Gündem ‘Kimsenin hâkimiyeti altında yaşamayız’

‘Kimsenin hâkimiyeti altında yaşamayız’

15.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

IŞİD’in Musul ve Tikrit’i alması ile birlikte harekete geçen Kürt ordusunun Kerkük’te tartışmalı bölgelerde denetimi sağlaması, bölgede Türkmenler arasında tartışma yarattı.

‘Kimsenin hâkimiyeti altında yaşamayız’

Bazı Türkmen grupları, Kürtlerle birlikte hareket edilmesini savunurken, Kerkük’teki Türkmen Meclis Üyesi Ali Mehdi, Türkmenlerin kimsenin hâkimiyetinde yaşamak istemediğini söyledi. Mehdi, Milliyet’e şu açıklamaları yaptı:
l PEŞMERGENİN DAĞILMASI BİZİ ENDİŞELENDİRİYOR: Bu peşmergenin bölgeye dağılması bizi endişelendiriyor. Artık peşmerge gücünün buradan çıkması biraz zor. KDP ve KYB ile yaptığımız toplantılarda bizimle koordineli çalışmaları gerektiğini aktardık. O dayanışma ve koordine yok.
l TÜRKMENLERE AİT BÖLGE İSTİYORUZ: Türkmenler olarak kendimize ait bölgemizin olmasını istiyoruz. Irak’ta Şiilere, Sünnilere ve Kürtlere ait bölge var. Çözüm önerimiz idari bir bölgemiz olsun. Kerkük’e özel federasyon kurulmasını istiyoruz. Biz, kimsenin hakimiyeti altında yaşamayı kabul etmiyoruz.
l TÜRKİYE GARANTÖR OLSUN: Bir toplantı yapılması gerekir, Türkmenler de o toplantıya katılması gerekir. Türkiye’inin garantörlüğü altında Türkmen ve Kürtler ortak bir kriz masası kurulması gerekir.
l BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN DEMEYELİM: Bağımsız Kürdistan’a yalnız Irak içinde değil, Irak dışında da karşıtlık var. Bu olay Türkiye’yi, İran’ı, Suriye’yi de ilgilendirir. Bağımsız Kürdistan demeyelim. Kürtlerin zaten özel federasyonları var. Burada yalnız Kürtler yaşamıyor. Bu bölgede Arap Sünniler ve Türkmenler var.
l SİLAHLANIRIZ: Biz şu ana kadar silah kullanmıyoruz, aklımızı kullanıyoruz. Herhangi bir Türkmen halkı zarar görürse biz silah kaldırmaya hazırız.