Gündem KAAN'la 10 numara devrim! ‘Havacılığın şampiyonlar ligine girdik’

KAAN'la 10 numara devrim! ‘Havacılığın şampiyonlar ligine girdik’

23.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, önceki gün KAAN’ın ilk uçuşunu yapmasının ardından TUSAŞ tesislerine tebrik ziyaretinde bulundu.

AYDIN HASAN/ANKARA- Görgün’ün fotoğraf verdiği ekip içinde KAAN’ın Baş Test Pilotu Barbaros Demirbaş, Test Pilotu Gökhan Bayramoğlu, TUSAŞ KAAN Genel Müdür Yardımcısı Uğur Zengin, KAAN Baş Mühendisi Emre Yaban ile Uçuş Test Mühendisi Hüseyin Erman Özer yer aldı.

Haberin Devamı

'HAVACILIĞIN ŞAMPİYONLAR LİGİNE GİRDİK'

KAAN Baş Mühendisi Emre Yaban, şunları söyledi:

“Çok büyük bir gurur. ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılına bir armağan’ diyoruz. Bu topraklarda yetişmiş mühendisler olarak bizim için bir gurur fotoğrafı bu. 100 yıllık havacılık tarihimizde o geri kalmışlığı içimize sindiremediğimiz için artık yakaladığımız başarının fotoğrafı bu. Dünyadaki benzerlerine baktığımızda artık 4. ülke olarak bu şampiyonlar ligi diyebileceğimiz havacılığın şampiyonlar ligine girdik.” Uçuş Test Mühendisi Hüseyin Erman Özer de “Bizim için de, uçağı hava kuvvetlerine teslim edeceğimiz güne kadar çok zor ve çetrefilli bir yolun başlangıcı” dedi.

ON NUMARA DEVRİM

Öte yandan TUSAŞ’ın sosyal medya hesabından ilk uçuşa ait video paylaşıldı. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, KAAN’ın projesinde yer alan ekip üyelerine, “On numara devrim yaptınız” diye seslendi.

Haberin Devamı

KAANla 10 numara devrim ‘Havacılığın şampiyonlar ligine girdik’

Uçuşu gerçekleştiren Barbaros Demirbaş, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden emekli olduktan sonra kariyerine test pilotu olarak devam etti. Test pilotu kariyerine National Test Pilot School’da kısa kurslar alarak başlayan Demirbaş, 2009 yılında bu okuldan sertifikasını aldı. 2015 yılında da International Test Pilots School’dan mezun olan Demirbaş, uluslararası alanda tanınan bir test pilotu olarak yetişti.

Demirbaş, The Society of Experimental Test Pilots tarafından 2016 yılında üye olarak kabul edildi. Demirbaş, dünkü uçuşun ardından şunları söyledi: “Önceliğimiz bugün bu uçağı sadece uçurmak değildi. ‘Uçağı kaldırdıysak uçuracağız, uçurduysak indireceğiz, indirdiysek durduracağız.’ Hedefimiz park yerine gelmek ve bütün arkadaşlarımız ile kucaklaşmaktı. Milletimizin emanetini Allah’a şükür emniyetle getirdik, görevi yaptık. Mükemmel bir uçuş oldu.”

BEŞİNCİ ÜLKE OLDUK

ABD, Rusya ve Çin’in beşinci nesil savaş uçağı bulunuyor. Japonya da beşinci nesil savaş uçağının ilk uçuşunu 2016 yılında yapmıştı. KAAN’ın uçuşu ile birlikte Türkiye, beşinci nesil savaş uçağını gökyüzü ile buluşturan beşinci ülke oldu. Hindistan’ın da 2025’te uçurmayı planladığı beşinci nesil savaş uçağı projesi var.

Haberin Devamı

KAAN'IN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

* Maksimum Seyir Hızı: 1,8 Mach
* İrtifa Tavanı: 55.000 ft
* Güç Limitleri: +9g/-3,5g
* Dahilî Silah Yuvası
* Superseyir Kabiliyeti
* Düşük Radar İzi
* Çoklu Görev Profili
* Hava-Hava Kabiliyeti