Gündem Hayvanlar yine namlunun ucunda

Hayvanlar yine namlunun ucunda

13.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, av turizmini başlatan talimatı yayınladı.

Hayvanlar yine namlunun ucunda

ALEYNA SEVİM İstanbul - Belirlenen avlaklar ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları’nda 57 kızıl geyik, 213 yaban keçisi ve 17 karaca, belirlenen ücretler karşılığında avlanacak. Avları durdurmak için imza kampanyası başlatıp dava hazırlığı yapan hayvan hakları savunucuları, açılan ihalelilerin uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu görüşünde. Kızıl geyik avının durdurulması için imza kampanya başlatılırken, geçmişte açılan ihaleleri dava açarak iptal ettiren hayvan hakları savunucuları karara tepki gösterdi.

Haberin Devamı

‘Kanun yerine geçemez’

Bolu’daki avların durdurulması için imza kampanyası başlatan DEVA Partisi Bolu İl Başkanı Nadir Gürkan Yetkin, “Hayvan hakları derneğinin açtığı davanın sonucunda yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı. Tekrar ihaleye çıkılması bizi üzdü” dedi. Geçmişte yapılan av ihalelerini açtığı davalarla iptal ettiren Eskişehir Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Avukat Gülçin Yapıcı da şunları söyledi:

“Av ile ilgili çıkan genelge, karar, yönetmelik kanunu geçemez. Kanun yerine geçemez. 2022’de açılan çoğu davada iptal kararı alsak da bir kısmında hiçbir sebebe dayanmadan red kararı verildi ve Tarım Bakanlığı lehine avukatlık ücreti istedi. Bu yasal hakkımızı aramamızı zorlaştırıyor. Bu garipler öldürülüyor ve ben buna artık katlanamıyorum. Umarım tüm vekiller ses çıkarır. Bu sene maddi ve manevi olarak tükendiğim için dava açamayacağım.”

Haberin Devamı

Vegan Derneği Türkiye Kurucu Başkanı Ebru Arıman da Türkiye genelinde yapılan av ihalelerine karşı önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da hukuki girişimlere devam edeceklerini söyledi.

 14 kızıl geyik için iptal davası 

Bolu Barosu Hayvan Hakları Komisyonu adına Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan 2023-2024 av yılı av turizmi uygulama talimatı çerçevesinde Bolu’da avlanması planlanan ve nesli korunmakta olan 14 adet kızıl geyiğin öldürülmesi ile sonuçlanacak idari işlemin yürütme durdurma kararlı iptali istemine ilişkin Bolu İdare Mahkemesi’ne dava açıldığı öğrenildi. CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş de 14 kızıl geyiğin toplam 408 bin lira bedelle avlanmasına izin verilmesine ilişkin kararı, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdığını bildirdi.