Gündem ‘Meydanlar bize yürüyün diyor’

‘Meydanlar bize yürüyün diyor’

13.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

14 Mayıs seçimlerinin ilk turda biteceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Meydanların dili bize, ‘yürüyün’ diyor. Bunu Bağcılar’da, Pendik’te gördüm. Milletim işi zora sokmadan, birinci turda bu işi bitirir” dedi.

‘Meydanlar bize yürüyün diyor’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam Kanal D-CNN Türk canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Erdoğan, özetle şu açıklamalarda bulundu:

Haberin Devamı

BAYRAMA KADAR TESLİM EDECEĞİZ: Asrın felâketini yaşadığımız 6 Şubat, afetler konusunda bizim için bir milat. Çok kararlı adımlar atmamız şart. Yapım sürecine başladığımız konut ve köy evi sayısı bugün itibarıyla 10 bine ulaştı. Evlerin bir kısmı bayrama kadar tamamlanıp onları teslim etme durumuna geleceğiz. Vatandaşlarım bize güvensin, inansın; her birini en kısa zamanda sağlam konutlara yerleştireceğiz. Hakkaniyete dayalı bir dönüşümle sağlıksız yapı stoku ortadan kaldırılacak, yeni yerleşim alanları tespit edilecek ve denetimler sıklaştırılacak. İstanbul’un 39 ilçesinde tüm risk unsurlarını içeren bir harita çıkardık. İstanbul’da toplam 220 bin bina; 1,5 milyon bağımsız bölüm risk altında. Bunlardan 300 bininin acil dönüşmesi gerekiyor. Vatandaşımın devletine inanması, güvenmesi lazım.

Haberin Devamı

BU İŞİN AFFI MAFFI OLMAZ: Kanal İstanbul ile birlikte rezerv şehirler meydana çıkacak ve oralarda yoğun şekilde konut inşaatları başlayacak. Kentsel dönüşümü kabul eden vatandaşlarımıza biz o rezerv şehirlerden yer vereceğiz. İmar affı yeni dönemde anayasada katalog suçlar arasında yer alacak. Onları daha da köşeye sıkıştıracağız. Çünkü bu işin affı maffı olmaz.

LİSTELERDE BAZI HATALARIMIZ OLDU: (AK Parti listelerindeki değişim) AK Parti’yi kurduğumuz günden bu yana hep yenilikten yana olduk. Bu yenilenmeyi Meclis’e de yansıtmak istedik. En az 3 dönem görev yapmış arkadaşlarımızı değiştirdik, istisnası olmadı. Her adaya yönelik kapsamlı değerlendirmelerimiz oldu. Bölgenin nüfus yapısından hassasiyetlerine demografik yapısına kadar her şeyi masaya yatırdık öyle tespit yaptık. Buna rağmen çok az da olsa bazı hatalarımız bazı illerimizde olmadı değil; oldu. Cuma günü her şey bitiyor.

‘Meydanlar bize yürüyün diyor’

HEPSİ ZATEN BANA BAĞLI DEĞİL Mİ?: (Sistem revizyonu) Sistem böyle bir şeye gerek duyulursa adım atmaya müsait. Ama biz kalkıp da şu anda CHP zihniyetinin yaptığı uygulamayı asla yapamayız. Temel ilkelerimizle de ters. Hepsine bir tane cumhurbaşkanlığı yardımcılığı sözü verdi. Bizim o kadar bol keseden atma anlayışımız yok. Başbakanlığım döneminde 36 bakanla devraldım. Cumhurbaşkanlığım döneminde 17 bakanla işleri aldık tıkır tıkır da yürütüyoruz. Orada ulufe dağıtıyorlar. Bize tekliflerle geliyorlar; ‘Şu kurumu bakanlık yapsak’ diye. O kurum şu anda kurumsal olarak personeliyle a’dan z’ye yürüyor mu? Niye bakanlık yapalım? Mesele ‘koltuk ver ki sana sadık olsun’ meselesi. Hatta ‘Cumhurbaşkanım size bağlasak’ diyorlar. Yahu zaten hepsi bana bağlı değil mi? Bir taraftan ‘israf’ diyorlar öbür taraftan israf için yeni yollar arıyorlar. Bu ülkeye biz bir daha o karanlık koalisyon dönemlerini, kirli bakanlık pazarlıklarını, meşhur Güneş Motel sendromlarını yaşatmak istemiyoruz.

Haberin Devamı

IMF’YE UÇKURU KAPTIRIRSANIZ..: O masanın etrafında olanlardan biri de Davos’ta benim yanıma gelmişti. O zamanki IMF’nin başındaki zatla bir görüşme yaptık. Orada ‘Siz bize memurlarınızı gönderebilirsiniz ama memurlarınız bize siyaseten akıl vermeye değil sadece gelir bütçe tahlillerini yapar, alacağı taksidi alır gider; bize yön veremez. Çünkü Türkiye’yi yöneten benim, siz değilsiniz’ demiştim. 2013’te biz bu işi bitirdik. IMF’ye uçkuru kaptırırsanız yandı keten helvam. Şu anda Merkez Bankamız muhtaç değil; finansı yönetebilir durumda. Bundan sonraki süreçte çok daha güçlü şekilde yolumuza devam edeceğiz.

Haberin Devamı

SİYASİ AHLÂKIN İFLASI: (Millet İttifakı’nın aday listeleri) Bir ana muhalefet partisi yavrucuklarla bir araya geliyor, bunlarla pazarlık yapıyor. Sen 5 tane, sen 10, sen daha fazla istersin. Bunların hepsine yer bulacaksın kolay değil, yer beğendireceksin. Bu, siyasi ahlâkın iflasıdır. Bırakın herkes rüştünü ispat etsin. Bu tür bir yolla siyasi mücadele ya da demokrasi mücadelesi verilemez.

KENDİ TAKDİRLERİ: (Cumhur İttifakı neden ortak listeye gitmedi?) Onun takdiri bize ait değil. Seçime kendi logolarıyla ya da bizim logomuzun altında girmek kendi takdirleridir.

YAPTIĞIMIZ AÇILIŞLAR DOĞAL MİTİNGLERİMİZ: Meydanların dilini herhalde mevcutların içinde en iyi bu fakir anlar. Yaptığımız açılışlar bizim doğal mitinglerimizdir. Meydanların dili bize, ‘yürüyün’ diyor. Bunu Bağcılar’da Pendik’te gördüm. Ben milletimin işi zora sokmadan birinci turda bitireceği inancındayım, bu kararlılığı gördüm. Bayramdan sonra son ana kadar miting de açılış da yapacağım. Hepsini benim yapmam da şart değil; bir kadromuz var. Milletvekili adayı olsun olmasın bütün arkadaşlarım arazide mitingler yapacak; süreci son ana kadar devam ettireceğiz. 

Haberin Devamı

‘Terör örgütü ne derse amade olmuş’

GENEL AF AÇIKLAMASI: Ne diyorlar? Terörist başını, Selo’yu bırakacaklarmış. FETÖ’nün içerdeki uzantılarını bırakacaklarmış, KHK’dan suçları olanlar bırakılacakmış. Bu hukuk devletinin hukukiliği nerede kaldı? Bunu nasıl diyebilirsin? O zaman her gücü eline alan, ‘Bütün cezaevlerinin kapılarını açıyorum herkes serbest...’ Oy saikiyle yapılan şeyler bunlar. Bu, hukuk devletinin ahlâkiliğine uygun değil. Ben şu anda cumhurbaşkanı adaylığımı genel af üzerine bina etmedim ama bay bay Kemal buralardan ne elde edebilirim, bunun derdinde. Ülkeyi terör örgütlerine teslim etmeye gayret ediyorlar.

İHANET EDERLER: (Eski AK Partililerin CHP listelerinde olması) Daha önce o denli hakaret eden, bırak bakan olmayı milletvekili bile olamaz dedikleri kişiyi şimdi listelerinde en uygun yerlere koydular. Bunlar bize ihanet ettiyse şimdi ihanet sırası onlarda. Onlara da gereken ihaneti yapacaklardır.

PKK RACON KESİYOR: (PKK’dan gelen açıklamalar) HDP eşittir PKK diyoruz. HDP, cumhurbaşkanı adayı çıkarmayarak masadaki 7. ortak olduğunu ilan etti. Bu örgüt tabi ki oranın geleceğiyle ilgili racon kesecektir. Neler vaat ettikleri tek tek ortaya dökülüyor. HDP-PKK ne derse onu yapmaya amade bir bay bay Kemal var.

‘Mülakat adımı seçimden sonra’

YAZILI SINAV BAŞARISI: Kamuya işe alımlarda yazılı sınav başarısını ele alacağız. Mülakatların sebebi kurumların ihtiyaçlarına en uygun insan kaynağına erişme gayesidir. Zorunlu bazı alanlar dışında başarı sıralamasıyla işe alımı esas hale getireceğiz. Seçim bitecek; yeni dönemde yeni planlamayla bunun adımlarını atmış olacağız. Aile kurmaya teşvik ettiğimiz gençlerimize 48 ay vadeli 150 bin lira faizsiz evlilik kredisi vereceğiz. Ev hanımlarının emeklilik primlerinin bir kısmını devlet olarak biz ödeyeceğiz.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

KAZANIMLARIMIZDAN GERİ DÖNMEYİZ: (6284 sayılı yasadan geri dönüş olacak mı?) Aile bizim kutsalımız. Kazanımlardan geri gitmek mümkün değil. Bizim mücadelemiz aile ve kadınların haklarından geriye gidiş olarak gördüğümüz sapkın akımlardır.

TOGG’a özel kredi

TALEP ÇOK FAZLA: (TOGG’a özel kredi) Kamu bankalarımız niye var? Elbette TOGG ile ilgili kampanya yapmak bu kamu bankaları için de iyi bir fırsat olacaktır. Buradan kendilerine çağrıda bulunuyorum, gerekirse ortak bir toplantı da yapıp böyle bir zemini oluşturmaları hususunda inşallah bu adımı atmayı ben de düşünüyorum. Konutta nasıl böyle bir imkân hazırladıysalar TOGG’a yönelik de böyle bir adım atılabilir. Ama endişem, TOGG’un araç yetiştirme noktasındaki durumu ne olur, talep çok fazla çünkü. Önümüzdeki 7 yılda 1 milyon TOGG inşallah yollarda olacak.

PARASINI ÖDER, ALIR: (Kılıçdaroğlu’na TOGG hediye edecek misiniz?) Parasını verir, ona göre alır. Biz nasıl ödemeyi yaptıysak o da yapsın alsın.