Gündem ‘Hayali depremi önceden bilmekti’

‘Hayali depremi önceden bilmekti’

28.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Deprem uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, 75 yaşında yaşamını yitirdi. Meslektaşları, hocanın en büyük hayalinin depremi önceden tahmin edecek bir sistem geliştirmek olduğunu söyledi...

‘Hayali depremi önceden bilmekti’

Mert İnan - Türkiye’nin 17 Ağustos deprem felaketinin ardından tanıdığı İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü eski öğretim üyesi Dr. Oğuz Gündoğdu 75 yaşında yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı

Daha önce kalp ameliyatı olan ve kısa süre önce rutin kontrollerinde damar tıkanıklığı tespit edilen Dr. Gündoğdu’ya önceki gün Beylikdüzü’ndeki özel bir hastanede stent takıldı. Ancak Dr. Gündoğdu sabaha karşı fenalaştı. Yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan Gündoğdu, yaşamını yitirdi. Gündoğdu, özellikle Gölcük depreminden sonra katıldığı onlarca programda halkı deprem tehlikesine karşı uyaran açıklamalarda bulundu, sürekli alınması gereken tedbirleri gündeme taşıdı.

SAHADA AKTİF GÖREV YAPTI

1947 yılında Balıkesir’in Bandırma İlçesi’nde dünyaya gelen, Dr.Gündoğudu, yıllarca İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyeliği yaptı. Evli ve bir çocuk babası Dr. Gündoğdu, özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı konusunda uzmanlığı ile tanınıyordu.

Haberin Devamı

1999 Gölcük Depremi sırasında aktif olarak sahada görev yapan Dr. Oğuz Gündoğdu, emekli olmasından sonra da, Mahalle Gönüllüleri Derneği (MAGDER) Başkanlığı’nı üstlendi. Gündoğdu’nun ölümü sevenleri ve bilim dünyasında büyük üzüntü yarattı. AFAD’ın sosyal medya hesabından “İstanbul Üniversitesi, Jeofizik Mühendisliği Bölümü emekli öğretim üyesi Deprem Uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu aramızdan ayrılmıştır. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve bilim camiasına sabır ve başsağlığı dileriz” mesajı paylaşıldı.

‘DEĞERLİ BİR BİLİM İNSANIYDI’

İTÜ Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak ise Dr.Gündoğdu’nun toplumu bilinçlendirmeye çalışan değerli bir bilim insanı olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Oğuz abi çok iyi bir insandı. Hiçbir zaman şöhret ve zenginleşme peşinde olmadı. Geçmişte Atatürkçü Düşünce Derneği İstanbul Şube yöneticiliği de yapan Oğuz Abi, merhum Aykut Barka hocayla da çalışma fırsatı bulmuştu. Kimsenin kötülüğünü düşünmeyen ve kamu yararına konuşan Oğuz Abi’nin en büyük hayali depremi önceden tahmin edilmesine yarayacak bir sistemin geliştirilmesiydi.”

İTÜ öğretim üyesi Prof.Dr.Okan Tüysüz de Dr.Gündoğdu’nun iyi bir insan olduğunu vurgulayarak, “Kendisini mesleğine aşık biri olarak biliyorum. Gündoğdu, iyi niyetli toplumu bilgilendirmeye çalışan bir arkadaşımızdı” dedi.

Haberin Devamı

Gündoğdu’nun bugün son yolculuğuna uğurlanması bekleniyor.