Gündem ‘Neye ‘Evet’ dediğimizi bilmiyoruz’

‘Neye ‘Evet’ dediğimizi bilmiyoruz’

14.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye’de 2023 yılında boşanan 171 bin 881 çiftten, 165 bin 51’i geçimsizlik nedeniyle birbirinden ayrıldı.

‘Neye ‘Evet’ dediğimizi bilmiyoruz’

DİDEM SEYMEN İstanbul - Çiftlerin 31 bin 980’i evliliğinde 20 yılı geride bırakırken, 5126 çift ise 1 yıl dolmadan boşandı. Bu evliliklerin 4884’ü geçimsizlik, 4’ü zina, 3’ü terk, 2’si cürüm ve haysiyetsizlik, 199’u bilinmeyen ve 34’ü diğer nedenlerle sona erdi. CİSEF Derneği Başkanı ve Aile Danışmanı Psikiyatrist  

Haberin Devamı

Dr. Cem Keçe, boşanmalardaki artışı şöyle açıkladı:

ALDATMADA KORKUNÇ ARTIŞ

“Bana her yıl onlarca çift terapiye geliyor.

Evlenirken ‘Bundan sonra mutluluğum senin mutluluğuna bağlı, seni mutlu edebilirsem mutlu olabilirim’, ‘Bundan sonra sen hep yanımdaymışsın gibi konuşacağım, davranacağım, seçimlerde bulunacağım’ diyoruz. Ama bunlar söylenmediği için maalesef evlilik ve ilişkilerde çok ciddi krizler yaşıyoruz. Çünkü biz neye ‘Evet’ dediğimizi bilmiyoruz. İkincisi aldatmalar korkunç bir şekilde arttı. Boşanma sebeplerinden birincisi aldatma, ikincisi ekonomik problemler, üçüncüsü de arkadaşlık bağını koruyamamak. Evliliklerin sağlıklı olmasını sağlayan en önemli şey, arkadaşınla evlenebilmektir. Bu saydığım sebeplerden dolayı boşanmalar artıyor. Daha da artacak. Bir de çağımızın vebası olan sosyal medya maalesef hayatımızı mahvediyor.” 

Haberin Devamı

Sorumluluk etkisi Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Serhat Tunç da şu değerlendirmeyi yaptı: “Mesele evlenmek ve ayrılmanın ötesinde arkasındaki motivasyondur. Bu kadar erken ayrılmalara baktığımıza ise eğer ardında ciddi bir gerekçe yoksa çiftlerin sorumluluktan kaçındıkları için boşanmayı tercih ettikleri söylenebilir. İnsanlar belki de tam olarak büyüyemediklerini fark ediyorlar. Çünkü evlenmek, erişkin olmak, sorumluluk almak demek ama bu sorumluluğu alacak gücü bulamayabiliyor. Sadece kişiler evlenmiyor aynı zamanda aileleri de evlenmiş oluyor. Evlilikle birlikte herkesin kendisini, sınırlarını, yeniden düzenlediği bir süreç başlıyor. Dolayısıyla evliliğin başlarında ilişkiler arasında sorun çıkması gayet doğaldır. Biz bunu bir uyum süreci olarak değerlendiririz. Eğer gerçekten ayrılmayı gerektirecek çok ciddi güven sarsıcı bir durum yoksa bunun bir uyum süreci olduğunu bilmelerinde yarar var. İlk yıl boşanmak için gelen danışanlarımız, biraz zaman tanıyınca uyum gösterip devam edebiliyorlar.”