Gündem ‘İş birliği’ teklifine İYİ Parti’den ret

‘İş birliği’ teklifine İYİ Parti’den ret

05.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP’nin ‘yerel seçimlerde iş birliği’ teklifini görüşen İYİ Parti Genel İdare Kurulu, partinin yerel seçimlere “hür ve müstakil” olarak girmesini kararlaştı. Oy çokluğu ile alınan ret kararını İYİ Parti Sözcüsü Zorlu açıkladı.

‘İş birliği’ teklifine İYİ Parti’den ret

COŞKUN ERGÜL, MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - İYİ Parti, CHP’nin ‘yerel seçimlerde iş birliği’ teklifine “hayır” dedi. CHP ve İYİ Parti’de dün sıcak saatler yaşandı. Her iki partide de peş peşe toplantılar gerçekleştirildi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, önce MYK’sını, ardından da Parti Meclisi’ni (PM) olağanüstü topladı. İYİ Parti’de de Genel Başkan Meral Akşener başkanlığında önce milletvekilleri ve Merkez Disiplin Kurulu (MDK) üyelerinin de katılımıyla genişletilmiş Başkanlık Divanı, daha sonra da Genel İdare Kurulu (GİK) toplantıları gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

‘HÜR VE MÜSTAKİL’

İYİ Parti Sözcüsü ve Medya İlişkileri Başkanı Kürşad Zorlu, GİK toplantısının ardından basın mensuplarının karşısına geçti. Zorlu, şunları ifade etti: “Genel başkanımız, geniş katılımlı bir değerlendirme yapmak amacıyla partisinin yetkili kurulları, milletvekilleri, il ve ilçe bakanları ile istişarelerde bulunarak, bu görüşmelerden elde ettiği tespit ve görüşleri de GİK üyelerine aktardı. Toplantıda tüm GİK üyelerimiz görüşlerini büyük bir açıklıkla ortaya koydu ve ardından oylamaya geçilmiştir. Mesele bütün yönleriyle irdelenmiş ve yapılan oylama neticesinde Genel İdare Kurulumuz; 2024 yerel seçimlerine ‘hür ve müstakil’ olarak girme kararı almıştır. Unutulmamalıdır ki cesurlar hareketi, ‘zafere giden yolda her yol mübah’ anlayışına bir karşı duruştur. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki, ülkemizi karanlığa sürükleyen bu muktedir siyasi anlayışın karşısında durmaya, milli mukaddesatımıza milletimizin üçüncü bir yola, alternatif çağrısına da sahip çıkarak yol yürümeye devam edeceğiz. İYİ Parti olarak 2024 seçimlerine ‘hür ve müstakil’ olarak, yani Genel Başkanımızın ifade ettiği gibi özü başımıza gideceğiz. Seçmenimizin karşısına en doğru adaylarla çıkarak, İYİ belediyecilik parolası ile milletimize hizmet etme sorumluluğunu onlarla paylaşacağız. Bu kararımızın öncelikle ülkemize, milletimize, İYİ Parti ailesine hayırlar getirmesini diliyorum.” Zorlu, soru üzerine, kararın oy çokluğu ile alındığını belirtti.

Haberin Devamı

‘EN AZINDAN SEMBOLİK OLABİLİRDİ’

CHP kulislerinde karar öncesinde “Sembolik bile olsa belli yerlerde iş birliği yapılabilir” yorumları yapılırken, İstanbul ve Ankara için bu yönde bir beklenti vardı. İYİ Parti’den gelen “hayır” açıklaması sonrasında CHP’li kurmaylar şu değerlendirmeyi yaptı: “Bir kamuoyu oluşturmadık. Sebebi, İYİ Parti’nin bu konuda kendi dengeleriyle karar vermesiydi. Böyle bir karar hepimize hayırlı olsun. Bugün ‘iş birliği yok denebilir’ yarın belki başka bir şey gelişir. O yüzden muhalefet partilerinin birbirine kullanacağı dil çok kıymetli. İş birliği gücü artırırdı. Bunun biraz vatandaş talebi olduğu noktasından yola çıktık. Çok ciddi bir iş birliği olacağını zaten beklemiyorduk. En azından biraz daha sembolik olabilirdi. Biz olaya karşılıklı fayda noktasından baktık. İYİ Parti ya da diğer partilerin herhangi bir zorlamayla ya da kendi kurullarının çok onaylamadığı kararların fayda değil, zarar getirdiğini unutmamak lazım.”