Gündem LYS’de ilk etap bu hafta sonu

LYS’de ilk etap bu hafta sonu

14.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Üniversiteye giriş sınavlarının ikinci basamağı LYS’ler 18 Haziran Cumartesi günü başlıyor. İki hafta sonunda 5 oturumda gerçekleşecek LYS’lerde alınan puanlar, üniversiteye yerleşmede yüzde 60 oranında etkili olacak. LYS’de herhangi bir puan türünde 180 barajını aşan adaylar, lisans programlarını tercih edebilecekler

LYS’de ilk etap bu hafta sonu

Üniversiteye giriş sınavlarında son aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) için son 5 güne girildi. Sınavlar, 18-19 ve 25-26 Haziran 2016 tarihlerinde beş oturum halinde gerçekleştirilecek. ÖSYM, 2016 LYS’lere testler bazında kaç adayın katılacağını açıklamadı ancak ilk basamak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarına göre 1 milyon 600 bin 49 aday, herhangi bir puan türünde 180 barajını aşarak, LYS’lere girmeye hak kazanmıştı. Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da yaklaşık 1 milyon adayın LYS’lere girmesi bekleniyor.

LYS maratonu, 18 Haziran’da LYS-4 Sosyal Bilimler Sınavı ile başlayacak. 19 Haziran’da LYS-1 Matematik Sınavı, 25 Haziran’da LYS-2 Fen Bilimleri ile LYS-5 Yabancı Dil sınavları, 26 Haziran’da da LYS-3 Edebiyat-Coğrafya Sınavı yapılacak. Adayların LYS puan türleriyle öğrenci alan 4 yıllık ve üzeri lisans programları ile YGS puanıyla öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilmeleri için LYS’den 180 ve üzeri puan almaları gerekiyor. 180 barajını aşamayan adaylar meslek yüksekokulu ön lisans programlarını, açıköğretim ve YGS puanıyla öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecekler.
Üniversiteye yerleştirme puanında YGS yüzde 40, LYS yüzde 60 etkili olacak. Adayın YGS’deki puanının yüzde 40’ı alınıp LYS’ye eklenecek. LYS puanı hesaplanırken YGS’nin reel etkisi ise yüzde 26 ile yüzde 32 aralığında olacak. Adayın Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenecek ve yerleştirme puanları hesaplanacak. Bu noktada üniversiteye yerleştirme puanı hesaplanırken LYS’lerin etkisinin yüzde 60 olduğu dikkate dikkate alındığında, adaylar için LYS’lerde alınacak puanların çok önemli olduğunun altını çizmekte yarar var.

Başarı sıraları düştü

2016 YGS, önceki yıllara göre çok kolaydı. Adayların aldığı puanlar yükseldi ancak başarı sıraları çok düştü. Öyle ki geçen yıl aynı netlere göre 50 bine girebilecek bir aday, bu yıl 70 bine bile giremedi. Hatta sınav sonrası sosyal medya üzerinden adaylar “LYS kolay olmasın” diye kampanya başlattılar. Çünkü YÖK, tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık programlarında başarı sırası sınırlaması getirdi. Yeni uygulamaya göre tıp fakültesine en düşük 40 bininci sıradaki öğrenci alınacak. Hukukta baraj 150.000, mühendislikte 240.000, mimarlıkta ise 200.000. Özellikle bu programları seçecek ve YGS’de başarı sırası düşük olan adaylar için LYS çok daha önemli.

YGS sonrası iyi şekilde LYS’ye hazırlanan adayların bu açığı kapatma şansları çok yüksek. Konu eksiği olanların ise kalan son dört-beş günde, önceki yıllarda çıkan soruları da dikkate alarak, eksiklerini hızlıca tamamlamaları gerekiyor. Bu noktada adayların, tercih edeceği bölümün alacağı puan türünde en fazla etkisi olacak testlerin konularına ağırlık vermesinde yarar var. Konu eksiklerini tamamlayan adaylar da bol bol deneme testi çözerek kalan süreyi iyi bir şekilde değerlendirebilirler. Bunların yanı sıra sınavda dikkatli olmak da çok önemli. Çünkü pek çok aday, sınavda yaptığı hatalar nedeniyle puan kaybedebiliyor.

Sınav takvimi

LYS-4 (Sosyal Bilimler) 18 Haziran
LYS-1 (Matematik) 19 Haziran
LYS-2 (Fen Bilimleri) 25 Haziran
LYS-5 (Yabancı Dil) 25 Haziran
LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) 26 Haziran

Tıp fakültesine girmek için kaç net yapmak gerekiyor?


YÖK’ün üniversiteye girecek adaylara rehber olması için hazırladığı Yükseköğretim Program Atlası’nda bölümlere göre YGS ve LYS’de yapılması gereken netlerle ilgili de ayrıntılı bilgiler yer alıyor. Atlastaki “Net Sihirbazı” modülünden yararlanarak, adayların en çok tercih ettiği programlardan tıp fakültelerine girmek için adayların kaç net yapmaları gerektiğine dair birkaç örnek hazırladık.

LYS’de ilk etap bu hafta sonu


Hangi konulardan soru çıkacak?

Adayların kalan son günleri en iyi şekilde değerlendirmeleri için LYS’de çıkacak konulara göre son hazırlıkları yapmaları çok önemli. Nesibe Aydın Okulları Bölüm Başkanları, testlere göre soru çıkabilecek konuları şöyle özetliyor:
Matematik’te adaylar 9, 10, 11 ve 12. sınıf konularından sorumlu. Ağırlıklı olarak, 11. ve 12. sınıf müfredatından soruların çıkması bekleniyor. Konuların temel teoremlerini, kavramlarını ve kavramlar arası ilişkileri iyi bilmeleri soru çözerken işlerini kolaylaştıracaktır.
Edebiyat’ta tüm konulardan soru çıkabilir; ağırlıklı olarak Dil ve Anlatım, Türk Edebiyatı’ndan soru gelmesi bekleniyor. Adayların özellikle Cumhuriyet Edebiyatı’nı son kez tekrar etmelerinde yarar var.
Fizik’te son yıllarda Yıldızlardan Yıldızsılara, Atomlardan Kuarklara, Modern Fizik, X Işınları, Nükleer Enerji gibi bilgi ağırlıklı konular sorulmaya başlandı.
Kimya’da 10, 11 ve 12. sınıf ağırlıklı müfredat konularından soru çıkması bekleniyor. Geçmiş yıllarda çıkan sorulara bakıldığında adaylar, özellikle Organik Kimya konularına dikkatli çalışmalılar. Adayların ayrıca Elektrokimya ve Asit - Baz konularına iyi çalışmaları ve eksiklerini tamamlamalarında yarar var.
Biyoloji’de tüm sınıflarda görülen konulardan soru çıkabilir. Adayların konulardaki detayları atlamamaları gerekiyor. Özellikle 12. sınıf müfredatına dikkatli çalışmalı.
Coğrafya’da 9 ve 10. sınıf konularından kopmadan 11 ve 12. sınıf konularına ağırlık verilmeli. Soruları çözerken harita kullanmak sınavda kolaylık sağlayacaktır. Adayların Türkiye’nin coğrafi konumu ve fiziki özelliklerini iyi bilmeleri gerekiyor.
Tarih’te 44 sorudan oluşan LYS Kitapçığı’nda 34 soru 9, 10 ve 11. sınıf konularından, kalan 10 soru ise 12. sınıf konularından gelecek. Adayların özellikle Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi konusunu çok iyi bilmeleri gerekiyor.
Felsefe Grubu’nda Psikoloji dersi için Öğrenme, Zeka, Algı ve Gelişim Psikolojisi’ne adaylar iyi çalışsın. Sosyoloji için her üniteden birer soru çıkması bekleniyor. Adaylar, Topluluk Türleri, Toplumsal Kurumlar, Statü, Rol ve Prestij kavramlarını iyi bilmeliler. Mantık’taki 8 soru, Klasik Mantık ve Sembolik Mantıktan 4’er soru şeklinde dağılacaktır. Adaylar Niceleme Mantığı, Çözümleyici Çizelge, Önermeler Arası İlişkiler konularını tekrar etsin. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi, YGS ile aynı konuları kapsıyor. Ancak, LYS‘de konuları daha detaylı. Kavramları da iyi bilmek gerekiyor.

LYS’de ilk etap bu hafta sonu


Üniversiteye girmek de kolay, mezun olmak da en zor olanı iş bulmak!

Üniversiteye giriş ikinci basamak sınavı LYS’ye sayılı günler kaldı.Önümüzdeki iki hafta sonu, LYS ile yatıp, LYS ile kalkacağız.
Liselere ve üniversiteye girişte, eskiden tek sınav vardı.
Şimdi sayısını artırdıkça artırdılar.
Güya, çok sınav, stresi azaltıyormuş!
Oysa tam tersi ama gel de du bunu MEB, YÖK ve ÖSYM’ye anlat!..
İşsizlik sıralamasının en tepesinde üniversite mezunları varken, peki bu kıyasıya yarış neden? Bir milyonu aşkın aday, yıllardır üniversite sınavına hazırlanıyor.
Hemen hepsinin de büyük hayalleri var. Üniversiteyi kazanıp, başarıyla mezun olup, istedikleri işe girip, o hayallerine kavuşacaklar! Keşke her şey hayaller kadar güzel olsa!.. Üniversitelerin pek çok misyonu var. Ama onların da pek çoğunu bir kenara attık. Örneğin entelektüel kimliklerini kaybettiler. Varsa yoksa her şey diploma odaklı oldu. Sanki bir işe yarayacak gibi…
Para kazandırıyor, prestiji yüksek diye hemen herkesi isteğine, ilgisine, yeteneğine bakmadan tıbba, mühendisliğe, işletmeye yönlendirdik. Sosyal bilimleri, sanatı, sporu tu kaka ilan ettik. Her ile bir üniversite açtık. Siyasetçi oy, esnaf para, gençler de diploma kazandı. Peki ya işsizlik?
Keşke sınavlar yaklaşırken biraz da bu konuları düşünmeye zaman ayırabilsek!..
LYS’ye gelince, zorluk derecesi yüksek üç, beş soru dışında, hemen her test biraz kolaylaşırsa hiç şaşırmayın. Çünkü ortalamaların düşüklüğü herkesi rahatsız ettiği için başarı ancak böyle yükseltilebilecek!..
Ve şunu da sakın unutmayın, üniversitelerde herkese yetecek kadar boş yer var. Geçen yıl 150 binden fazla kontenjan boş kalmıştı!..

TEOG’da yerleştirme takvimi belli oldu

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu yayımlandı. Kılavuza göre 29 Haziran’da Yerleştirmeye Esas Puanlar (YEP) açıklanacak. Özel okullar, kendi yönetmeliklerinde belirledikleri puan hesaplama sistemine göre, 30 Haziran-14 Temmuz arasında kayıt işlemlerini yapabilecek. Devlet liselerine giriş için tercihler ise 15-25 Temmuz tarihleri arasında alınacak. Özel okullara kayıt yaptıran öğrenciler devlet liseleri için tercih yapamayacaklar.
Tercih işlemi bireysel olarak “http://www.meb.gov.tr”, “https://eokul.meb.gov.tr” internet adreslerinden veya herhangi bir ortaokul müdürlüklerinden yapılabilecek ve onaylatılacak.
Öğrenciler, yerleştirmede 25 okula kadar tercihte bulunabilecek. 8. sınıfta öğrenim gören ve tercihte bulunan tüm öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemleri, tercihleri doğrultusunda, okul kontenjanlarına göre YEP üstünlüğü esas alınarak yapılacak. Tercih yapmayan öğrenciler ile hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler, sistem tarafından açık ortaöğretim kurumlarına yerleştirilecek.
Okul değiştirmek isteyen öğrenciler nakil döneminde değişiklik için başvuruda bulunabilecekler. Yerleştirmeye esas nakil başvuru işlemleri, 9-15 Ağustos, 19-23 Ağustos, 26-31 Ağustos tarihleri arasında 3 dönemde gerçekleştirilecek. Yerleştirme sonuçları, 8 Ağustos’ta ilan edilecek. l AA

Yarın: Önceki yıllarda hangi konulardan soru çıktı? Hukuk fakültesi için kaç net gerekiyor?

Yazarlar