Gündem MSB açıkladı! Son bir haftada 19 terörist etkisiz hale getirildi

MSB açıkladı! Son bir haftada 19 terörist etkisiz hale getirildi

13.07.2023 - 12:03 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanlığı, terörle mücadelede son bilançoyu açıkladı.

Millî Savunma Bakanlığının faaliyetleri başta olmak üzere gündemdeki konulara ilişkin Basın Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.

Haberin Devamı

Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Deniz Albay Zeki Aktürk tarafından gerçekleştirilen toplantıda basın mensupları ile şu bilgiler paylaşıldı:

SON 1 HAFTADA 19 TERÖRİST ETKİSİZ HÂLE GETİRİLDİ

Değerli Basın Mensupları, Millî Savunma Bakanlığı Basın Bilgilendirme Toplantısı’na hoş geldiniz. Öncelikle, 11 Temmuz 1995’te acımasızca katledilerek soykırıma uğrayan Srebrenitsa şehitlerimizi rahmetle anıyor, Bosna Hersek halkının acısını paylaştığımızı bir kez daha ifade etmek istiyoruz.

Ayrıca, önümüzdeki günlerde idrak edeceğimiz 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü dolayısı ile vatanımıza ve demokrasimize göz diken FETÖ’cü hainlere fırsat vermeyerek bir olan, beraber olan ve vatan uğruna destan yazan kahramanlarımızı saygıyla anıyor, şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize sağlıklı uzun ömürler diliyoruz.

Haberin Devamı

Millî Savunma Bakanlığının tüm birlik ve kurumları devletimizin bekası, ülkemizin savunma ve güvenliği için gerekli her türlü tedbiri almaya, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında daha büyük daha güçlü bir Türkiye için kendisine tevdi edilen tüm görevleri azim ve kararlılıkla yerine getirmeye devam etmektedir.

Bu kapsamda şanlı ordumuz; terörle mücadelede büyük başarılar elde etmekte, hudut güvenliğinin yanı sıra mavi ve gök vatanımızda hak ve menfaatlerimizi korumakta, kardeş, dost ve müttefik ülkelerin haklı davasına destek vermekte, bölgesel ve küresel barış ve istikrara katkı sağlamayı sürdürmektedir.

PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ terör örgütleri başta olmak üzere, millî birlik ve beraberliğimiz ile bekamıza yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karşı yurt içinde ve sınır ötesinde kesintisiz bir şekilde ve başarıyla icra edilen operasyonlarla Irak ve Suriye’nin kuzeyi dâhil;

- Son bir haftada 19 terörist etkisiz hâle getirilmiştir.

- Böylelikle etkisiz hâle getirilen terörist sayısı bu yıl içinde 813’e, 24 Temmuz 2015’ten bugüne kadar ise 38.156’ya ulaşmıştır.

Ayrıca, başarıyla devam eden Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde bu hafta içerisinde de muhtelif silah, mühimmat ve malzeme ele geçirilmiştir. (3 adet M-16 P.Tf., 2 adet Ak-47 P.Tf., 1 adet 12.7 mm Keskin Nişancı Silahı ile çok sayıda mühimmat ve çeşitli miktarda malzeme)

Haberin Devamı

Teröristler kendilerini bekleyen sondan kaçamayacak, gücünü bağrından çıktığı milletimizden alan kahraman ordumuz; terörle mücadelesine tek bir terörist kalmayıncaya kadar aynı kararlılıkla devam edecektir.

HUDUTLARDA 3 BİN 446 ŞAHSIN GEÇİŞİ ENGELLENDİ

Hudutlarımızda alınan ilave ve etkin tedbirler sayesinde;

- Son bir haftada hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 93 şahıs yakalanmıştır. Bu şahıslardan 6’sı FETÖ mensubu olmak üzere 8’i teröristtir. 3.466 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir.

- 2023 yılında ise hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 3.876 şahıs yakalanmıştır. Bu şahıslardan 181’i FETÖ mensubu olmak üzere 279’u teröristtir. 122.956 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir.

Haberin Devamı

Bu hafta içerisinde (10 Temmuz 2023) İran sınırında Hudut Karakolumuz tarafından yapılan tespit üzerine Jandarma ile koordineli olarak yasa dışı geçiş teşebbüsünde bulunan şahıslarla birlikte yaklaşık 59 kilogram uyuşturucu madde (metamfetamin) ele geçirilmiştir.

Hudutlarımızın ve halkımızın güvenliği için hudut birliklerimizin imkân ve kabiliyetleri sürekli geliştirilerek sınır güvenliğinde etkin tedbirler alınmaya bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ilgili bakanlık ve kamu kurumları ile koordineli olarak devam edilecektir.

SURİYE’DE 604 TERÖRİST ETKİSİZ HÂLE GETİRİLDİ

Suriye’de hayatın normalleşmesine yönelik insani yardım ve altyapıyı destekleme faaliyetlerimiz ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile koordineli olarak yürütülmektedir.

Suriye’de istikrarın bir an önce sağlanması, Suriyelilerin emniyetli bir ortama geri dönüşleri ve normalleşmenin sağlanmasına yönelik çalışmalara da devam edilmektedir.

Haberin Devamı

Bu yılın başından itibaren harekât bölgelerimize terör örgütü tarafından 9’u son bir haftada olmak üzere 76 taciz ve saldırı gerçekleştirilmiş, kahraman komandolarımızın anında müdahalesi ile 16’sı son bir haftada olmak üzere 604 terörist etkisiz hâle getirilmiştir.

GÜVEN ARTIRICI ÖNLEMLER TOPLANTILARININ YENİDEN BAŞLAMASINA İLİŞKİN MUTABAKAT TEYİT EDİLDİ

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Ege ve Akdeniz’de ülkemizin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hak ve menfaatlerini tavizsiz bir şekilde korumaya devam etmektedir.

Ülkemiz; tüm sorunların uluslararası hukuka, iyi komşuluk ilişkilerine ve müttefiklik ruhuna uygun, barışçıl metotlarla, karşılıklı saygı ve diyalog yoluyla çözülmesinden yanadır ve bunun için büyük çaba harcamaktadır.

Vilnius Zirvesi esnasında Sayın Bakanımız ile Yunanistan Savunma Bakanı arasında yapıcı ve olumlu havada geçen bir görüşme gerçekleştirilmiştir. Görüşmede, iki ülke ilişkilerindeki olumlu gündemin devam etmesi ve diyalog kanallarının açık tutulmasının önemi vurgulanmış, Güven Artırıcı Önlemler Toplantılarının yeniden başlaması konusundaki mutabakat teyit edilmiştir.

Garanti ve ittifak antlaşmaları doğrultusunda geçmişte olduğu gibi bugün de Kıbrıslı kardeşlerimizin yanındayız. Türkiye, garantör devlet olarak uluslararası anlaşmalar ve uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru haklar çerçevesinde Kıbrıs’ta barış, huzur ve güvenliğin teminatı olmaya devam edecektir.

33 MİLYON TONA YAKIN TAHIL DÜNYA PAZARLARINA ULAŞTIRILDI

Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasında yaşanan, bölgemizin ve dünyanın güvenliğine ciddi bir tehdit teşkil eden gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

Bu kapsamda; Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasında ateşkes ve kalıcı barışın sağlanması için etkin, kolaylaştırıcı rol üstlenmeye ve insani krizi hafifletmeye yönelik her türlü desteği vermeye hazırız.

Tahıl Girişimi ile bugüne kadar 33 milyon tona yakın tahıl, binden fazla gemiyle Ukrayna limanlarından taşınarak dünya pazarlarına ulaşmıştır.

Tahıl Koridoru Anlaşması’nın imzalanmasından bu yana geçen süreçte taraflar, Türkiye’nin ev sahipliğinde oluşturulan diyalog zemininde çeşitli defalar bir araya gelmiştir.

Bu durum, çatışan tarafların bile asgari müştereklerde buluşarak çözüm odaklı yaklaşımlarla insanlığın yararına kararlar alabileceğini tüm dünyaya örnek olacak şekilde göstermiştir.

Ülkemiz, Tahıl Anlaşması’nın yeniden uzatılması başta olmak üzere, bölgede barışın temini ve insani yardım konusunda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yapıcı girişimlerini sürdürerek üzerine düşeni yapmaya devam edecektir.

17 Temmuz’da süresi dolacak olan Tahıl Girişimi’nin uzatılmasına yönelik BM, Rusya Federasyonu ve Ukrayna yetkilileri ile temaslarımız Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak devam etmektedir.

SN. BAKANIMIZ NATO ZİRVESİ’NDE İKİLİ GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRDİ

NATO’nun, değerlerini ve sorumluluklarını paylaşan Türkiye, bugüne kadar üstlenmiş olduğu tüm görev ve misyonları başarı ile yerine getirmeye, NATO’nun aktif ve yapıcı bir üyesi olmaya devam etmektedir.

Sayın Bakanımız; Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Litvanya’nın başkenti Vilnius’taki NATO Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi’ne katılım sağlamıştır. Zirve kapsamında Müttefik ülkelerin Savunma Bakanlarının katılımıyla icra edilen ayrı bir oturuma iştirak edilerek;

- Ukrayna’daki savaşın güvenlik ve istikrar üzerindeki etkileri, ülkemizin Ukrayna’ya sağladığı destek,

- Kosova’daki KFOR Harekâtının takviyesi için görevlendirdiğimiz birlik katkımız,

- NATO’nun diğer harekât ve misyonları ile komuta ve kuvvet yapısına müteakip dönemde sağlayacağımız destek,

- Ülkemize yönelik ihracat kısıtlamalarının kaldırılmasının gerekliliği,

- Terörizme karşı yürüttüğümüz kapsamlı mücadelemiz vurgulanmıştır.

Zirve kapsamında ayrıca, Sn. Bakanımız tarafından; Yunanistan’ın yanı sıra İtalya ve Estonya Savunma Bakanları ile ikili görüşmeler gerçekleştirilmiş, Kanada’da kurulum çalışmaları devam eden NATO İklim Değişikliği ve Güvenlik Mükemmeliyet Merkezinin Mutabakat Muhtırası imza törenine katılım sağlanmıştır.

İSVEÇ, HUKUKİ DÜZENLEMELERİ UYGULAMAYA KOYMALI

Bilindiği üzere Türkiye NATO’nun Açık Kapı politikasını her zaman desteklemiştir. Bu desteğini geçtiğimiz aylarda Finlandiya’nın üyeliğini onaylayarak, bu hafta ise İsveç’in NATO üyeliğinin yüce Meclisimize gönderilmesi konusunda verdiği karar ile göstermiştir. İsveç’in, terörle mücadele alanında bugüne kadar hayata geçirdiği hukuki düzenlemeleri tam olarak uygulamaya koyma zamanıdır. İttifakın savunma ve caydırıcılık yapısına önemli katkı sağlayacak bu mücadele, tarihin en başarılı güvenlik örgütü olan NATO’yu daha da güçlendirecektir.

Ayrıca ülkemiz, Vilnius Zirvesi’nin güvenliğinin sağlanması için 1 Havadan İhbar Kontrol Uçağı (HİK) ve 1 Havada Yakıt İkmali (HYİ) uçağı ile destek sağlamıştır.

Bunların yanı sıra;

14 Temmuz 2023’te ise NATO'nun Artırılmış Teyakkuz Faaliyetleri (Enhanced Vigilance Activites-eVA) kapsamında Doğu Avrupa, Orta ve Doğu Akdeniz'de icra edilmekte olan Neptune Strike 23-2 faaliyetine F-16 uçakları ve Havadan İhbar Kontrol (HİK) uçağı ile katılım sağlanacaktır.

NATO Daimî Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 (SNMCMG-2) komuta görevi, 5 Temmuz 2023 tarihinde LaSpezia/İtalya’da düzenlenen devir teslim töreni ile TCG YZB. GÜNGÖR DURMUŞ’tan İtalya Deniz Kuvvetleri gemisi ITS STROMBOLI’ye devredilmiştir.

Söz konusu komuta görevi 29 Haziran 2022-5 Temmuz 2023 tarihleri arasında deruhte edilmiş olup bu süreçte; TCG YZB. GÜNGÖR DURMUŞ, sancak gemisi olarak Ege Denizi ve Akdeniz'de bayrağımızı gururla dalgalandırmış, sekiz ülkedeki yirmi bir limanda Deniz Kuvvetlerimizi temsil etmiş, NATO ve Davet Tatbikatlarında sancak gemisi olarak ülkemizin NATO'daki etkinliğine katkı sağlamış, Türk denizciliğinin yüksek disiplin anlayışı ve bilgi becerisini başarıyla sergilemiştir.

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz hâlihazırda yürüttüğü tüm operasyonları ve görevleri ile eş zamanlı olarak personelinin niteliklerini çağın şartlarına ve harbin değişen doğasına en uygun şekilde geliştirmek amacıyla eğitim ve tatbikat faaliyetlerini de aralıksız sürdürmektedir. Bu kapsamda; Çanakkale Boğaz Komutanlığı koordinesinde 4-14 Temmuz 2023 tarihleri arasında Yıldırım-2023 Seferberlik Tatbikatı icra edilmektedir.

14-21 Temmuz 2023 tarihleri arasında ise Batı Karadeniz’de Romanya ev sahipliğinde mayın harekâtına yönelik eğitimlerin icra edileceği POSEIDON-2023 Tatbikatı’na Deniz Kuvvetlerimiz tarafından katılım sağlanacaktır.

TSK YANGINLARLA MÜCADELEDE 523 SORTİ YAPTI

Kahraman ordumuz; tüm bu faaliyetlerinin yanı sıra 6 Şubat’ta meydana gelen büyük ve yıkıcı depremler sonrası, ilk andan itibaren devletimizin tüm kurum ve kuruluşları ile birlikte seferber olmuştur.

Hâlihazırda; yaraların sarılması, hayatın normalleştirilmesi için diğer bakanlık ve kurumlarla tam bir koordinasyon içerisinde faaliyetlerini yürütmektedir.

Orman yangınlarıyla mücadelede Türk Silahlı Kuvvetlerine ait hava araçlarının “Rezerv Güç” olarak kullanılmasına yönelik çalışmalar kapsamında 2 adet C-130 uçağı ve 18 adet çeşitli tipte helikopterin “rezerv güç” olarak kullanılması için Bakanlığımız ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında 1 Haziran 2022 tarihinde imzalanan protokol ile ülkemizin yangınlara müdahale hızının ve etkinliğinin artırılması hedeflenmiştir.

Teşkil edilen bu Rezerv Güç ile 2022 yılında Muğla, Mersin ve Kütahya illerinde meydana gelen beş büyük orman yangınına ve 2023 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde meydana gelen orman yangınına toplamda 523 sorti ile destek verilmiştir.

Ayrıca, Bakanlığımıza bağlı Askerî Fabrika ve Tersane İşletme AŞ (ASFAT) tarafından imzalanan iki ayrı sözleşme ile Orman Genel Müdürlüğüne yangınlarla mücadelede ihtiyaç duyduğu malzeme, ekipman ve eğitim desteği sağlanmaktadır.

Yapılan anlaşma kapsamında; Orman Genel Müdürlüğü için ASFAT tarafından 30 adet 2,5 ton kapasiteye sahip yangın kovası ile 7 adet 7,5 ton kapasiteye sahip yangın kovası ve 7 adet de helikopter kanca kiti üretilmiştir.

Daha önce yurt dışından temin edilen ve temin sürecinde büyük sorunlar yaşanan yangın söndürme kitlerinin ASFAT tarafından yerli ve millî olarak üretilmesi ve TSK’ya ait hava araçlarına entegre edilmesi ile yangınlara hızlı ve etkin bir müdahale imkânı sağlanmıştır. Daha önce Gürcistan’a ihraç edilen yangın kitlerinin ihracı için birçok ülkeyle de görüşmeler devam etmektedir.

FETÖ İLE MÜCADELEDE 24 BİN 195 PERSONEL İHRAÇ EDİLDİ

Bakanlığımız; yeni bilgi, belge ve veriler ışığında FETÖ ile mücadelesini kararlılıkla sürdürmektedir. 15 Temmuz 2016’dan bugüne kadar 24.195 personel ihraç edilmiştir. 363 personel hakkında ise idari süreç devam etmektedir. Millî Savunma Bakanlığı bünyesinde FETÖ ile iltisaklı tek bir personel kalmayıncaya dek mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir.

BEDELLİ ASKERLİK TUTARI KAMUOYU İLE PAYLAŞILACAK

Personel ve askerî öğrenci alımları diğer kamu kurumları ile koordineli olarak yasalar ve ilgili mevzuata uygun, idari ve adli denetime açık, şeffaf ve denetlenebilir bir şekilde gerçekleştirilmekte; bu yıl için planlanan alım/temin faaliyetleri devam etmektedir.

Memur aylık katsayı artışına göre belirlenen Bedelli Askerlik tutarı yasal sürecin tamamlanmasını müteakip kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Sonuç olarak;

Gücünü bağrından çıktığı asil Türk milletinin sevgisi ve güveninden alan kahraman ordumuz;

- Anayasa’ya ve kanunlara bağlı olarak,

- Millî, manevi ve mesleki değerlerimiz çerçevesinde,

- Atatürk ilke ve inkılapları ile aklın ve bilimin rehberliğinde,

- Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleri ile amir ve komutanların emirleri doğrultusunda,

- Tüm paydaşlarla uyum, koordine ve istişare içerisinde,

- Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kendisine verilecek her türlü görevi başarıyla yerine getirecek, dünyanın en güçlü ve en güvenilir orduları arasındaki yerini tahkim edecek ve asil milletimizin gurur kaynağı olmayı sürdürecektir.