Gündem Kardeşe zekat verilir mi?

Kardeşe zekat verilir mi?

23.05.2018 - 16:01 | Son Güncellenme:

Ramazan ayının en kıymetli ibadetlerinden biri olan zekat, zengin Müslümanların mallarının bir kısmını fakir Müslümanlara vererek onların ihtiyaçlarını gidermeleri anlamına gelir. Zekat verilen malda bulunması gereken birtakım özellikler olduğu gibi zekat verilen kişide de bazı özellikler bulunmalıdır. Kardeşe zekat verilip verilemeyeceği meselesi de Ramazan ayında en çok kafa karıştıran konulardan biridir.

Kardeşe zekat verilir mi

Zekat kimlere verilmez?

Haberin Devamı

Zekat, bakmakla yükümlü olmadığımız Müslümanlara verilir. Bu durumda, bakmakla yükümlü olduğumuz yakınlarımıza bakma sorumluluğumuz olduğu için bu tür yakınlara zekat veremeyiz. Zekat veremeyeceğimiz yakınlarımız arasında; annemiz, babamız, karımız veya kocamız yani eşimiz, kız çocuğumuz, erkek çocuğumuz, kız çocuğumuzdan dünyaya gelen erkek ya da kız torunumuz, erkek çocuğumuzdan dünyaya gelen kız ya da erkek torunumuz, dedelerimiz ve ninelerimiz yer alır. Bu insanlara zekat veremememizin nedeni bu yakınlarımıza bakma yükümlülüğümüzün bulunmasıdır. Onların bakımından sorumlu olduğumuz için bu insanlar, zekat verilmeyen yakınlarımız kategorisinde yer alır.

Zekat kimlere verilir?

Bakmakla yükümlü olduğumuz astlarımız ve üstlerimizin dışında kalan akrabalarımıza zekat verebiliriz. Fakir olan, bakmakla yükümlü olmadığımız akrabalarımıza zekat verebiliriz. Zekat verebileceğimiz akrabalarımız arasında; kız kardeşimiz, erkek kardeşimiz, kız kardeşimizin kız ya da erkek çocuğu, erkek kardeşimizin kız ya da erkek çocuğu, halamız, dayımız, teyzemiz, amcamız, bunların kız ya da erkek çocukları yani kuzenlerimiz, komşumuz, iş arkadaşımız, mahalle ya da belde sakinimiz yer alır. Zekat verirken en yakınımızda bulunan yardıma muhtaç kişiden zekat vermeye başlamak, İslam Peygamberi Hz. Muhammed tarafından uygulanan ve tavsiye edilen sünnetler arasında yer alır.

Haberin Devamı

Kardeşimize zekat verebileceğimiz gibi zekat vereceğimiz kişinin Müslüman olmasına, yardıma gerçekten ihtiyacı olmasına ve verilen zekatı yanlış bir amel için kullanmayacağına emin olduğumuz bir kişi olmasına dikkat etmeliyiz.