Gündem Kıtlık ihtimali belirdi

Kıtlık ihtimali belirdi

05.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Gazze’de İsrail’in, uluslararası yardım kuruluşu World Central Kitchen (WCK) araçlarına düzenlediği skandal saldırının ardından bölgede bir kez daha kıtlık olasılığı belirdi. Saldırı sonrası WCK ve diğer bir yardım kuruluşu Anera çalışmalarına ara verdiğini duyurmuştu. 

Kıtlık ihtimali belirdi

Birleşmiş Milletler (BM) de, İsrail’in yardım çalışanlarını hedef alması nedeniyle Gazze Şeridi’nde gece yardım dağıtımlarını en az 48 saat süreyle askıya aldı. BM Genel Sekreteri Antoni Guterres’in Sözcüsü Stephane Dujarric, Dünya Gıda Programı’nın (WFP), “insanların ölmekte olduğu” Gazze’nin kuzeyine konvoylar göndermek için gün boyu operasyonlara devam ettiğini söyledi. Sözcü, “Kıtlık yaklaşırken insani yardım personelinin ve malzemelerinin Gazze Şeridi boyunca serbestçe ve güvenli bir şekilde hareket edebilmesine ihtiyacımız var” dedi. 

Haberin Devamı

İsrail ordusu, 1 Nisan’da 100 tonluk gıda yardımını teslim ettikten sonra Deir el-Balah’taki depodan ayrılan 3 WCK aracını hedef almış, İsrail buna “hata” demişti. 

Netanyahu’yu uyardı

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştü. Beyaz Saray tarafından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, “İki lider Gazze’deki durumu ele aldı. Başkan Biden insani yardım çalışanlarına yönelik saldırıların ve genel insani durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı” denildi. Biden’ın İsrail’in sivillerin zarar görmesi ve yardım çalışanlarının güvenliği için somut adımlar atması gerektiğini Netanyahu’ya ilettiği ifade edilen açıklamada, Biden’ın ABD’nin Gazze’ye ilişkin politikasının İsrail’in bu adımları atmasına bağlı olduğunu açıkça ifade ettiği aktarıldı. Biden’ın görüşmede insani durumun istikrara kavuşturulması, iyileştirilmesi ve masum sivillerin korunması için acil bir ateşkesin şart olduğunun altını çizdiği de ifade edildi.

Haberin Devamı

İsrail alarm durumuna geçti!

İsrail’in Suriye’nin başkenti Şam’da İran büyükelçiliği yanındaki binaya yönelik saldırısı sonrası Ortadoğu yine çok gergin günler geçiriyor. İsrail Başbakanı Netanyahu “Kendimizi nasıl savunacağımızı biliyoruz. Bize zarar verenlere ya da zarar vermeyi planlayanlara biz de zarar vereceğiz” dedi. İsrail, Şam’daki İran misyonuna saldırının ardından yedek askerleri göreve çağırdı. CIA’in ise İsrail’i İran’ın önümüzdeki 48 saat içinde ülkeye saldıracağı konusunda uyardığı bildirildi. Nitekim İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, “İsrail Şam saldırısı nedeniyle suratına tokat yiyecek” açıklaması yaptı.