Gündem İlkokulda deprem çatlağı!

İlkokulda deprem çatlağı!

08.10.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

İstanbul’u sallayan 5.8 büyüklüğündeki deprem Küçükçekmece’de bulunan Gültepe Mahallesi’ndeki Gültepe İlkokulu’nun duvar ve kolonlarında çatlaklara neden oldu.

İlkokulda deprem çatlağı

Geçen cuma günü incelenen ve eğitime 1 gün ara verildiği belirtilen okulda eğitime devam kararının alınması, velilerin tepkisine yol açtı. Karara karşı çıkan veliler, dün çocuklarını derslere göndermeyip okul önünde eylem yaptı. Adının açıklanmasını istemeyen bir öğrenci velisi ise Milliyet’e “Okulun sağlam olmadığını, belirtip tepkimizi dile getirince, cumartesi günü whatsapp gruplarından sağlam raporu çıktığı yönünde mesajlar atıldı. Bizler okulun sağlam olduğunu gösteren raporu görmedik. Bu rapor sunulmadığı sürece çocuklarımızı okula göndermeyeceğiz. Hem öğretmenler hem de veliler hasar görüntülerden rahatsız. Okulun kolon ve duvarlarında çatlaklar var. Çocuğumun sınıfı 30 kişilik ancak dün sadece 4 kişi derse girmiş. Okula sağlam raporu verenlerin isimlerini bilmek istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Bir diğer öğrenci velisi Betül Koçak ise tepkisini, şu sözlerle dile getirdi: “Okul müdürü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yetkililer okulun
sağlam olduğu yönünde rapordan bahsediyorlar. Bizler bu raporu görmedik. Deniz kumundan yapılan bir inşaat ve kolonların bir kısmı patlak. Okulun arka kısmında ciddi hasar oluşmuş. Bağımsız kurumlar tarafından inceleme yapılsın.”

Okul Aile Birliği üyesi sınıf annesi Özlem Akgül de hasarlı okulda eğitime devam edilmesine tepki göstererek şunları söyledi: “Geçen perşembe günü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yetkililer gelip inceleme yapmışlar. Akşam bizlere mesaj atılarak cuma sabahı tedbir amaçlı eğitime 1 gün ara verildiği belirtildi. Raporu gösterin, belgeleyin diyoruz. Cevap verilmiyor. Ortada rapor yok. Çocuklarımızı hasarlı okula göndermeme kararı aldık.”

Haberin Devamı

Velilerden K. Engin Özaydemir “İki rapordan bahsediliyor. İlk raporun olumsuz ikinci raporun olumlu çıktığı söyleniyor. Sağlam olduğu söylenen rapor bizimle paylaşılsın”  dedi.

İlkokulda deprem çatlağı

‘Onlar su çatlağı’

Gültepe İlkokulu Müdürü Şerafettin Tursun ise “Eğitime ara verilmesi söz konusu değil. Okulumuzda hasar yok. Bakanlığın isteği ile profesörler incelemelerde bulunarak sağlam raporu hazırladı” açıklamasını yaptı.

Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü İsa Kanıcı da konuya ilişkin olarak, “Burada güçlendirme yapıldı. İşin erbabı olan profesörlerimiz inceleme yaptı. Gördüğünüz çatlaklar su almaktan mütevellit soğuk-sıcak farkından dolayı duvar çatlağı oldu. Burada en ufak bir deprem riski yoktur” dedi.

‘Riskli durum var’

Velilerin paylaştığı fotoğrafları değerlendiren İTÜ İnşaat Mühendisliği Fakültesi’nden Prof.Dr.Beyza Taşkın Milliyet’e şunları söyledi: “Korozyona uğrayan yapı depremde titreşince, kolon veya duvarlarda ayrışmalar meydana geliyor. Korozyon olan bölümlerde demir ile beton birbirine yapışmıyor. Okulda riskli bir durum var.  Bu tür korozyona uğramış tüm yapılar riskli.”

İlkokulda deprem çatlağı