Gündem Kalın bağırsak kanserinde işlenmiş gıdanın rolü büyük

Kalın bağırsak kanserinde işlenmiş gıdanın rolü büyük

23.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türk Hepato Pankreato Bilier (HPB) Cerrahi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Gürkan Tellioğlu Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında açıklamalarda bulundu.

Kalın bağırsak kanserinde işlenmiş gıdanın rolü büyük

Kalınbağırsak kanserlerinin dünyada en sık görülen tür olduğunu belirten Tellioğlu, tüm dünyada yılda 1 milyon civarında insanın bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi. 

Haberin Devamı

Üçüncü sırada

Tellioğlu, “Dünyadaki bu verilere paralel olarak kolon kanseri Türkiye’de de benzer şekilde kadın ve erkeklerde üçüncü sırada görülüyor. Cinsiyet açısından arada çok ciddi bir fark yok. Gelişen toplumlarda bu durumun arttığı gözleniyor. Çünkü daha fazla işlenmiş gıda tüketiyoruz. Doğal beslenmiyoruz. Yapılan çalışmalarda düzenli egzersiz yapmanın ve sebze tüketmenin faydaları gösterilmiş durumda. Sigara, alkol, işlenmiş gıdalar, kırmızı eti çok fazla tüketmek, özellikle işlenmiş et ürünlerini çok tüketmek kalınbağırsak kanseri açısından risk artışı yaratıyor” dedi.

Ailede varsa mutlaka araştırılmalı

Kalınbağırsakta erken evre kanserin çok belirti vermediğine vurgu yapan Tellioğlu, şöyle konuştu: “Kişinin büyük abdestinde bir kan görmesi halinde mutlaka bunu kontrol ettirmesi gerekir. Aniden ortaya çıkan kabızlık şikayeti de gözlemlenmelidir. Yılda bir kez bir kan sayımı yaptırması faydalı olacaktır. Asıl önemlisi; ailede birinci derece yakınlarınızda erken yaşta kalınbağırsak kanseri tanısı almış birisi varsa sizin de o kişinin tanı konduğu yaştan beş yıl önce bir araştırılmanız lazım.”