Gündem Kurultay provası gibi il kongresi

Kurultay provası gibi il kongresi

09.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Değişimcilerin desteklediği Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik ve Genel Merkez’in desteklediği eski İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat’ın yarıştığı kongre zaman zaman gerginlere sahne oldu. Kılıçdaroğlu’nun katılmadığı kongrede İBB Başkanı İmamoğlu’nun konuşması sık sık “Halkın umudu Kılıçdaroğlu” sloganıyla kesildi. Seçimi “değişimcilerin” desteklediği Özgür Çelik kazandı.

Kurultay provası gibi il kongresi

MEHTAP GÖKDEMİR- CHP Büyük Kurultayı’na 196 delege göndermesi nedeniyle büyük önem taşıyan İstanbul İl Kongresi gergin geçti. CHP 38. Olağan İstanbul İl Kongresi Haliç Kongre Merkezi’nde dün yapıldı. Kongreye Canan Kaftancıoğlu’nun bazı partililer tarafından yuhalanması ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu kürsüde konuşurken salondan yükselen, “Halkın umudu Kılıçdaroğlu” sloganları damgasını vurdu.

Haberin Devamı

KILIÇAROĞLU KATILMADI

İstanbul kongresinde, değişimcilerin desteklediği Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik ve Genel Merkez’in desteklediği Cemal Canpolat yarıştı. Salona önce Canpolat daha sonra Çelik girdi. Çelik yerine geçmeden önce Canpolat ile tokalaştı ve sarıldı. İki aday birlikte salonu selamladı.

Kongreye katılmayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun salonda mesajı okundu. Divan Başkanı 23. Dönem CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal oldu. Her iki adayın talebi doğrultusunda blok liste önergesi oylanarak oy çokluğuyla kabul edildi.

Kurultay provası gibi il kongresi

‘BARON SİYASETİ’

Kongre açıldıktan sonra Canan Kaftancıoğlu konuşmasını yapmak için kürsüye geldi. Kaftancıoğlu adı anons edildiğinde, bazı partililer salonun balkonuna “Kayyumcu yönetim İstanbul’dan gidecek” pankartı astı ve salonda “yuh” sesleri yükseldi. Kaftancıoğlu konuşmasında “demokratik yarışın” gerçekleşeceğini ifade etti. Kaftancıoğlu’nun konuşması sık sık, “Özgür gelecek” sloganlarıyla kesildi. Daha sonra ikinci kez kürsüye gelen Canan Kaftancıoğlu, “Cumhuriyet Halk Partisi’nde baron siyasetine karşı olalım” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ARBEDE ÇIKTI

Sultangazi İlçe Başkanı Kemal Avseren’in konuşması sırasında gerginlik yaşandı. İmamoğlu bir süre önce bir açılış töreninde Avseren’e basının önünde tepki göstermişti. Avseren ismi anons edildikten sonra tepkiler üzerine Divan Başkanı Soysal, “Saygısızlığa izin vermeyiz. O balkonu boşaltırım” dedi.

Bu arada salonda itiş kakış yaşandı ve arbede çıktı. Avseren, “Ben CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan yana tavır aldım diye mahallemde, ilçemde delegasyonlara müdahale eden yerel yönetimleri burada hepinize şikâyet ediyorum” dedi. Salondaki gerginliğin sürmesi üzerine il başkanı adayları kürsüye gelerek sakinliğe davet etti.

ADAYLAR NE DEDİ?

Kongrede adayların konuşma sırası için kura çekildi. İlk konuşmacı olan Özgür Çelik, “Ekrem İmamoğlu’nun listeye yazılmamasının da iki listeden birine yazılmamasının da siyasi nezaketsizlik olduğunun altını çizmek istiyorum” dedi. Özgür Çelik’in konuşması sırasında bazı partililer arasında yine arbede yaşandı

Haberin Devamı

Cemal Canpolat da, “Kemal Kılıçdaroğlu’nu size yedirmeyeceğiz. Hiçbir belediye başkanı benim listemde yok. Ben örgütü listeye koydum. Belediye başkanları kendi alanlarına çekileceklerdir. Benim listemde Berkin Elvan’ın babası var. Deniz Gezmiş’in kardeşi Bora Gezmiş var” diye konuştu.

ÖZGÜR ÇELİK KAZANDI

Saat 23.00’te başlayan oy kullanma işlemi 00.45’te sona erdi. Bazı partililer oylar sayılırken, “Özgür Başkan” diye slogan attı. Gece geç saatlerde açıklanan resmi olmayan sonuçlara göre, “değişimcilerin” desteklediği Özgür Çelik, CHP’nin yeni İstanbul il başkanı oldu.

Kurultay provası gibi il kongresi

‘TAŞLARI TEMİZLEYİN’

İmamoğlu kongredeki konuşmasında özetle şunları söyledi: “Parti yönetimine olan eleştirileri bir saldırı olarak yorumlamanın asla doğru olmadığını düşünüyorum. Parti içi demokrasiyi bir bölünme ve parçalanma riskiymiş gibi göstermenin asla doğru olmadığını düşünüyorum... Bunu yapanlar CHP’nin yüzyıllık mücadelesine kötülük yapar... 2024’te yerel seçimleri kazanıyoruz, sonra 2028’de Cumhurbaşkanlığını kazanıyoruz, sonra 2029’da daha büyük başarılara imza atıyoruz yerel seçimde. Hedefimiz budur. Hedefimiz 2024, 2028, 2029. Bu tarihleri zihinlerinize kazıyın. Bu yolculukta önümüzdeki taşları temizleyin.” İmamoğlu özelikle parti içi konulara girdiğinde salonun bir bölümünden, “Halkın umudu Kılıçdaroğlu” sloganlarının yükseldi.

Haberin Devamı

İMAMOĞLU BEYAZ LİSTEDE

Canpolat’ın kırmızı liste, Çelik’in beyaz listesi okundu. Çelik’in beyaz listesinde 196 kişilik kurultay delegelerinde Ekrem İmamoğlu da yer aldı. Özgür Çelik’in beyaz listesinde yer alan belediye başkanları şöyle: Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu.