Gündem ‘İstanbul’da 3 bin 500 metruk tarihi yapı var’

‘İstanbul’da 3 bin 500 metruk tarihi yapı var’

08.04.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul mirasının gelecek nesillere aktarılması için kültürel mirasa yönelik olası tehditleri azaltmak, afetler sonucu gördüğü zarar ve kayıpları en aza indirmek için bir afet yönetimi planı için harekete geçti.

‘İstanbul’da 3 bin 500 metruk tarihi yapı var’

GÜLDEN ÇOKTAN İstanbul  - Kültürel mirasın uğrayacağı tehdidi en aza indirmek ve olası durumlara göre çözüm bulmak amacıyla İBB Miras, İMO (İnşaat Mühendisleri Odası) ve İPA (İstanbul Planlama Ajansı) ortaklığında “İstanbul Mirasının Deprem Riskinin Yönetimi Çalıştayı” düzenlendi. İstanbul’da 35 bin kültürel mirasın bulunduğunu söyleyen İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, bu yapıların 3 bin 500’ünün metruk yapı olduğunu söyledi. Polat, “Ayakta durmaya bile halleri yok. Tarihi bölgedeki tarihi yarımadanın tamamı şu an riskli bölge alanında” dedi. 

Haberin Devamı

500 bin kişi 

Polat, “İstanbul’da bahsettiğim yaklaşık 18 bin yapının kendisi içinde barınmanın da olduğu yapılar. Burada insanlar yaşıyor. Kentsel dönüşüm uygulayacağımız alanlar değil buralar. Sadece eski eser çökme ihtimali, depremde olası depremde yıkılma ihtimali olan yapılarla beraber karşımızdaki sayı 400 bin ila 500 bin arasındaki insanın sadece tarihi miras alanlarında ölümle karşı karşıya olduğu” diye konuştu.