Gündem İshal vakalarında artış

İshal vakalarında artış

09.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul’da, son günlerde, ishal ve mide bulantısı şikayetleriyle aile sağlığı merkezlerine ve hastanelere başvurularda artış yaşanmaya başladığı belirtiliyor.

İshal vakalarında artış

ÇİĞDEM YILMAZ/İSTANBUL- Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Emrah Kırımlı, her yıl yaz aylarında ishal ve benzeri belirtilerle hastane ve aile sağlığı merkezlerine başvurular olduğunu ancak bu yıl sayının yüksek olduğunu söyledi. Kırımlı, “Normalde bunu yaz ishali olarak değerleniyorduk. Ancak yaz da bitmiş durumda. Artan, ishal, kusma ve mide bulantısının sebebini ortaya koymak için mikrobiyolojik araştırma yapılmalı” dedi.

Haberin Devamı

Su, gıda ve hijyen...

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Doktor Saffet Ercan da “Bir ayı aşkın bir süredir, ishal, kusma ve mide bulantısı şikayetleri başvurusunda bir artış var. Ama bu durum yaz aylarında genelde beklediğimiz bir durum. Sebebi de viral nedenler. Virüs buluşma nedenlerini, su, gıda ve hijyen diyebiliriz. El temizliği çok belirleyici ve önemli” dedi. Uzman Doktor Selda Handan Karahan da vaka sayısının arttığını belirtirken “Bulantı, kusma ve ishallerin artışını tek nedene bağlamak doğru olmaz. Havanın uzun süre mevsim normallerinin üzerinde sıcak seyretmesi özellikle içme suyu ve besinlerde bozulmaların artmasına, bazı mikroorganizmaların üremesine zemin hazırlıyor” diye konuştu. İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise ishal vakalarında anormal artışa ilişkin kendilerine yansıyan bir bilgi veya verinin olmadığını kaydetti.