Gündem Lösemi ile mücadele küresel bir sorun

Lösemi ile mücadele küresel bir sorun

01.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

LÖSEV, Türkiye’de sayıları her yıl 4 bini aşan ve dünyada 350 binden fazla olan lösemili çocukların, erken tanı ve tedaviye erişimleri konusunda çağrıda bulundu. En önemli adımın tanı olduğunu vurgulayan LÖSEV, iyileşme oranının gelir, sağlık ve bakım imkânlarıyla doğru orantılı olduğuna vurgu yaptı.

Lösemi ile mücadele küresel bir sorun

ALEYNA SEVİM İstanbul - LÖSEV, Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası’nda en yaygın çocukluk çağı kanseri türü olan ve 15 yaşından küçük çocuklardaki toplam kanserin yaklaşık yüzde 30’unu oluşturan lösemiye dikkati çekti. Vakıf çocukluk çağı kanseri hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla yurt içinde ve yurt dışında bir dizi etkinlik gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

22. Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası temasının, “Bütün Dünyada Lösemili Çocuklar Eşittir” olarak belirlendiğini aktaran LÖSEV, çocukluk çağı kanserlerinin dünyanın her köşesinde çocukların ve ailelerinin mücadele ettiği küresel bir sorun olduğunu, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, her yıl 0-19 yaş arası yaklaşık 400 bin çocuk ve ergenin kansere yakalandığını duyurdu. Açıklamada, her ne kadar çocukluk çağı kanserlerinde önemli ilerlemeler kaydedilmişse de, özellikle kan kanserlerinin çocuk ölüm nedenleri arasında önemli bir yere sahip olduğuna işaret edildi.

Doğru teşhis yüzde 44

LÖSEV, kanserle mücadelede ilk ve en önemli adımın ‘tanı’ olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri paylaştı:

Haberin Devamı

“Kaynakların sınırlı olduğu bölgelerde teşhis oranları da bir hayli düşük. Tıbbi kaynakların eksikliği, kanserin semptomları ve tedavisi hakkında yetersizliklerin giderilmesi önemli. Küresel verilerde kanserli çocukların sadece yüzde 44’üne doğru teşhis konuluyor. Çocukluk çağı kanseri teşhisi alan çocukların sağ çıkma olasılığı yaşadığı ülkenin gelir, sağlık ve bakım imkânlarına göre değişkenlik gösteriyor. Yüksek gelirli ülkelerde kanserli çocukların yüzde 80’inden fazlası iyileşirken, düşük ve orta gelirli birçok ülkede bu rakam yüzde 30’ların altına düşüyor. Türkiye’de sayıları her yıl 4 bini aşan ve dünyada 350 binden fazla olan Lösemili çocukların, erken tanı ve tedaviye erişimleri hususunda hükümetlerin gerekli önlemleri almaları ve uygulamaları başlatmaları gerekiyor.”