Gündem İlk cuma eylemleri

İlk cuma eylemleri

14.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının başlamasının ardından ilk cuma gününde Türkiye ve dünyada İsrail’e tepki, Filistin’e destek eylemleri düzenlendi.

İlk cuma eylemleri

HABER MERKEZİ, ANKARA Milliyet -  İstanbul’da Sivil Toplum Kuruluşu (STK) üyeleri Beyazıt Meydanı’nda bir araya geldi. Cuma namazının ardından Gazze’de hayatını kaybedenler için Beyazıt Camii’nde kılınan gıyabi cenaze namazı sonrası, kalabalık Beyazıt Meydanı’nda İsrail’i protesto etti. 

Haberin Devamı

■ Ankara Hacı Bayram Veli Camii’nde de İnsan ve Medeniyet Hareketi Derneği ile Genç Hareket tarafından düzenlenen organizasyon kapsamında, gıyabi cenaze namazı kılındı. Eylemde konuşan Dernek Başkanı Harun Özçelik, “Muhalefet partileri bütün dünyaya çağrıda bulunsun. İktidarı daha güçlü tepki vermeye zorlasın” dedi.  

■ Konya’da Mevlana Meydanı’nda pankart ve bayraklarla İsrail’i protesto eden kalabalık, tekbir getirerek sloganlar attı. 

■ Diyarbakır’da da cuma namazı çıkışı protesto gerçekleştirildi. Ulu Cami önünde toplanan grup adına açıklama yapan Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Ramazan Tekdemir, “Gazze, bizim evimiz ve acımızdır. Taziye evinde çalgı çengi olmaz. Bu sebeple Sur Kültür Yolu Festivali’nin derhal iptalini istiyoruz” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Filistin’de yaşayan ailesinden haber yok

ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul - İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sürerken Türkiye’de yaşayan Filistinliler de sivillerin hedef olduğu çatışmaları kaygıyla takip ediyor.

S.M. (55) de onlardan biri. 36 yıl önce eğitim için Türkiye’ye gelen ve burada kimya mühendisliği okuduktan sonra evlilik nedeniyle Türkiye’de yaşamaya başlayan S.M., Filistin’de yaşayan ailesi için endişeli. Ailesinden haber alamadığını söyleyen S.M., “Tüm ailem ve akrabalarım şu an Filistin’de ve ne durumda olduklarını bilmiyorum. 15 akrabamın öldüğünü televizyonda öğrendim. İki ağabeyim, erkek kardeşim ve ablam şu an ne durumdalar, yaşıyorlar mı bilmiyorum” dedi. S.M., “Biz yıllardır işgalci İsraillilerin zulmüne uğruyoruz, öldürülüyoruz. Tek istediğimiz özgür Filistin” diye konuştu.