Gündem ‘Mavi Vatan’a 4 yeni güç

‘Mavi Vatan’a 4 yeni güç

20.01.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türk Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilen TCG İstanbul, İ (İstif) Sınıfı Fırkateyn Projesinin ilk gemisi olarak envantere girdi.

‘Mavi Vatan’a 4 yeni güç

AYDIN HASAN Ankara - TCG İstanbul, ileri teknoloji silah sistemleriyle Mavi Vatan’da göreve başlayacak ilk Türk fırkateyni olacak. Türkiye’nin ikinci büyük savaş gemisi TCG Derya, Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi (DİMDEG) Projesi kapsamında hayata geçirildi. TCG Derya, denizde ikmal noktasında Deniz Kuvvetleri’nin gücünü artıracak. Lojistik Destek Gemisi Projesi kapsamında hayata geçirilen TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi de kargo taşıma kapasitesi ile dikkat çekti. Yeni hizmete giren gemiler arasında İnsansız Deniz Aracı Marlin SİDA da yer aldı. Dünyada elektronik harp kabiliyetine sahip ilk insansız su üstü aracı ünvanına da sahip olan Marlin SİDA, kıyı veya açık denizde savunma ve taaruz maksatlı deniz harbi operasyonlarında kullanılabilecek. Öte yandan güvenlik kaynakları Mavi Vatan Tatbikatı’nın bu yaz yapılabileceğini açıkladı. 

Haberin Devamı

Güler’den gök vatan vurgusu

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, törende “İlk kez bir Türk vatandaşımız, uzay bilim misyonumuz çerçevesinde uzay yolculuğuna çıktı. Bu yolculuk, Türkiye Yüzyılında gerçekleştireceğimiz uzay çalışmaları için kıymetli ve tarihi bir adım olmuştur. Kutsal vatan topraklarımızı ve sınırlarımızı teröristlerden korumaya çalışırken, mavi ve gök vatanımızdaki hak ve menfaatlerimizi en iyi şekilde muhafaza etmek için de faaliyetlerimizi aralıksız sürdürüyoruz. Bu kapsamda deniz ve hava gücümüzü daha da kuvvetlendirmek için büyük gayret sarf ediyoruz.”

TCG İstanbul’un teknik özellikleri

Tam Boy 113,2 m
Genişlik 14,42 m
Azami Sürat 29+ kts.
Seyir Siası 5700 deniz mili
Personel Sayısı 121
2 x 8 adet Satıhtan Satıha G/M (ATMACA)
Satıhtan Havaya Güdümlü Mermi
GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi
2 x 2’li Milli Torpido Kovan Sistemi (ASELSAN)
2 x AKREP A/K Radarı
1 x HIZIR Torpido Karıştırma ve Aldatma Sistemi