Gündem Kirada yüzde 25 zam sınırı uzatılıyor

Kirada yüzde 25 zam sınırı uzatılıyor

20.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan AK Parti MKYK’da pek çok gelişmenin yanı sıra kira fiyatları da gündeme geldi. Adalet Bakanı Tunç, toplantının ardından kira artış oranını yüzde 25’le sınırlandıran düzenlemenin uzatılacağını açıkladı.

Kirada yüzde 25 zam sınırı uzatılıyor

Aslıhan Altay Karataş - AK Parti MKYK, seçim sonrası ilk toplantısını dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yaptı. Toplantıda iç ve dış politikadaki gelişmelerin yanı sıra kira artış oranları da değerlendirildi. Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, konuya ilişkin olarak “Vatandaşlarımız müsterih olsunlar, kiralarla ilgili olarak bize ilettikleri bütün şikayetleri yakından takip ediyoruz. Bu konudaki mücadelemizi ivmesini artırarak, etkisini geliştirerek devam ettireceğiz. İş dünyası bütün paydaşlarla birlikte, Cumhurbaşkanımızın açıkladığı çerçevede, enflasyonun tek haneye inmesi konusunda yeni hükümetimiz Türkiye Yüzyılı’nı kucaklayacak politikaları hayata geçirmeye devam edecek. İnşallah enflasyonun tek haneye düştüğü rakamları göreceğiz. Bütün bu hayat pahalılığıyla ilgili gündemlerin de çok yakın zamanda gündemimizden çıktığını göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Yetişir’

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da “Kiralara yüzde 25 zam sınırı düzenlemesi üzerinde çalışılıyor, süre uzatılacak” dedi. MKYK’nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tunç, kira artışlarında 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında en fazla yüzde yirmi beş artış yapılabilmesini içeren düzenlemeyle ilgili çalışma olup olmayacağı yönündeki soru üzerine, konunun Bakanlığın değil, TBMM’nin yetkisinde olduğunu söyledi. Düzenlemenin süresinin 1 Temmuz’da dolacağı hatırlatılınca Tunç, “Çalışıyoruz, yetişir” yanıtını verdi. Kira artışlarına ilişkin yasal düzenleme üzerinde Adalet, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Hazine ve Maliye Bakanlıkları çalışıyor. Düzenleme kapsamında kira sözleşmelerinde yazan artış oranı ya da TEFE-TÜFE geçerli olacak. Kanun yürürlüğe girdiğinde, ilgili tarihten itibaren uygulanacak, arada mahsuplaşma olacak. Yüzde 25’lik kira artışı sınırlamasıyla ilgili etki analizleri yapılacak. Türkiye genelindeki kira artışları araştırılacak, artışlara ilişkin şikayetler il ve bölge bazında değerlendirilecek, vatandaş şikayetlerinin mahkemeye yansıyıp yansımadığı da göz önünde bulundurulacak.

Haberin Devamı

Efkan Ala, Genel Başkanvekili oldu

MKYK toplantısında AK Parti’nin kongre süreci de ele alındı. Edinilen bilgilere göre, yerel seçim çalışmaları göz önünde bulundurularak eylül ya da ekim ayında olağanüstü kongre yapılması kararlaştırıldı. MKYK’da yeni görevlendirmeler de yapıldı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, atamaları sosyal medya hesabından duyurdu. Buna göre; Efkan Ala Genel Başkanvekili, Zafer Sırakaya Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Danışmanı, Mehmet Ali Zengin İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Yusuf Ziya Yılmaz Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Danışmanı, Betül Sayan Kaya ve Kasım Gülpınar Genel Başkan Danışmanı olarak görevlendirildi.

‘AYM’nin kararı zaaf oluşturur’

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MKYK’nın ardından düzenlenen basın toplantısında özetle şunları söyledi:

EYLÜLDE 60-70 BİN KONUT TESLİMİ: Her zaman her toplantımızın ilk maddesi deprem bölgesindeki vatandaşlarımızdır. Eylül-ekim aylarında 60-70 bin konutun vatandaşlarımıza teslim edilmesi planlanmaktadır. 2023 yılında tam 70 bin köy evinin yapılması düşünülmektedir.

Haberin Devamı

KABUL EDİLEMEZ: NATO terörle mücadeleyi önemsemelidir. En son İsveç’te örneğini gördüğümüz gibi PKK’nın Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne ve Cumhurbaşkanımıza karşı ortaya koyduğu bu eylemlerin NATO’ya üye olmak isteyen bir devlet açısından kabul edilemez olduğunu ifade etmek isteriz.

HDP KARARI: AYM kararlarında demokrasinin, kamu düzeninin, hukuk devletinin korunması için en güçlü tedbirler teröre karşı alınır. 14 Mayıs’a giderken terörün Türk siyasi hayatına müdahalesi için açık beyanlarını gördük. AYM, meşru hakları istismar ederek, terör propagandasına dönük olarak bu kaynakları harcayan tutumlar karşısında herhangi bir şekilde değerlendirme yapmıyor. Hep tek taraflı bakış açısı söz konusu. AYM, bu kararıyla herhangi bir şekilde teröre karşı alınacak tedbirler açısından zaaf oluşturacak bir karar ortaya koymuştur. Demokrasinin terör karşısında kendini koruma refleksleri, mekanizmaları açısından zaaf oluşturacak bir karardır.