Gündem Kilise yardımı yandaşlara mı?

Kilise yardımı yandaşlara mı?

01.06.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Gaziosmanpaşa ilçesinde AKP teşkilatı ve kaymakamlık hakkında yeni bir şikâyet yapıldı. AKP antetli kâğıtlarla seçim sonrasında kaymakamlıktan para yardımı yaptıran AKP, şimdi de kilise bağışlarını taraftarlarına dağıtmakla suçlanıyor

Kilise yardımı yandaşlara mı

Milliyet’in, 29 Mart seçimlerinden hemen sonra AKP antetli kâğıtla yardım yapılmasıyla gündeme getirdiği Gaziosmanpaşa Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nda (SYDV) şaşırtıcı gelişmeler meydana geliyor.
Görevden alınan vakıf müdürü Aydın Mert, ABD’deki bir Ermeni kilisesinden gönderilen yardımı, yandaşlarına dağıttığı iddia edilen AKP’li üyeler hakkında suç duyurusunda bulundu. Gaziosmanpaşa Kaymakamı Ferhat Çağlar’ın da gümrük müdürlüğüne gerçeğe aykırı taahhüt verdiği öne sürüldü.
Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı AKP’li Erhan Erol’un antetli kâğıtlarını gösteren bazı vatandaşlar 1 Nisan’da Gaziosmanpaşa SYDV’den 100-200 TL yardım almıştı.  Kâğıtlarda, kaymakamlık kaşesi ve yardım miktarları yazılırken Milliyet gelişmeyi, “Oy ödülü mü, yardım mı?” başlığıyla manşetine taşımıştı. Haberin ardından Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, mütevelli heyeti kararıyla Mert’in iş akdinin feshedildiğini bildirdi, ancak, nedenini açıklamadı.
CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, ele geçirdiği belgelerle, Yazıcı’ya yönelik bir önergeyle konuyu TBMM’ye de taşıdı.

Kaymakam’dan taahhütname

Belgelere göre, vakfın başkanı da olan Çağlar, ABD’nin Utah eyaletinde bulunan ve Ermeni kilisesi olduğu belirtilen İsa Mesih Çağdaş Azizler Kilisesi Başpiskoposluğu’ndan 10 tonluk ayni yardımı kabul etti.
Çağlar, Ambarlı Gümrük Müdürlüğü’ne, “Tekerlekli sandalye, temizlik, yenidoğan ve okul gereçleri, yorgan ve battaniyeden” oluşan yardımı kendilerinin kullanacağını, hiçbir kurum ve kişiye devredip satmayacaklarını, muafiyet şartları kaybedilirse bildireceklerini taahhüt etti.
Ancak, yardımlar AKP’lilerce dağıtıldı ve daha önceki beyanlarının aksine gümrük vergisi ödenmemesi için gümrüğe bir bildirim yapılmadı. İstanbul Valiliği, bir vakıf çalışanının şikâyeti üzerine, vakıf mütevelli heyeti üyesi, AKP’li İl Genel Meclisi Üyesi İsmail Aykaç hakkındaki iddiaların araştırılması için kaymakamlığa 20.5.2008’de bir yazı gönderdi. Ancak, gereği yerine getirilmedi.
Dilekçede, Aykaç’ın, ağabeyinin milletvekili (20. Dönem Milletvekili Mehmet Aykaç) olmasını suistimal ettiği, yardımları akrabalarına dağıttığı, memurları silahla tehdit ettiği öne sürüldü. Aykaç hakkında suç duyurusunda bulunan Mert, Aykaç’ın teslim aldığı 193 adet gıda kolisini ihtiyaç sahiplerine teslim etmiş gibi gösterip evrakta sahtecilik yaptığını tanık anlatımlarıyla ortaya koydu.
Mert, bir başka suç duyurusunda da Aykaç’ın 27.8.2008’de vakıf karar defterindeki aylar önce oybirliğiyle alınan kararlardan 8’ine şerh koyup evrakta tahrifat yaptığını öne sürdü. 

‘Üye olması yasaya aykırı’

Çağlar da Aykaç hakkında 28.11.2008’de suç duyurusunda bulundu. Savcı, her iki suç duyurusu hakkında takipsizlik kararı verince Mert, ağır ceza mahkemesine itiraz etti.
Mert, Aykaç’ın İl Genel Meclisi Üyesi sıfatıyla, vakıf mütevelli heyeti üyesi olmasının yasalara aykırı olduğunu bildirdi. Özer Kolon isimli bir vatandaş da vakıfta AKP’li İl Genel Meclisi Üyesi İlhami Köksal hakkında, gırtlağını sıktığı iddiasıyla şikâyetçi oldu.