Gündem Hendekleri aşıp santrale sıçradı

Hendekleri aşıp santrale sıçradı

05.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milas’ta devam eden yangından yükselen alevler, kazılan hendek ve alınan önlemlere rağmen Kemerköy Termik Santrali’ne sıçradı. Santral ve bölgedeki 8 mahalle tahliye edilirken, bölgede elektrik kesintileri yaşandı

Hendekleri aşıp santrale sıçradı

Gökhan Karakaş - Muğla’nın Milas ilçesinde altı gündür gündür devam eden yangın, alınan tüm önlemlere rağmen Kemerköy Termik Santrali’ne sıçradı. Hidrojen tankları boşaltılırken, 3 bin 500 personel de tahliye edildi. Entilerine neden olan alevleri söndürmek için ekipler büyük mücadele verdi.

Haberin Devamı

Yangın 6. gününde

Bodrum’un Mazı Mahallesi’nde etkisini hiç yitirmeden diğer bölgelere sıçrayan orman yangını altıncı gününe girdi. Ören ve Milas istikametine ilerleyen alevler Kemerköy Termik Santrali’nin çalışmalarını durdururken yakınındaki yerleşim alanlarının da boşaltılmasına yol açtı. Termik santralin bulunduğu yerde güvenlik önlemi alarak vatandaşları tahliye etmeye çalışan jandarma ekipleri önceki gece bir anda karşılarına çıkan 87 yaşındaki Hatice Özen ile şaşkınlığa uğradı. Elindeki bastonla yürümekte güçlük çeken yaşlı kadın torunlarına ulaşmak istediğini ve onlar gelene kadar sandalyede oturarak bekleyeceğini söyleyince ikna çabaları başladı. Torunlarına ulaşmadan yerinden kalkmayacağını söyleyen Hatice Özen’i gazeteciler ikna etti. Bölgenin boşaltılması için yoğun çaba sarf eden jandarma ekipleri, Hatice Özen’i sandalyesiyle birlikte taşıyarak yangın bölgesinden uzaklaştırdı.

Haberin Devamı

Hendekleri aşıp santrale sıçradı

Alevlerin hızla ilerleyerek önceki gece bir kilometre yakınına geldiği Kemerköy Termik Santrali’nde bir dizi önlem alındı. Ekipler gece boyu yangınla mücadaleyi sürdürürken santralin dört hidrojen tankı boşaltıldı, iş makineleri santral dışında hendekler kazdı. Yerleşim yerlerine çok yakın olan santral boşaltılırken, su tankerleri santral çevresindeki her yere soğutma uyguladı. Termik santralin çevresindeki yangına sabah saatlerinde havadan müdahale de başladı. Yaklaşan alevlere iki yangın söndürme uçağı ve üç helikopter ile havadan su atıldı. Sönme eğilimine giren yangın, dün saat 15.00 sıralarında yön değiştiren rüzgarla birlikte yeniden ilerlemeye başladı. 

Korkulan oldu

Alevler, akşam saatlerinde ise hendekleri aşarak termik santrale sıçradı. Yanıcı ve patlayıcı maddeler dışarı çıkarılırken, santraldeki 3 bin 500 civarında personel de tahliye edildi. Türkiye’nin 30’uncu büyük elektrik ve 4’üncü büyük linyit santralindeki yangın nedeniyle bölgede elektrik kesintisi yaşandı. Jandarma ekipleri de santrale çıkan tüm yolları güvenlik gerekçesiyle kapattı. Yangına karşı gece boyunca yoğun şekilde mücadele veren ekipler, şiddetli rüzgar nedeniyle zor anlar yaşadı. Olası bir faciaya karşın bölgede çok sayıda ekip de hazır bekletildi. Bölgenin tamamen tahliye edildiğini ifade eden santral yetkilileri, patlama riskinin bulunmadığını, alevlerin sadece binaya zarar verebileceğini belirtti.

Haberin Devamı

 Çıkarma gemileriyle tahliye operasyonu

Alevlerin termik santrale ulaşmasının ardından Muğla Valiliği ve Milas Belediyesi bölgenin boşaltılması kararı aldı. Bunun üzerine Ören, Alatepe, Kurtak, Çamlıca, Bayır, Fesleğen, Demirciler ve Karaağaç mahallelerinin tahliye edilmesi için çalışma başlatıldı. Çalışmalar kapsamında, Milli Savunma Bakanlığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait bin 500 kişilik çıkarma gemisi vatandaşların tahliyesi için Ören Marina’ya yanaştırıldı. Jandarma ve zabıta ekipleri, koordineli bir şekilde vatandaşların tahliyesini gerçekleştirdi.

Gönüllüler 24 saat nöbet tutuyor

Bodrum’da yaşayan ya da tatil için gelen vatandaşlar Kıyıkışlacık, Fesleğen ve Umurça gibi semtlerin okul, kütüphane veya parklarında örgütlenerek yangınla mücadele eden ekiplere ulaştırıyor. Ekiplerin ihtiyaçlarının hazırlanmasının yanında otomatik ağaç testeresi, jenaratör, el ve kafa lambası, güç ünitesi, yangın söndürme tüpü gibi ihtiyaçları belirleyen gönüllüler bir an önce bölgeye gönderilmelerini de sağlıyor. Hemen her meslek ve yaş grubundan gönüllülerin oluşturduğu yardım ekipleri, ormanlık alandaki ihtiyaç listesini sosyal medyadan paylaşarak 2-3 saatte temin edilmesini başarıyla yerine getiriyor.

Haberin Devamı

‘Engel olamadık’

Köylülerden Songül Filiz, “İlk günden itibaren kızılçamların yanmaması için nöbete başladık. Gece süren nöbetlerimiz sırasında alevler köyümüze yaklaştı. Sadece bir tanker ve orman itfaiyesinin yardımıyla söndürmeye başladık” dedi. Çocukluğunda dikilen fıstık çamlarının yanmasına engel olamadığını söyleyen Mehmet Karaaslan ise, “Evimiz yanmadı ama yuvamız olan ormanımız yandı. Canımıza bir şey olmadı ama canımız yandı” diye konuştu.

Sikorsky de müdahaleye katıldı

Jandarma Teşkilatı’nın bünyesindeki Sikorsky tipi helikoptere su sepeti takılarak yangın söndürme faaliyetlerine destek veriliyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Jandarmanın yeni başarısı tarihimizde bir ilk. Jandarma Teşkilatımız bünyesindeki Sikorsky helikoptere su sepeti (bambi) takarak Milas’ta yangın söndürme filosuna katıldı” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Dağ yörüklerin köyünde hüzün

Bodrum Yarımadası’nın en yüksek dağ köylerinden Gökbel’de yaşayanlar, üç gün boğuştukları alevlerin ardından hüzünlü bir bekleyişe başladı. Yörükler, 50 yıl önce diktikleri fıstık çamlarının kızıl çamlarla birlikte yanışını hüzünle izlediklerini belirtiyorlar. Mazı ve Çökertme arasındaki yüksek tepede kaldıkları için devlet yetkililerinin kendilerini görmezden geldiğini savunan köylüler, yangını kendi imkanlarıyla söndürdüklerini belirtti.

Hendekleri aşıp santrale sıçradı

‘Sadece canımızı alıp çıktık’

Milas’ta alevlerin sardığı 14 haneli Asuhan Sitesi’ndeki evinden son anda kaçan Sabahat Karabacak, “Evim göz göre göre yandı. Çaresiz izledim. Sadece canımı alıp çıktım. Her şeyim kül oldu. Umutlarım, hayallerim hepsi içeride kaldı” dedi. Site sakinlerinden Müfide Arslan ise, “Evimizden çıkmak istemedik ama bizi tahliye ettiler. İyi ki de çıkardılar. Daha önce 24 yaşında bir çocuğumu kaybettiğim için yeter ki ‘sağlık olsun’ dedim” diye konuştu.
Öte yandan Marmaris ilçesinde rüzgârın da etkisiyle alevler, Kızkumu Mahallesi’ndeki sahile doğru ilerlemeye başladı. Yangın söndürme helikopterleri alevleri kontrol altına almak için çalışmalarına devam ediyor.