Gündem Karaciğere girişimsel tedavi

Karaciğere girişimsel tedavi

31.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Isparta’da yaşayan 6.5 yaşındaki Seher Birincitoka, karaciğerinde oluşan üç kistten girişimsel tedavi yöntemiyle kurtuldu. Göğüsünde 3 ay önce oluşan şişlik ve ateş nedeniyle hastaneye götürülen küçük çocuğun karaciğerinde üç farklı kitle olduğu tespit edildi.

Karaciğere girişimsel tedavi

En büyüğü 15 santim olan kitlelelerin köpeklerin bağırsak sisteminden geçtiği zaman sürekli büyüyen ve 10 santimden sonra patlama riski olan köpek kisti olduğu belirlendi. Kitlelelerin alınması gerektiğini söyleyen doktorlar, girişimsel yöntemle tedavi olduğu taktirde küçük kızın karaciğerinin korunabileceği belirterek aileyi Doç. Dr. R. Aykut Aktaş’a yönlendirildi.

Haberin Devamı

Açık cerrahi operasyon yapılması halinde karaciğerin yarısından fazlasının alınması gereken küçük kızı hemen tedaviye başlatan Doç. Dr. Aktaş, “Hasta bize geldiğinde kistleri çok büyümüştü. Hastamız tedavi olana kadar karnına ani bir darbe almış olsaydı, kistler patlayarak hayatını kaybedebileceği sonuçlara neden olabilirdi. Gelir gelmez tanı ve tedavisini girişimsel yöntemle yaptık. Ultrason ve anjiyografi eşliğinde iğne ile kistin içine girip bu parazitleri öncelikle içeride öldüren bir sıvı enjekte ettik. Yine iğne ile bu parazitleri dışarıya aldık. Sonra bir kateter yerleştirerek parazitlerin yerleştiği zarı da yok ederek vücuttan uzaklaştırdık. Hastamıza aynı seansta üç ayrı kateter taktık. Yaklaşık 1,5 saat süren işlemi sedasyon eşliğinde gerçekleştirdik. İkinci ay kontrolünde, parazitlerin tamamına yakınının ortadan kalktığını ve kistlerin kaybolduğunu gördük. Hastamızın karaciğerini koruyarak sağlıklı büyümesini engellememiş olduk” diye konuştu.

Haberin Devamı

Baba Birincitoka, “Böyle bir tedavi seçeneği ile kızımın kurtulabileceğini hiç düşünmemiştim. İşlem sırasında hem canı acımadı hem de karnında kesi izi olmadı. En önemlisi de karaciğeri korundu” dedi.