Gündem GSS borç durumunuzu internetten takip edebilirsiniz!

GSS borç durumunuzu internetten takip edebilirsiniz!

28.11.2016 - 11:46 | Son Güncellenme:

Genel Sağlık Sigortası kapsamında prim borcu bulunup, bulunmadığı bilgisine online GSS borç sorgulama işlemi ile de ulaşılabiliyor. Vatandaşlar internet ortamı üzerinde online GSS borç sorgulama işlemlerini SGK web tahsilat uygulamasından veya e-Devlet Kapısı üzerinden yapabiliyor. Vatandaşların internette GSS borç sorgulama işlemlerini hem güvenli hem de kolayca yapabilmesini sağlayan her iki sorgulama kanalında da e-Devlet kimliği doğrulaması gerekliliği bulunuyor.

GSS borç durumunuzu internetten takip edebilirsiniz

Türkiye’de 2012 yılında uygulanmaya başlanan Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemi ile birlikte sağlık güvencesi olmayan vatandaşın kalmaması hedefleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) bünyesinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uygulamaya alınan Genel Sağlık Sigortası sistemi çerçevesinde gelir testi yaptırması gerekirken, yaptırmayan ve kuruma GSS prim borcu oluşan vatandaşların artık bu borçlarına ilişkin olarak internetten de bilgi alabilmelerini sağlayacak online GSS borç sorgulama hizmeti bulunuyor. Vatandaşlar internet üzerinde kendilerine sunulan bu online Genel Sağlık Sigortası çerçevesinde prim borcu sorgulama işlem imkanı ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan tüm prim borcuna ilişkin olarak en güncel bilgileri alabilme ve öğrenebilme şansına sahip olabiliyor.

GSS BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Elektronik ortam üzerinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait olan e-SGK ağı uygulamaları ile birlikte gerçekleştirilebilmekte olunan online GSS borç sorgulama işlemi ile birlikte kuruma olan GSS prim borcunun dönemsel ve toplam borç tutarı ile ilgili olarak en güncel ve en detaylı bilgilere internet hız ve kolaylığında ulaşılabiliyor. Türkiye’de Genel Sağlık Sigortası çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde bulunan Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), Bağkur, Emekli Sandığı ve İsteğe Bağlı Sigorta mükellefliği ile sağlık güvencesi bulunmayan tüm vatandaşların gelir testi yaptırmaları gerekiyor. Eğer gelir testi yaptırılmamış ise SGK’ya GSS prim borcu en üst dilimdeki prim tutarından oluşuyor. Ayrıca GSS gelir testini yaptıran ancak GSS prim ödemelerini gelir düzeyine göre belirlenen oranda düzenli olarak yapmayan vatandaşlar da internet üzerinde GSS borç sorgulama işlemi ile borç durumunu öğrenebiliyor.

İnternet üzerinde yer alan sanal devlet portalı e-Devlet sistemi üzerinden son derece pratik ve güvenli bir şekilde online GSS borç sorgulama işlemleri 7 gün 24 saat kolay bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Bu çerçevede de vatandaşların internet üzerinde yer alan sanal devlet portalı e-Devlet sistemi üzerindeki SGK online hizmetlerinden olan ‘Genel Sağlık Sigortası Tescil Kaydı ve Prim Sorgulama’ ekranı üzerinden GSS borç sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilmeleri için öncelikli e-Devlet kimlik doğrulaması yapmaları gerekiyor. E-Devlet kimlik doğrulaması işlemleri ‘sisteme giriş’ penceresinde yer alan ‘T.C. kimlik kartı’, ‘e-Devlet şifresi’, ‘mobil imza’, ‘internet bankacılığı’ ve ‘e-imza’ şeklindeki 5 farklı yüksek güvenlikli giriş yönteminden herhangi birisi ile gerçekleştirilebiliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun e-SGK ağı uygulamaları arasında yer alan SGK web tahsilat uygulaması üzerinden de son derece pratik bir şekilde GSS borç sorgulama işlemi yapılabiliyor. Ancak vatandaşların SGK web tahsilat uygulaması üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan tüm borçlarını sorgulayabilmesi için olduğu gibi GSS borç sorgulama işlemi içinde yeni yapılan güncelleme sonucunda e-Devlet kimlik doğrulaması yapması gerekiyor. Daha sonra SGK web tahsilat uygulamasına erişim sağlayan vatandaşlar ‘Diğer Ödemeler’ ve ‘GSS Prim’ ekranı üzerinden GSS borç sorgulama işlemlerini T.C. kimlik numarası ile gerçekleştirebiliyor.