Gündem ‘Hayırseverlikleriyle gönüllerde taht kurdular’

‘Hayırseverlikleriyle gönüllerde taht kurdular’

13.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

“Valide Sultanlar Yazma Eserler Sergisi” açılış töreni Rami Kütüphanesinde yapıldı. Açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ferruh Özpilavcı ve protokol üyeleri katıldı.

‘Hayırseverlikleriyle gönüllerde taht kurdular’

Açılış töreninde konuşan Emine Erdoğan, şunları söyledi: “Bizim anlayışımızda ilim, altından daha kıymetli, kılıçtan daha keskindir. ‘Valide Sultan’ ünvanıyla anılan padişah annelerinin, hayırseverlikleriyle gönüllerde taht kurduklarını ve halk tarafından kendi anneleri gibi benimsendiklerini görüyoruz. Yaşadıkları dönemde tarihin öznesi durumundaki 22 valide sultanın her biri, aradan geçen asırlara rağmen, vakıflarıyla halka hizmet etmeyi sürdürüyorlar. Her sayfası mücevher değerinde olan sayısız yazma eser, valide sultanlar sayesinde günümüze ulaşıyor.”

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise, “Osmanlı tarihinde 22 padişahın annesi oğlunun sultanlığını görmüş, bunlardan özellikle 10 valide sultan ise, yazdırdıkları ya da topladıkları nüshalarla çok kıymetli koleksiyonlar oluşturmuşlardır” şeklinde konuştu.