Gündem GSS borç durumunuzu internetten sorgulayabilirsiniz!

GSS borç durumunuzu internetten sorgulayabilirsiniz!

03.11.2016 - 09:22 | Son Güncellenme:

Vatandaşlar artık internet ortamında online GSS borç sorgulama işlemlerini yapabiliyor. Online GSS borç sorgulama işlemleri hem e-Devlet Kapısı üzerinden hem de SGK web tahsilat uygulamasından yapılabiliyor. Ancak GSS borç sorgulama işlemi için vatandaşların her iki sorgulama kanalında da e-Devlet kimlik doğrulaması yapması gerekiyor.

GSS borç durumunuzu internetten sorgulayabilirsiniz

Türkiye’de 2012 yılında uygulamaya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında alınan Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında milyonlarca vatandaşın kuruma GSS prim borcu bulunuyor. Bu sebep ile de 21.yüzyıl Türkiye’sinde internet altyapısını son derece etkin şekilde kullanmakta olan Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından dijital ortam üzerinde online GSS borç sorgulama hizmeti sunuluyor. Vatandaşlar elektronik ortam üzerinden bu işlem şansı ile sadece dakikalar içerisinde SGK’ya olan GSS prim borç tutarını ve ayrıntılı dökümlerini öğrenebilme ve inceleyebilme şansına sahip olabiliyor.

Haberin Devamı

GSS BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde uygulama alınan Genel Sağlık Sigortası ile birlikte Türkiye’de sağlık güvencesi olmayan vatandaşın kalmaması hedefleniyor. Bu çerçevede de Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında bulunan Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), Bağkur, Emekli Sandığı ve İsteğe Bağlı Sigorta mükellefliği ile herhangi bir sağlık güvencesi bulunmayan vatandaşların ikamet ettikleri ilçede bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfında GSS gelir testi yaptırmaları gerekiyor. Bu gelir testini yaptırmayan vatandaşlar için en üst düzeydeki GSS prim diliminden borçlandırma uygulandığından vatandaşların kuruma yüksek düzeyde borcu oluştu ki bu borç durumu bilgilerine artık internette online GSS borç sorgulama işlemi ile ulaşabilmek mümkün oluyor.

Haberin Devamı

Vatandaşlar Genel Sağlık Sigortası kapsamında prim borçlarının bulunup, bulunmadığını online GSS borç sorgulama işlemi ile bu yılın sonunda sona erecek olan GSS borç yeniden yapılandırma hakkından yararlanabilme şansına sahip olabiliyor. Vatandaşlar internet ortamı üzerinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlanan online GSS borç sorgulama işlemlerini 2 farklı yöntem ile yapabiliyor. Bu çerçevede de vatandaşlar, kendisine sunulan bu 2 farklı sorgulama kanalının ilkinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internette yer alan e-SGK ağı uygulamaları arasında bulunan SGK web tahsilat uygulamasından GSS borç sorgulama yapabiliyor.

Vatandaşlar GSS borç sorgulama işlemini SGK web tahsilat uygulaması üzerinde öncelikli olarak e-Devlet kimlik doğrulama sayfası yönlendirmesinde kimlik doğrulaması yapıyor. Bu kimlik doğrulama için e-Devlet şifresi, mobil imza, e-,imza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı ile giriş yöntemlerinden herhangi birisini kullanabiliyor. Bu şekilde kimlik doğrulama yapan vatandaşlar GSS borç sorgulama işlemlerini ‘Diğer Ödemeler’ ve ‘GSS Prim’ seçimlerinin ardından T.C. kimlik numarası girerek, gerçekleştirebiliyor. İkincil yöntemde ise vatandaşlar GSS borç sorgulama işlemini doğrudan e-Devlet Kapısı üzerinden yapabiliyor. Bu yöntemde de vatandaşların öncelikli olarak e-Devlet kimlik doğrulaması işlemini gerçekleştirmeleri gerekiyor.

Haberin Devamı

Vatandaşlar GSS borç sorgulama işlemlerini e-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirebilmek için yine e-Devlet kimlik doğrulaması gerçekleştiriyor. E-Devlet kimlik doğrulamasını yapan vatandaşlar portal üzerindeki ‘e-hizmetler’ kategorisi altında bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ‘Genel Sağlık Sigortası Tescil Kaydı ve Prim Borcu Sorgulama’ ekranından herhangi bir ek bilgi girmeden gerçekleştirerek, GSS prim borcu durumunu tüm ayrıntıları ile güncel olarak öğrenebiliyor.