Gündem Karadeniz'de mayınlara karşı güçlü mutabakat

Karadeniz'de mayınlara karşı güçlü mutabakat

12.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Karadeniz’deki mayın tehlikesine karşı Türkiye’nin öncülüğünde Romanya ve Bulgaristan ile başlatılan “Üçlü Girişim” kapsamında Karadeniz Mayın Karşı Tedbirleri (MCM Black Sea) Görev Grubu Mutabakatı imzalandı.

Karadenizde mayınlara karşı güçlü mutabakat

GÜLDEN ÇOKTAN - Ukrayna-Rusya Savaşı’nın ardından Karadeniz’de ortaya çıkan mayın tehlikesine karşı Türkiye, Romanya ve Bulgaristan, Görev Grubu Mutabakatı’nı imzaladı.

Haberin Devamı

Dün Kalender Kasrı’nda düzenlenen imza törenine Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Romanya Savunma Bakanı Angel Tilvar ve Bulgaristan Savunma Bakan Yardımcısı Atanas Zapryanov katıldı. Mutabakat Muhtırası’nın deniz mayınlarına karşı Karadeniz’deki seyrü-sefer emniyetine katkı sunması bekleniyor.

KARARLAR OY BİRLİĞİYLE

İmza töreninin ardından konuşan Milli Savunma Bakanı Güler, Türkiye’nin bölgesel ve küresel güvenlik, barış ve istikrarın tesisi için çok yönlü gayret gösterdiğini belirterek savaşın başlamasıyla Karadeniz’de sürüklenen mayınların bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Güler, imzalanan mutabakata göre üç ülkenin deniz kuvvetleri komutanlarından oluşan bir komite bulunacağını, komitenin oy birliği ile karar alacağını aktardı. Güler, “Burada dikkatinizi çekmek istediğim nokta, bu inisiyatifin esasen burada bulunan üç kıyıdaş müttefik tarafından oluşturulmasıdır. Savaşın sona ermesini müteakip az önce ifade ettiğim gibi şartlar oluştuğunda kıyıdaş ortak ülkelerin katılımı yine bu komitenin onayı ile mümkün olabilecektir. Diğer kıyıdaş olmayan müttefiklerimizin bu inisiyatife muhtemel katkı beklentilerini değerli bulmaktayız. Ancak, bu inisiyatif sadece üç kıyıdaş müttefik ülke gemilerine açık olacaktır” dedi.

Haberin Devamı

DÜNYANIN EN GÜÇLÜ SEKİZİNCİ ORDUSU

ABD merkezli Global Firepower şirketi tarafından her yıl yapılan “Dünyanın En Güçlü Orduları” araştırması kapsamında yeni liste yayımlandı. Araştırmada, ülkelerin askeri gücü, personel sayısı, savunma bütçesi, coğrafi konum gibi faktörler göz önünde bulunduruluyor. Geçen yıl listede 11. sırada bulunan Türkiye, üç basamak birden yükselerek sekizinci sıraya yerleşti. İlk üçte ise ABD, Rusya ve Çin var.