Gündem Nişanlıyken vajinası, evliyken rahmi oldu! 'Tüm dünya bu tekniği kullanıyor'

Nişanlıyken vajinası, evliyken rahmi oldu! 'Tüm dünya bu tekniği kullanıyor'

04.07.2023 - 11:34 | Son Güncellenme:

Derya Sert, ergenlik çağındaydı ancak bu süreci yaşıtlarından farklı yaşıyordu. Tüm arkadaşları düzenli adet görürken, Derya 15 yaşına gelmesine rağmen hâlâ bu süreci yaşamamıştı. Ailesi, ne olduğunu anlamak için kızlarını kadın doğum doktoruna götürdü. Vajina ve rahminin olmadığını o an öğrenen Derya’nın yolu sonrasında Prof. Dr. Ömer Özkan’la kesişti. İşte tüm dünyanın kullandığı teknik ve arka planında yaşananlar.

Nişanlıyken vajinası, evliyken rahmi oldu Tüm dünya bu tekniği kullanıyor

Betül Topaklı / Milliyet.com.tr - Derya Sert, 1990 yılında Mersin’de doğdu. Anne ve babası çiftçi olan Derya’nın, bir ablası bir de erkek kardeşi vardı. İlkokulu bitiren Derya, sonrasında hemen iş hayatına atıldı. Bir mağazada kasiyerlik yapmaya başlayan Derya ergenlik çağındaydı ancak bu süreci yaşıtlarından farklı yaşıyordu. Tüm arkadaşları regl (aybaşı) olmuştu. Derya 15 yaşına gelmişti ancak hâlâ bu süreci yaşamamıştı. Hemen ailesi onu kadın doğum doktoruna götürdü. Derya sonrasında yaşadıklarını, “15-16 yaşlarına gelip hâlâ regl olmayınca birkaç kadın doğum doktoruna gittik. Hepsi vajina ve rahmimin olmadığını söyledi. Gittiğimiz bir kadın doğum doktoru bizi, rahim nakli yapmayı düşünen Prof. Dr. Ömer Özkan’a yönlendirdi. Ömer Özkan, ilerleyen zamanlarda böyle bir düşüncesi olduğunu ancak vajina ameliyatını evlenmeden önce olmamın daha iyi olacağını söyledi" sözleriyle anlattı.

Haberin Devamı

Nişanlıyken vajinası, evliyken rahmi oldu Tüm dünya bu tekniği kullanıyor

'NİŞANLIYKEN VAJİNA AMELİYATI OLDUM'

Derya, vajinasının olmadığını öğrendiğinde 15-16 yaşlarındaydı. Söz konusu yaşlarda evlilik düşünmediği için vajina ameliyatını erteledi. Ta ki hayatının aşkı Mustafa karşısına çıkana kadar. 1983 doğumlu olan Mustafa ile o sıralarda 17 yaşında olan Derya iş yerinde tanıştı. Derya Mustafa’ya vajina ve rahminin olmadığını ancak yapılan ameliyatla bu sorunun çözüleceğini anlattı. Bunun üzerine 2008 yılında nişanlanan Derya ve Mustafa, hemen Prof. Dr. Ömer Özkan’ın kapısını çaldı. Derya vajina ameliyatı olduktan 3 ay sonra Mustafa ile evlendi. Derya ve Mustafa aşklarını evlilikle taçlandırmışlardı ancak bir de aşklarının meyvesi çocukları olsun istiyorlardı. Evlendikten bir yıl sonra tekrar Prof. Dr. Ömer Özkan’ın kapısını çaldılar. Ömer Özkan çifte, “Şu an rahim nakli bekleyen üç kişi var. Bunlardan biri de sizsiniz. Olası bir nakil durumunda özel izinle söz konusu ameliyatı gerçekleyeceğim” müjdesini verdi.

Haberin Devamı

SÜREKLİ DÜŞÜK YAŞADI, 9 YIL SONRA OĞLUNA KAVUŞTU

2011 yılının nisan ayında  Derya’nın telefonu çaldı. Arayan Ömer Özkan’dı. Rahim nakli için hazırlıkların tamamlandığını söyledi. 4 ay hastanede kalan Derya’ya bu süreçte testler yapıldı, sırada ameliyat vardı. 8 Ağustos 2011 yılında Derya’ya dünyanın kadavradan ilk rahim nakli gerçekleştirildi. Derya’nın ilk embriyo transferle gebeliği gerçekleşti ancak bebeğin 6-7 aylıkken kalbi durdu. Sonrasında Derya’ya 4 embriyo transferi daha gerçekleştirildi. Çok başarılı geçen transferler sonucunda Derya sağlıklı bir gebelik geçirdi ve rahim naklinden 9 yıl sonra yani 4 Haziran 2020’de erkek bebek dünyaya getirdi.

Nişanlıyken vajinası, evliyken rahmi oldu Tüm dünya bu tekniği kullanıyor

"Bebeğimiz, 28 haftalık ve 760 gram olarak dünyaya geldi. İlk doğduğunda kuvöze aldıkları için görememiştim. Sadece 'Ağlıyor' dediklerini biliyorum. Bebeğimi kucağıma alana kadar sürekli düşük ve kayıplar yaşadım. Haliyle eşim ve ben çok yıprandık. Ömer Özkan’da bu süreçte çok yıprandı. Hamile kalamama nedenimi çok araştırdı, çok sorguladı. O da çok yoruldu. Olmasını çok istiyorduk. Ancak olmayacaksa da takdir-i ilahi diyorduk. Eşim ve ben umudumuzu hiç yitirmedik, çok sabrettik. Allah sabrımızın mükâfatını verdi. Şu an tarifsiz duygular yaşıyorum. ‘Tedaviye devam etmeyin, artık çocuğunuz olmayacak’ dedi pek çok kişi ancak biz çocuğumuz olacağına dair inancımızı hiç kaybetmedik."

Derya ve Mustafa çifti, oğullarına Ömer Özkan adını verdi. Çünkü anne ve baba olma duygusunu onlara gecesini gündüzüne katan Prof. Dr. Ömer Özkan yaşatmıştı. Bu duruma eşiyle çok önceden karar verdiklerini söyleyen Derya, “Erkek olursa Ömer Özkan, kız olursa Özlenen koymayı düşünüyorduk. Erkek olunca Ömer Özkan ismini oğlumuza verdik” dedi.

‘5 BİN KADINDAN 1 YA DA 2'SİNDE RAHİM BULUNMUYOR’

Haberin Devamı

Dünyada ilk kez kadavradan rahim nakli yaparak Derya Sert’i anne yapan ve tıp literatürüne giren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, “Dünyadaki 5 bin kadından 1 ya da ikisinde rahim bulunmuyor. Kadınlar evlenip hayatlarına devam ediyor ancak çocuk dünyaya getiremiyor. Çocuk dünyaya getirmek isteyenlere  ise rahim nakli yapılması gerekiyor. Günümüze gelene kadar rahim nakli ile ilgili çalışmalar hep hayvanlar üzerinde yapılmış ancak insanlar üzerinde bir türlü uygulamaya geçirilmemişti. 2000 yılında Suudi Arabistan’da bir rahim nakli yapıldı. Ancak yanlış teknik kullanıldığı için başarısız oldu. Sonrasında ise dünyada bu konu ile ilgili hiçbir girişim olmadı. Biz uzun süreli klinik ve kadavra çalışmaları ile Sağlık Bakanlığı’ndan alınan özel izinle bu nakli yapmaya karar verdik. Altyapıyı hazırladıktan sonra 8 Ağustos 2011 tarihinde dünyanın ilk başarılı rahim naklini gerçekleştirdik” diye konuştu.

Haberin Devamı

Nişanlıyken vajinası, evliyken rahmi oldu Tüm dünya bu tekniği kullanıyor

'BU TEKNİĞİ TÜM DÜNYA KULLANDI, TARİF EDİLEMEZ BİR MUTLULUK'

"Derya Sert’e yaptığımız rahim nakilden sonra 1-2 yıl içinde çocuk sahibi olmasını planlıyorduk. Ancak hemen mümkün olmadı" diyen Özkan, "Bu durumun nedenlerini araştırdık ve yayınladık. 9 yıl sonra Derya çocuk sahibi oldu. Yaptığımız bu nakil tarihe dünyanın ilk başarılı rahim nakli olarak geçti. Böylece tarif ettiğimiz teknik dünyada kullanılmaya başlandı. Dünyanın birçok ülkesinde bu nakiller yapıldı. Dünyada 100’ün üzerinde rahim nakli yapıldı ve şu ana kadar 35’in üzerinde aile çocuk sahibi oldu" bilgilerini paylaştı.

"Yaptığımız ameliyatların hiçbir şekilde maddi karşılığı yok. Maddi götürüsünün yanında manevi birçok getirisi var. Bunlardan en önemlileri hastanın tatmini ve mutluluğu. Dünyaya gelen çocuğu görmeniz, her doğum gününde size fotoğraf göndermesi, özel günlerde aranmak ve sürekli onun dualarında olduğunu bilmek tarif edilemez bir mutluluk." - Prof. Dr. Ömer Özkan