Gündem Halk belediyelerden iklim krizi için çaba bekliyor: Yenilenebilir enerji ve altyapı talebi

Halk belediyelerden iklim krizi için çaba bekliyor: Yenilenebilir enerji ve altyapı talebi

16.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İklim değişikliği farkındalığı konusunda toplumun nabzını ölçen “Türkiye’de İklim Değişikliği Algısı” araştırmasının sonuçlarına göre, her 10 kişiden yedisi yerel yönetimlerin iklim değişikliği için yeterli çabayı göstermediğini düşünüyor.

Halk belediyelerden iklim krizi için çaba bekliyor: Yenilenebilir enerji ve altyapı talebi

CEYDA ULUKAYA/İSTANBUL- Rapor, iklim kriziyle mücadelede belediyelerden en büyük beklentinin seller ve yağmurlara karşı altyapı çalışmaları ile yenilenebilir enerji yatırımları olduğunu gösteriyor. 

Haberin Devamı

İklim Haber ve KONDA Araştırma tarafından, Türkiye çapında 2833 kişiyle hanelerinde görüşme yapılarak gerçekleştirilen anket çalışmasının öne çıkan sonuçları şöyle:

İnsan kaynaklı

*Toplumun yüzde 55’i iklim kriziyle mücadele konusunda en fazla sorumluluğun Hükümet/Cumhurbaşkanı’na ait olduğunu, yüzde 22 ise yerel yönetimlerin sorumlu olduğunu düşünüyor.

*Ankete katılanların yüzde 75’i yerel yönetimlerin iklim değişikliği için yeterli çabayı göstermediğini aktarıyor.

*Toplumun yüzde 36’sı yenilenebilir enerji yatırımlarını, diğer yüzde 36’sı ise seller ve yağmurlara karşı alt yapı çalışması yapılmasını, iklim kriziyle mücadelede belediyelerin yapması gereken en önemli iki çalışma alanı olarak görüyor.

Haberin Devamı

*Görüşülen kişilerin yüzde 88’i geçen yılın rekor yaz ayı sıcaklıklarını iklim değişikliği ile bağlantılı buluyor.

*Her dört kişiden üçü iklim değişikliğinin insan faaliyetleri ile bağlantılı olduğunu söylerken, iklim değişikliği ile ilgili endişeli olduğunu da dile getiriyor.

Eğitim arttıkça endişe artıyor

Araştırma sonuçları, iklim değişikliği konusunda endişeli olanların oranının bir yıl öncesine göre azalarak yüzde 83’ten yüzde 72’ye düşse de son altı yılda yapılan ölçümler arasında en yüksek üçüncü seviyede olduğunu gösteriyor. Kadınlarda bu oran yüzde 77, erkeklerde yüzde 68 olarak ortaya çıkıyor. Lise altı eğitim seviyesindekilerin yüzde 68’i iklim değişikliği konusunda endişeliyken, bu oran lise mezunlarında yüzde 71’e üniversite mezunlarında ise yüzde 82’ye yükseliyor. Araştırma, sosyal medya kullanıcılarının da sosyal medya kullanmayanlara göre daha endişeli olduğunu ortaya koyuyor.

Türkiye’de son yıllarda sık sık can ve mal kaybına yol açan sel felaketleri yaşanıyor. Ankete göre toplumun yüzde 36’sı sele karşı altyapı çalışmalarını, belediyelerin yapması gereken en önemli çalışmalardan biri olarak görüyor. (Antalya’da şubat ayında yaşanan sel felaketinden)