bezgen ile Hükümet Meyda’nındaki törenleri izlemek için evden çıktı. Nazmiye Bezgen, kayalık bölgeden geçerken 25 metre yükseklikten uçuruma yuvarlandı. n DHA