Gündem Elektrik faturalarında 'vampir'e dikkat! Tasarruf için neler yapılmalı?

Elektrik faturalarında 'vampir'e dikkat! Tasarruf için neler yapılmalı?

12.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Vampir cihaz nedir? Elektrik faturasından aylık yüzlerce lira nasıl tasarruf edilir? Uzmanlara göre, kapalıyken bile elektrik tüketen vampir cihazlar, prizlere takılı kaldığı sürede faturaları yüzde 5-10 artırıyor.

Elektrik faturalarında vampire dikkat Tasarruf için neler yapılmalı

GÜLDEN ÇOKTAN -  Kış aylarıyla doğal gaz, elektrik faturaları daha da kabarık geliyor. Evinizdeki bazı elektronik “vampir cihazlar” var ki siz kullanmasanız dahi evinizin elektrik faturasını artırıyor. Nasıl mı?

Haberin Devamı

Evlerimizde alacağımız basit önlemlerle faturaları daha da düşürebiliriz. Elektronik eşyaları prizden çekmek çok basitmiş gibi gözükse de etkisi oldukça büyük. “Vampir cihazlar” olarak adlandırılan elektronik aygıtlar fişe takılı ya da bekleme modunda (stadby mode) sandığınızdan çok daha fazla elektrik tüketiyor. Uzmanlar, evlerdeki elektrik enerjisinin neredeyse yüzde 10’nu fişe takılı kalan cihazların emdiğini söylüyor.

PRİZE TAKILIYKEN DE...

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selim Şeker, prize takılı olduğu için enerji tüketmeye devam eden cihazların elektrik fatura miktarını artırdığını dile getiriyor.

Faturayı en çok artıran cihazların seyyar cihazları şarj eden A.C adaptörler olduğunu söyleyen Şeker “Prize takılıysa cihazlar bağlı olmasa da adaptör güç kullanmaya devam eder. Bu güç kullanımı biz uyurken de devam eder. Batarya şarjında, mikrodalga fırında, DVD, televizyon, uzaktan kumanda ve bilgisayarlarda standby güç kullanılıyor. Dolayısıyla ortalama bir evde sayıları 40’ı bulan cihaz çalışmadıkları zaman standby güç kullanırlar. Elektrik faturasının yaklaşık yüzde 5’i bu standby durumundaki cihazlardan kaynaklanıyor” dedi. 

Haberin Devamı

ÖNLEM, OLUMLU YANSIR

Bahçeşehir Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Soykan, uzun süreli tatile çıkıldığında elektronik aletlerin fişten çekilmesi gerektiğini söyledi. İşe giderken bile televizyonun fişinin prizden çekilmesi gerektiğini ifade eden Soykan, gerekli önlemler alındığında faturalar da olumlu yansımasının olacağını söyledi.

TASARRUF İÇİN NELER YAPILMALI?

Her yıl ocak ayının ikinci haftası, “Enerji Tasarrufu Haftası” olarak tüm dünyada kutlanıyor. İşte tasarruf önerileri: 

■ Çay makinesi, su ısıtıcısı, televizyon, bilgisayar, ses sistemleri vb. kullanılmadığı sürece prizden çıkartılmalı. Geceleri kullanmadığınız cihazları bekleme moduna almak yerine elektrik akışını kesin. 

■ Enerji tasarruflu ampul ve akıllı priz tercih edin 

Haberin Devamı

■ Yeni beyaz eşya alırken enerji sınıfına dikkat edin 

■ Yeni bir cihaz alırken, enerji verimliliği etiketlerine ve bekleme modu enerji tüketim değerlerine dikkat edin. Düşük stand-by enerji tüketimine sahip cihazlar, uzun vadede hem bütçenize hem de çevreye katkıda bulunur. 

■ Çocuklar da dahil olmak üzere, ailenizin her bireyi stand-by modunun etkilerini ve cihazları tamamen kapatmanın önemini bilmelidir.