Gündem Görkemli gece

Görkemli gece

24.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

94. kuruluş yıldönümü nedeniyle TBMM Başkanı Çiçek ve eşi tarafından verilen resepsiyona Gül ve Erdoğan eşsiz katıldı. ‘Terli’ olduğunu söyleyen Gül bahçedeki ışık gösterisini izlemezken, yabancı müzik eşliğinde yapılan havai fişek şovu büyüledi

Görkemli gece

TBMM, 94. kuruluş yıldönümünü kalabalık bir resepsiyonla kutladı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve eşi Gülten Çiçek, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Meclis’in 94. açılış yıldönümü dolayısıyla Meclis’te resepsiyon verdi. Bu yıl resepsiyon ilk kez Tören Salonu yerine Şeref Salonu’nda yapıldı. Çiçek ve eşi, davetlileri kapıda karşıladı. Resepsiyona liderlerden ilk olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli geldi. Bahçeli’den sonra resepsiyona, CHP milletvekilleriyle birlikte CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu katıldı. Kılıçdaroğlu, kısa bir turun ardından salondan ayrıldı.

Gül ve?Erdoğan eşsiz
Gül ve Erdoğan, geçen yılkinden farklı olarak bu yıl resepsiyona eşsiz katıldı. Resepsiyona bakanlar, milletvekilleri, kuvvet komutanları, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Riccardone’nin de aralarında bulunduğu yabancı misyon temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, yurtdışında bulunduğu için resepsiyonda askeri Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar temsil etti. Sabah tebrik kabul töreninde hazır bulunan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ise TBMM Genel Kurulu’ndaki toplantıya ve resepsiyona katılmadı.
Salona Erdoğan’dan 5 dakika sonra giriş yapan Cumhurbaşkanı Gül’e, salondaki kısa turu sırasında Çiçek eşlik etti. Gül, davetlilerle sohbet ettikten sonra yolu üzerinde bulunan ve MHP’lilerin oluşturduğu yuvarlak masaya yöneldi. Gül, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile parti yöneticilerinin yanında kısa bir süre kaldı. Gül, kısa bir süre MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu ile sohbet etti. Kırım Tatar Meclisi eski Başkanı ve Ukrayna Meclisi Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na Cumhuriyet Nişanı vermelerinin basında küçük yer almasına sitem eden Gül, “Alalede iş yapıyormusuz gibi geniş yer vermediler” dedi. Halaçoğlu ise, “Devir Türk devri değil Sayın Cumhurbaşkanım, bilmiyor musunuz?” karşılığını verdi.

Bir araya gelmediler
Resepsiyonda cumhurbaşkanı seçimi çerçevesinde Gül ile Erdoğan’ın birlikte verecekleri görüntü ve yapacakları sohbet merak ediliyordu. Ancak Gül, 20 dakika kaldığı resepsiyon salonunda Başbakan Erdoğan ile biraraya gelmedi. Böylece geçen yıl eşleriyle birlikte medyaya dörtlü görüntü veren liderler, bu yıl benzer görüntü veremedi.
Gül ile Çiçek, Davutoğlu ve komutanlarla da bir süre sohbet etti. Resepsiyonun yapıldığı salonun gündeme gelmesi üzerine Çiçek, diğer salonun daha dar olduğunu söyledi. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, “Burası daha iyi olmuş. Daha yüksek, daha havadar” dedi.
Gül, Çankaya Köşkü’nde süvari takımı olarak kurulan atlı birliklerin törenlerde yer almasını da gündeme getirdi. Gül, “Atları koşturmaya başladık. İki yıl önce başladı ama bizim orası yokuş olduğu için yokuşu çıkamaz dediler. Atlar arabadan daha kolay, rahat çıkıyorlar. Ata yakışan şekilde üniformalar üzerinde çalışacağız herhalde. Maksat tarihi yaşatmak” dedi. Orgeneral Öztürk de “Atın bir şekilde devlet töreninde olmadığı bir Türk geleneği olabilir mi?” dedi.

‘Terliyim, kalmayayım’
Çiçek, Cumhurbaşkanı Gül’ü, Meclis bahçesine yapılacak ışık gösterisini izlemeye davet etti. Ancak Gül, “Terliyim. Terliyken dışarıda kalınca hastalanıyorum. Ondan kalmayayım” diyerek daveti geri çevirdi. Gül, resepsiyonda bir açıklamada bulunmamayı tercih etti.
Gül, Erdoğan’ın konuşmasında yer verdiği kendisi hakkında da şantaj kaseti olduğuna yönelik sözleriyle ilgili “sohbetimizi bozmayalım” diyerek yanıt vermemeyi tercih etti.

Haberin Devamı

Tekniğiniz yeter

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, resepsiyonda uzun süre sohbet etti. Sohbete daha sonra Başbakan Erdoğan da katıldı. Akar’ın, “Bu akşam Real Madrid ile Bayern Münih’in maçı var” sözleri üzerine Erdoğan, “Ahmet Bey eskiden oynuyordu biliyorsunuz” dedi. Davutoğlu, “Eğer varsa bir maç geliriz ama Başbakanımızla aynı takımda” demesi üzerine Erdoğan, “Bu hafta torunlar oynarken bayağı terlettiler beni. 7-8 yaşındaki çocuklarla oynayamaz hale geldik” ifadesini kullandı. Akar da, “Sizin tekniğiniz yeter Başbakanım” diye konuştu.

Yabancı müzik eleştirisi geldi

TBMM ana binanın ön cephesinde ise Kurtuluş Savaşı’nın ışık, ses ve 3 boyutlu olarak anlatıldığı bir gösteri sunuldu. Gösteriyi, Çiçek, Erdoğan ve Bahçeli TBMM bahçesine inerek izledi. Kutlamalar, havai fişek gösterisiyle de renklendi. Ancak havai fişek gösterisinin yabancı müzik eşliğinde gerçekleştirilmesi “TBMM çatısı altında bu müzik olmadı” eleştirisine yol açtı. Çiçek, bu eleştirilerin anımsatılması üzerine, “İlk defa olduğu için bazı eksiklikler olabilir. Seneye daha iyisi, bazı değişiklikler olur. Nereden baktığınıza bağlı. Doğru, yerli bir müzikle de bunu yapabilirdik” karşılığını verdi.