Gündem ‘Memuru enflasyona asla ezdirmedik’

‘Memuru enflasyona asla ezdirmedik’

04.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Memur ve emekli maaşlarına yüzde 25 oranında zam yapılacağını açıklayan Erdoğan, “Kamu görevlilerimizi enflasyon karşısında asla ezdirmedik” dedi. Erdoğan, enflasyondaki düşüş seyrinin de devam edeceğini söyledi.

‘Memuru enflasyona asla ezdirmedik’

Aslıhan Altay Karataş - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “memur, memur emeklileri ve diğer tüm emeklilerin maaş artış oranını yüzde 25 olacağını açıkladı.

Haberin Devamı

TÜİK’in açıkladığı aralık ayı enflasyonuna göre memur ve memur emeklilerinin alacağı zam yüzde 16,48, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 15,40 olurken, Cumhurbaşkanı  bu oranının yüzde 25’e çekildiğini  söyledi. ATO Congresium’daki Sözleşmeliye Kadro Şöleni programına katılan Erdoğan, özetle şunları söyledi:

BÜYÜK GERİLEMENİN İŞARETİ: Bugün de enflasyonda uzun zamandır sözünü ettiğimiz büyük gerilemenin ilk önemli işaretiyle güne başladık. Aralık ayı tüketici enflasyonu yüzde 1,18 ve bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 64,27 olarak açıklandı. Böylece 2022 yılı tüketici enflasyonunu orta vadeli hedefinin bile altında bir gerçekleşmeyle kapattık. Bu hızlı bir toparlanmanın yaşandığına işaret ediyor... Enflasyondaki düşüş seyrinin devam edeceğini, tek haneye ineceğini hep birlikte göreceğiz.

Haberin Devamı

YÜZDE 25 ARTIŞ: Geçtiğimiz yıl enflasyondaki yükselişi dikkate alarak memur maaşlarında yüzde 87 oranda artış yapmıştık. Ayrıca gelir vergisi muafiyeti, sözleşmeliye kadro, ek gösterge gibi pek çok adımla kamu çalışanlarımıza ilave imkanlar sağlamıştık. Açıklanan 2022 enflasyon oranına göre kamu görevlileri ve emeklilerinin ocak ayından itibaren geçerli yılın ilk yarısını kapsayan maaş artış oranı yüzde 16,48 olarak uygulanacaktır. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde ise oran 15,4 olarak ortaya çıkmıştır. Buradan sizlere ve tüm milletime memur, memur emeklileri ve diğer tüm emeklilerimizin maaş artış oranını yüzde 25 olarak uygulayacağımızın müjdesini vermek istiyorum.

KAMU PERSONELİMİZE SAHİP ÇIKTIK: Küresel ekonomik şartlar nasıl olursa olsun, kamu görevlilerimizi enflasyon karşısında asla ezdirmedik. İmkanlarımızı zorlama pahasına ülkemiz ve milletimiz için çalışan tüm kamu personelimize sahip çıktık. 2002’de en düşük devlet memuru aylığı sadece 392 lirayken, 2022 yılı Temmuz’unda 9 bin 105 liraya yükselttik. Böylece en düşük memur maaşında yüzde 109 oranında reel artış gerçekleştirdik. 2002’de 578 lira olan ortalama devlet memuru aylığını ise 2022 Temmuz ayı itibariyle 10 bin 932 liraya çıkardık. Bunda da reel artış yüzde 66 oldu.

Haberin Devamı

ŞİMDİDEN TARİHE GEÇTİ: Aynı durum asgari ücretten emekli maaşlarına kadar her alanda geçerlidir. Türkiye’nin son 20 yılı ücretli çalışanların enflasyon karşısında en güçlü olduğu, asla ezilmediği yıllar olarak şimdiden tarihe geçmiştir. Bundan sonra da kamu görevlilerimizin ve emeklilerimizin yanında olmayı sürdüreceğiz. Tüm bu reformları muhalefetin engelleme çabalarına rağmen son 20 yıla sığdırmayı başardık.

500 bin sözleşmeli kadroya geçirildi

Farklı kurumlarda çalışan yaklaşık 500 bin sözleşmeli personelimizin kadro beklentisine cevap verdik. Bu kapsamda 4C’den 4B’ye geçenler, mahalli idareler personeli, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları, 50D’li araştırma görevlileri, vekil ebe, hemşire, aile sağlığı merkezi çalışanları gibi geniş bir alandaki sözleşmeli personelimizin sorunlarına kalıcı çözümler üretiyoruz. Artık bu personellerimiz de diğer kadrolu kamu görevlileri gibi sözleşmelerinin yenilenmemesi ihtimaliyle karşılaşmayacak. Kademe ve derece ilerleme hakkına sahip olacak... Yani aynı çatı altında beraber görev yaptıkları kadrolu meslektaşları hangi hak ve imkanlardan istifade ediyorsa sözleşmeden geçen kardeşlerimiz de artık aynı haklardan faydalanabilecektir.

Haberin Devamı

BELEDİYELERDEN ATILANLARA DA MÜJDE: Hatırlayın, seçimler öncesinde ne deniyordu? ‘Hiç kimse belediyelerimizden atılamaz’ deniyordu ve büyükşehir belediyeleri dahil kapının önüne konan işçilerimizi, memurlarımızı gördük mü? Gördük. İşte şimdi onların hepsi tekrar yasal düzenlemeyle görevlerinin başına dönecekler.

6’LI MASADAN KURTULACAĞIZ: Birileri görmek ve kabullenmek istemese de Türkiye Yüzyılı’nın şafağı sökmüş, güneşi doğmaya başlamıştır... 2023 seçimleri Türk siyaset sahnesinin 6’lı masa denilen altı benzemezin artık kabak tadı veren kavgalarından, entrikalarından, Bizans oyunlarından tamamen kurtuluşumuzun da miladı olacaktır…

Salondan “30” sesleri

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Önümüzdeki bütün problemlere çözülecek meseleler olarak bakıyoruz. İşte 3600 ek gösterge meselesini çözdük, asgari ücret meselesinde Cumhuriyet tarihinin en yükseği olan 455 dolarlık bir asgari ücrete imza attık. Bu, Türkiye’nin emekçileri, çalışanları, işçileri ve memurlarıyla dayanışarak güçlendiğinin ifadesidir. Bugün de sözleşmeli personel konusundaki karmaşanın çözüme kavuşturulması için buradayız. Sayın Cumhurbaşkanım, önümüzde daha çözülecek çok şey var. Her sorunu çözmeye kararlıyız” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memur ve emeklilere ek zam müjdesi alkışlarla karşılanırken, salondan “30” diye tempo tutanların seslerin yükseldi.