Gündem Hastane kabulünde ‘geçici kimlik’ şartı

Hastane kabulünde ‘geçici kimlik’ şartı

25.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin dört bir yanındaki pek çok devlet ve üniversite hastanesi, bünyelerinde açtıkları afet poliklinikleri ile her yaştan afetzedeye, her branşta randevusuz sağlık hizmeti sunuyor. Sağlık Bakanlığı, kimliksiz yapılan başvurularda yaşanan aksaklıklar için kurumları uyardı.

Hastane kabulünde ‘geçici kimlik’ şartı

HANDE ATILGAN Ankara - Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü Finansal Analiz ve Faturalandırma Dairesi Başkanlığı’ndan sağlık tesislerine gönderilen yazıda, sağlık kurumlarında acil durumlarda ilk tedaviden sonra, diğer hizmetlerde ise müracaat aşamasında kimlik belirlenmesinin zorunlu olduğu hatırlatılırken, acil, poliklinik ve yatarak tedavi durumlarında yapılacaklar açıklandı.

Haberin Devamı

Mültecilerin durumu

Yazıda, acil sağlık hizmetlerinde “kamu zararı ve kişi mağduriyeti” oluşmaması için nüfus müdürlükleri ve göç idaresi birimleriyle gerekli tedbirlerin alınması çağrısı yapıldı. Poliklinik başvurularında vatandaşın “geçici kimlik belgesi” ile işlemlerini yapabileceği; afet sebebiyle ikamet izni dışındaki illere gidebilme serbestliği tanınan bölgedeki geçici koruma altındakilerin ise tedavi öncesinde Göç İdaresi İl Müdürlüklerine yönlendirilmesi istendi. Yatarak tedavi için de yalnızca kimliksiz yatırılanların teşhisi yapıldıkça bilgi sistemlerinin güncellenmesi talep edildi.

Nüfus müdürlüğü ve e-Devlet’ten almak mümkün

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, geçici kimlik belgesine yönelik açıklama yaptı. Açıklamada “T.C. kimlik kartını kaybeden afetzede vatandaşlarımızdan, hangi ildeki nüfus müdürlüğüne başvurursa başvursun hiçbir belge, fotoğraf ya da ücret talep edilmemekte, sadece parmak izi doğrulaması ile birkaç dakikada geçici kimlik belgesi düzenlenmektedir” denildi. Ayrıca afetzedelerin geçici kimlik belgesini e-Devlet üzerinden de temin edebileceği belirtildi.