Gündem Mavi Vatan’da yerli güç: AKYA

Mavi Vatan’da yerli güç: AKYA

30.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, AKYA torpidosunun envantere alındığını belirterek, “Hem zor tespit edilmesi ve hem de çok ciddi bir tahrip gücüne sahip olması sebebiyle yerli ve millî olması çok elzemdi. Bunu yapabilen dünyada beş-altı ülke var” dedi.

Mavi Vatan’da yerli güç: AKYA

ANKARA Milliyet - AKYA ağır torpidosunun atışı, 27 Aralık’ta Preveze Denizaltısı’ndan Doğu Akdeniz’de yapılmıştı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, atışı TCG Gökova’nın Komuta Merkezi’nden takip etti. Oramiral Tatlıoğlu’nun komutuyla ateşlenen AKYA, 12 bin yardalık (yaklaşık 100 km) bir mesafeden hedef gemiyi tam isabetle vurarak batırdı.

Haberin Devamı

‘Vazgeçilmez bir unsur’

“Bugün Türk Deniz Kuvvetleri için çok önemli bir gün” diyen Tatlıoğlu şunları kaydetti: “Yerli ve milli torpidomuz AKYA’nın çok başarılı bir atışını icra ettik ve AKYA torpidosunu Türk Deniz Kuvvetleri envanterine aldık. Kısa süre sonra gemilerimizden hava hedeflerine karşı kullanacağımız HİSAR deniz millî ve yerli güdümlü mermimizi hizmete alacağız. Millî ve yerli mayınımız MALAMAN’ı kısa bir süre sonra envanterimize alacağız.” Tatlıoğlu, AKYA’nın “özellikle denizaltı harbi için çok çok önemli, vazgeçilmez bir unsur” olduğunu belirterek “Hem zor tespit edilmesi hem de çok ciddi bir tahrip gücüne sahip olması sebebiyle yerli ve millî olması çok elzemdi. Bunu yapabilen dünyada beş-altı ülke var. Biz de bunlardan biri olduk” dedi.