23.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Merkezi sınavla öğrenci alan fen, sosyal bilimler ve Anadolu liseleri yüzde 100 dolarken, Anadolu imam hatip liseleri yüzde 99,9; mesleki ve teknik Anadolu liseleri de yüzde 98 doluluk oranına ulaştı. Geçen yıl LGS’deki merkezi sınav yerleştirmelerinin ardından mesleki ve teknik Anadolu liselerinin 19 bin 140 olan kontenjanı, bu yıl 24 bin 360’a çıkarıldı. Okullardaki yüzde 74 olan doluluk oranı ise bu yıl yüzde 24’lük artışla yüzde 98’e yükseldi.
Mesleki liselerde ilk
MEB ile ASELSAN arasında savunma sanayisine nitelikli eleman yetiştirmek amacıyla imzalanan protokol kapsamında ilk mesleki ve teknik Anadolu lisesi kurulmuştu. ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 60 öğrencinin eğitim göreceği elektrik-elektronik teknolojisi alanına 0,46’lık yüzdelik dilimden öğrenci alındı. İlk defa bir mesleki ve teknik Anadolu lisesine yüzde 1’lik dilimden öğrenci girmiş oldu.
MEB ve İTÜ’nün imzaladığı protokol kapsamında kurulan İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de öğrencilerin öncelikli tercihleri arasında yer aldı. Lisenin bilişim teknolojisi alanına 1,26’lık yüzdelik dilimden öğrenci alındı.
Sınavsız yerleştirmenin birinci adımında öğrencilerin yüzde 91’i ilk üç tercihinden birine yerleşti. Birinci tercihine yerleşenlerin oranı yüzde 52 oldu. Anadolu liselerine yerleşenlerin yüzde 58’i birinci tercihindeki bir liseye yerleşirken, yüzde 99’u ilk üç tercihinde yer alan bir liseye girdi.
Anadolu imam hatip liselerine yerleşenlerin yüzde 52’si birinci tercihindeki liseye girerken, yüzde 87’si ilk üç tercihinden birine yerleşti. Mesleki ve teknik Anadolu liselerine yerleşenlerin de yüzde 41’i birinci tercihindeki bir okula yerleşti. İlk üç tercihine yerleşme oranı yüzde 79 oldu.
İlk yerleştirmeler bitti ancak adayların önünde nakil dönemi var. Girdiği okuldan memnun olmayan ya da hiçir tercihine yerleşemeyenler, 29 Temmuz’da başvuruları başlayacak nakil döneminden yararlanabilecekler.
Kazananlar bile memnun değil
LGS yerleştirme sonuçlarına göre öğrencilerin yüzde 52’si birinci tercihine yerleşti ancak birçok öğrenci sonuçlardan memnun değil. Öğrenci ve velilerin twitter’da yaptığı yorumlar şöyle:
- Kardeşim evimize sıralı olarak yakın olan üç lise yerine şehrin öte yakasındaki liseye yerleşti.
- Maalesef bulunduğumuz ilçede adres söz konusu bile değil, 30 kilometre mesafe mahalledeki (köydeki) çocukla benim çocuğum aynı ilçeye bağlı olduğu için adres göz önüne alınmıyor, yerleştiği lise de evimize çok uzak, maalesef ki nakil tercih yapmak durumundayız.
- Kızım yüzde 8’lik dilimdeydi. Yüzde 10.47’lik okullara yerleşemedi. Tercihler, 3 okulla sınırlandırılmıştı. Komik olan adresimize bağlı okul bile olmamış. 420 puanla, hiçbir şey bilmeyen çocukların gideceği okul bile olmamış. Bu nedir şimdi?
- 0,11’lik dilimle 0,14 ve 0,17’lik dilimde kapatan liselere girilememesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
YARIN: Rektörlere göre gelecek vadeden meslekler hangileri?