Gündem ‘La Boheme’ onun için

‘La Boheme’ onun için

22.02.2009 - 00:44 | Son Güncellenme:

Aydan’ın cenazesi Alaçatı’da, yakınları ile Devlet Opera ve Balesi yetkililerinin katıldığı törenle toprağa verildi. İZDOB dün gece, Aydan’ın sahneye çıktığı La Boheme adlı operayı kendisine ithaf ederek sahneye koydu

‘La Boheme’ onun için

Merhum Başbakan Adnan Menderes ile yaşadığı aşkla bir döneme damgasını vuran ünlü opera sanatçısı Ayhan Aydan (85), İzmir’in Çeşme ilçesi Alaçatı beldesinde gözyaşları arasında toprağa verildi.
Son üç yılını geçirdiği Alaçatı’da 19 Şubat’ta kronik akciğer rahatsızlığına bağlı solunum yetmezliğinden yaşamını yitiren Aydan’ı son yolculuğunda ailesi, sevdikleri ve sanatçılar uğurladı.
Alaçatı Pazaryeri Camii’ndeki cenaze namazına Aydan’ın yeğenleri ünlü tiyatrocu Ege Aydan, eski milli basketbolculardan Efe Aydan, kardeşi ile evli ünlü tiyatroculardan Sevda Aydan, manevi kızı Saliha Ulutaş, damadı Metin Ulutaş, Ulutaş çiftinin kızları Aydan Ulutaş, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür Yardımcısı Şadi Erdoğan, İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürü Aytül Büyüksaraç da hazır bulundu.

Hiç ayrılmadık
Saliha Ulutaş ile Aydan Ulutaş gözyaşlarını tutamazken, Sevda Aydan da zor ayakta durdu. Ayhan Aydan’ın görümcesi olan ve “Kaynanalar” dizisindeki “Tijen” rolüyle anımsanan Sevda Aydan, “Benim ondan, onun benden başka kimsesi yoktu” dedi ve şöyle devam etti:
“Ben aileye, Ayhan’ın kardeşiyle evlenerek girdim. Sonra hiç ayrılmadık. İkimizin de sesi lirik sopranoydu. İkimiz de aynı operaları söyledik. Ama hastalığı daha fazla devam etmesine engel oldu. Çok tatlı sesi vardı. Kendine özgü hareketleri, sahne sempatisi vardı. Bu herkeste olan bir şey değil. Herkes onun gibi olmak isterdi. Ama kimse onun gibi olamazdı.”
Yeğeni Ege Aydan da halasının ölümü nedeniyle çok üzüntülü olduklarını belirterek, “Büyüğümüzü kaybettik. Şu an hepinizden çekinerek konuşuyorum. Çünkü halam çok sosyal biri değildi. Kendi özelini her zaman sakladı. Yaşadıklarından ötürü gizli kalmak istedi. Çevresine karşı çok iyi, yardımsever bir insandı. Bizim herşeyimizdi. Kader elimizden aldı” dedi.
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür Yardımcısı Şadi Erdoğan da sanatçıların çok zor yetiştiğini belirterek, “Sanatçıların hepsi birer yıldızdır. Yıldızlar da zaman zaman kayar. Bir yıldızımız daha kaydı” dedi.

İZDOB’dan büyük vefa
Büyüksaraç da konservatuarda öğrenci iken Sevda Aydan’ın öğretmenlik yaptığını ve derslere zaman zaman geldiğini belirterek, şunları söyledi:
“Bizi izlerdi. Gerektiği yerde eleştirilerini, gerektiği yerde beğenisini dile getirirdi. Çok güzel bir kadın olarak hatırlıyorum. Sanatçılığını ne yazık ki izleme fırsatı bulamadık. Ama hep çok iyi sanatçı olduğunu duyarak yetiştik. Tüm opera camiası olarak başımız sağolsun.
Bu akşam (dün akşam) Aydan’ın sahneye çıktığı La Boheme adlı operayı kendisine ithaf ederek sahneye koyacağız.”
Aydan’ın cenazesi, kılınan namazın ardından Alaçatı Mezarlığı’nda defnedildi.

Haberin Devamı

‘La Boheme’ onun için

Aydan son yolculuğuna omuzlarda uğurlandı. Törene Sevda Aydan da (aşağıda ortada) katıldı. İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürü Büyüksaraç, öğretmeni Sevda Aydan’ın yanına gelerek başsağlığı dileklerini iletti.
‘La Boheme’ onun için

Aydan-Menderes aşkı bugün Cnntürk’te
Cnntürk, 19 Şubat Perşembe hayata veda eden Ayhan Aydan’ın anısına bugün saat 12.00’de, Can Dündar imzalı bir belgesel sunuyor. Belgeselde, Adnan Menderes’in “Tatarım” diye hitap ettiği opera sanatçısı Ayhan Aydan’la yaşadığı efsanevi aşkın öyküsü ekranlara gelecek. 1950’lerde Menderes’in başbakanlığı döneminde başlayan ve 5 yıl süren bu ilişki Yassıada mahkemelerinde son bulmuştu. Bu ilişkiye dair ayrıntılar, anılar ve Aydan’ın arşivinden fotoğraflar ilk kez 14 Şubat 2006’da bu belgeselle kamuoyuna ulaşmıştı.