Gündem ‘Meşveret geleneğimizde var’

‘Meşveret geleneğimizde var’

15.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, “Cumhurbaşkanı imza yetkisini Altılı Masa liderleriyle paylaşacak” açıklamasında bulunmuş, Cumhur İttifakı kanadı böylesi bir uygulamanın Anayasa’ya aykırı olacağına işaret ederek, yapılmak isteneni “sivil darbe” olarak nitelendirmişti. Davutoğlu ise daha sonra yaptığı açıklamada, “İlkesel bir şey söyledim. İlkesel olarak şu: Hepimiz sürecin içinde olacağız” ifadesini kullanmıştı. Buna rağmen konuyla ilgili tartışma sürerken, Alıtılı Masa’da yer alan partilerin kurmaylarından Osmanlı’daki “Meşveret Meclisi” uygulaması hatırlatması geldi.

‘Meşveret geleneğimizde var’

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - Milliyet’e değerlendirmede bulunan bir parti kurmayı, “bizim mutabakat metnimiz ortada, bütün önemli kararlar istişareyle alınacak. Tek adamın iradesi değil, ortak akıl. İstişare, uzlaşma, demokrasinin temeli istişare ve uzlaşmadır” dedi. Başka bir parti kurmayı da “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geri dönülünceye kadar Cumhurbaşkanı şu andaki mevcut yetkilerini kullanmak zorunda. Ondan sonra da tek başına atacağı imzalar sınırlanıyor” ifadelerini kullandı. Parti kurmayı, “Meşveret bizim geleneğimizde var, demokrasi de uzlaşma ve danışma üzerine kurulu. Danışacak ama bunun ayrı bir oligarşik yönetim gibi algılanması doğru değil” dedi.

Haberin Devamı

Meşveret Meclisi nedir?

Meşveret Meclisi, Osmanlı Devleti zamanında önemli konuların konuşulduğu bir danışma meclisiydi. 1. Abdülhamid döneminde toplantıları düzenli hale getirildi. 3. Selim döneminde de devam etti. Meşveret Meclisi’nde farklı kesimlerden insanlar bir araya gelir, ele alınan konuya ilişkin görüşlerini dile getirirdi. Meclisin toplanmasına padişah karar verir, sadrazam da toplanmasını tavsiye edebilirdi.

‘Meşveret geleneğimizde var’

Kenan Evren kafasısın

ANKARA Milliyet - CHP lideri Kılıçdaroğlu, TSK komuta kademesine yönelik alkış eleştirisine tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sosyal medya hesabından yanıt verdi. CHP lideri paylaşımında, “Erdoğan bırak palavrayı. Benimle ilgili iftiralarını askerlere alkışlattın. Sen artık Kenan Evren kafasısın, biz özgürlükçüyüz, reformcuyuz. Komuta kademesine tekrar sesleniyorum; siyaset istiyorsanız, o kutsal üniforma ile yapamaz.